ÖKSÜZ” ARTIK ÖKSÜZ DEĞİL!
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Doğa Parkı’nda bulunan klinikte, çeşitli nedenlerle zarar gören canlıların tedavileri yapılmaya devam ediyor. Yaban hayatın bir parçası olan leylek, şahin, kartal gibi kanatlı hayvanların yanı sıra değişik tür canlıların tedavilerinin yapıldığı Tarsus Doğa Parkı’ndaki klinik sayesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in “Öksüz” adını verdiği kuzu da yaşama tutundu.
Sahibinin yaklaşık 2 ay önce ölmesini istemediği için Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı yetkililerine teslim ettiği Öksüz’ün tüm bakımı veterinerler ve ilgili personel tarafından yapıldı. Hayvanlarda da görülen enterit tipi rahatsızlığının yanı sıra aşırı zayıf ve tüyleri dökülmüş olan ve annesi bulunamayan Öksüz, yapılan bakımın ardından iki ayda kilo aldı ve büyüdü. Öksüz, tüm sevimliliği ile Doğa Parkı’nın maskotu oldu.
Öksüz’ün Doğa Parkı ile yolunun kesişmesinin hikayesini anlatan Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, “İlk defa karşılaştığımız bu durum karşısında biz de kayıtsız kalamadık. Neticede burada bir can var. Başkanımız Vahap Seçer’in Öksüz ismini koyduğu bu kuzu teslim alındı ve Tarsus Doğa Parkı’na geldi. Veteriner Hekimlerimiz tarafından gerekli müdahaleler yapıldı. Bugün itibariyle kuzumuz gayet sağlıklı, tüyleri tamamen yenilendi” dedi.
Çevreci çalışmalara imza atan ve doğal yaşamın korunması için birçok projeyi uygulamaya koyan Mersin Büyükşehir Belediyesi, çeşitli nedenlerle zarar gören farklı türdeki canlıların hayata tutunabilmesi için de mücadelesini sürdürüyor. Sahibinin yaklaşık 2 ay önce ölmesini istemediği için Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı yetkililerine teslim ettiği ve ardından Tarsus Doğa Parkı’na götürülen kuzu, burada yapılan tedavi ve iyi bakımın ardından kilo aldı ve büyüdü.
Başkan Seçer, Öksüz’ün isim babası oldu
Geçtiğimiz günlerde Tarsus Doğa Parkı’nda incelemelerde bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, oldukça sevimli olan kuzuyu sevdi. Başkan Seçer, annesi olmayan kuzuya “Öksüz” ismini verdi.
Kuzunun sahibi, biri Öksüz’ün annesi olan 2 koyununun maddi imkansızlıklardan dolayı öldüğünü, bu kuzunun da ölmesini istemediğini söyleyerek, Öksüz’ü Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı yetkililerine teslim etti. Hayvanlarda da görülen enterit tipi rahatsızlığının yanı sıra uyuza yakalanmış, tüyleri dökülmüş ve aşırı zayıf olan Öksüz, yapılan bakımın ardından iki ayda kilo aldı ve büyüdü. Öksüz, tüm sevimliliği ile Doğa Parkı’nın maskotu oldu. Garip isimli keçi yavrusuyla aynı yerde barındırılan Öksüz’ün, düzenli biçimde bakımı ve beslenmesine devam ediliyor.
“İlk defa karşılaştığımız bu durum karşısında kayıtsız kalamadık”
Öksüz’ün Doğa Parkı ile yolunun kesişmesinin hikayesini anlatan Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını belirterek, şunları söyledu:
“Haziran ayı sonlarına doğru sosyal medyada yer alan bir ihbar üzerine bizimle birlikte çalışan hayvan sever gönüllülerimizin bizden konuyla ilgili bir ricası oldu. 5199 sayılı kanuna göre biz burada daha çok sahipsiz hayvanlarla ya da Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından gönderilen orman canlılarıyla alakalı çalışmalar yürütüyoruz. Sahibi tarafından bakılamayan, uyuz olmuş, yem yemeyen ve sürekli kusan bir hayvan olduğuyla alakalı bir ihbar geldi. İlk defa karşılaştığımız bu durum karşısında biz de kayıtsız kalamadık. Neticede burada bir can var. Başkanımız Vahap Seçer’in Öksüz ismini koyduğu bu kuzu teslim alındı ve Tarsus Doğa Parkı’na geldi. Veteriner hekimlerimiz tarafından gerekli müdahaleler yapıldı. Bugün itibariyle kuzumuz gayet sağlıklı, tüyleri tamamen yenilendi. Bundan sonraki hayatını Tarsus Doğa Parkı’nda gayet mutlu ve huzurlu bir şekilde geçirecek. Buraya adapte oldu, Doğa Parkı’nın da maskotu oldu.”
“Artık öksüz değil”
Öksüz’le bire bir ilgilenerek iyileştirmek için yanından ayırmayan Veteriner Hekim Celal Çevirgenoğlu, “Öksüz geldiğinde çok kötü durumdaydı. Zaten adından da anlaşıldığı gibi annesinden ayrı kalmıştı. Kuzular doğdukları ilk hafta süresince anne sütünü almazlarsa zayıf düşerler, hastalıklara da açık olurlar. Öksüz bize geldiğinde yoğun ishali vardı ve çok dehidreydi. Ayrıca uyuz da vardı ve kulaklarındaki, ayaklarındaki tüyler dökülmüştü. Hem antibiyotik tedavisi hem de uyuza yönelik tedaviler yaptık. Sonra vitamin takviyeleriyle yaklaşık iki aylık sürede Öksüz’ün tüyleri yerine geldi, ishali geçti. Şimdi de büyüyor. Bundan sonra burada bizimle kalacak. Artık öksüz değil aslında. Daha önce bize farklı türden hayvanlar teslim ediliyordu ama kuzu ilk oldu. Burada prematüre olarak doğan Garip adında bir keçimiz var onunla beraber yaşıyorlar. Onlara özel bir yer yaptık. Sürekli benim kontrolümdeler” diye belirtti.
Doğa Parkı bölgede tek
Bölgede tek olma özelliğini taşıyan ve içerisinde onlarca tür hayvanın bulunduğu Tarsus Doğa Parkı’nda yer alan klinikte, değişik nedenlerden dolayı yaralanmalar yaşayan veya rahatsızlık geçiren leylek, şahin, kartal gibi kanatlı hayvanların yanı sıra birçok tür kara hayvanının tedavi ve bakımları yapılıyor.
Klinikte, ayrıca Doğa Parkı’nda yer alan maymun, geyik, kurt gibi karasal hayvanların, değişik kuş türlerinin, sürüngenlerin ve diğer canlı türlerinin de tedavi ve bakımları yürütülüyor.