Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “2021 yılında merkezi yönetim bütçe açığının bir önceki yıla göre 0,6 puan iyileşerek GSYH’ye oranının yüzde 4,3 olmasını öngörüyoruz. Mali disiplinin kararlılıkla sürdürülerek açığın program dönemi boyunca kademeli bir şekilde azalması ve dönem sonunda yüzde 3,5 olması öngörülmektedir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, 2021 yılı bütçe görüşmelerine katıldı ve milletvekillerine sunum yaptı. Elvan, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarımız; sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışı ana gayesi ile kurgulanmıştır. Bu ana gaye doğrultusunda finansal istikrarın güçlendirilmesi, para, maliye ve gelirler politikalarının eşgüdümü ile enflasyonun aşağı çekilmesi, mali disiplinin tam anlamıyla tesis edilmesi, üretim kapasitemizin ihracata dönük, dijital dönüşümü içselleştirmiş yenilikçi bir yapıya dönüşmesi yönünde kararlı adımlar atılacaktır. Şeffaf, öngörülebilir ve kararlı bir biçimde uygulanacak ekonomi politikalarında güven ve itibar esas olacak, ülke risk priminin gerilemesi ve makroekonomik koşulların daha elverişli hale gelmesi sağlanacaktır.”

Elvan, kamu maliyesine ilişkin bilgi vererek, “2020 yılının Mart ayından itibaren ülkemizde de etkisini gösteren salgınla mücadele kapsamında bütçe politikası etkin bir şekilde uygulanmaktadır. Bu kapsamda hane halkı, reel sektör ve sağlık sistemi desteklenmekte, ihtiyaç duyulan alanlarda geniş çaplı vergisel, nakdi ve diğer destekler hayata geçirilmektedir. Küresel salgının oluşturduğu yavaşlama ve ekonomik aktivitedeki zayıflamaya rağmen, aldığımız zamanlı ve etkili önlemler sayesinde ekonomik ve sosyal hayat normalleşme sürecine girmiş, böylece 2020 yılı Ocak-Ekim döneminde vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4 oranında artmıştır. kapsamda 2020 yılsonu itibarıyla bütçe açığının geçici olarak artacağı ancak gelirlerdeki güçlü performansın da etkisiyle bütçe açığının GSYH’ye oranının Programda öngörülen yüzde 4,9 seviyesinin altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2021 yılında merkezi yönetim bütçe açığının bir önceki yıla göre 0,6 puan iyileşerek GSYH’ye oranının yüzde 4,3 olmasını öngörüyoruz. Mali disiplinin kararlılıkla sürdürülerek açığın program dönemi boyunca kademeli bir şekilde azalması ve dönem sonunda yüzde 3,5 olması öngörülmektedir” dedi.