KATILIMCILAR BÜYÜKŞEHİR’İN FOTOĞRAF ATÖLYESİ İLE HAYATA DAHA MİNİMAL BAKMAYI ÖĞRENİYOR
FOTOĞRAF ATÖLYESİ İLE KADINLAR VE ÇOCUKLAR YARATICILIKLARINI GELİŞTİRİYOR
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın kadınlara ve çocuklara yönelik verdiği “Temel Fotoğrafçılık Atölyesi”, katılımcıların ilgisi ile devam ediyor. Fotoğrafçılık Atölyesi sayesinde hayata daha minimal bakmayı öğrenen kadınlar ve çocuklar, fotoğrafta ışık, kompozisyon, kadraj bilgisi gibi temel fotoğrafçılık konusunda bilgiler alıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın, kadınlara ve çocuklara yönelik verdiği ‘Temel Fotoğrafçılık Atölyesi’ katılımcıların ilgisi ile devam ediyor. Kadınlar ve çocuklar, Fotoğrafçılık Atölyesi sayesinde hayata daha minimal bakmayı öğreniyor.
Büyükşehir Belediyesi Etkinlik Kafe’nin bulunduğu açık alanda devam eden kurslar, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli Fotoğraf Eğitmeni Rıfat Gürbüz tarafından veriliyor. Derslerde, fotoğrafta ışık, kompozisyon, kadraj bilgisi gibi temel fotoğrafçılık bilgileri paylaşılıyor. Teorik bilgilerin yanı sıra özellikle uygulamalı eğitimlere de önem veriliyor. Hem profesyonel fotoğraf makineleri, hem de telefon üzerinden verilen kurslara katılımcılar yoğun ilgi gösteriyor.
10-16 yaş grubundakiler Pazartesi, yetişkin grupları da Salı günleri atölyeye katılıyor. 3 haftadır devam eden kurslarda teorik bilgileri alan katılımcılar, özellikle pratikte alıştırma yapıyor. Pandemiden dolayı kalabalık olan yetişkin grubu 5’er kişilik sınıflara bölündü. Eğitimlerde sosyal mesafe ile hijyen kurallarına dikkat ediliyor. Büyükşehir’in kurs başvuruları yaz boyunca devam ediyor. Atölye sonunda düzenlenmesi planlanan gezi ile katılımcılar öğrendikleri bilgileri pekiştirme fırsatı bulacak.
Gürbüz: “Daha minimalist ve küçük bakışlarla yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz”
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli Fotoğraf Eğitmeni Rıfat Gürbüz, fotoğraf konusunda katılımcılar ile teoriden çok pratik bilgiler paylaştıklarını belirterek, “Şimdiye kadar verdiğimiz kurslarımızda, ters ışık, kompozisyon, telefondaki bazı ayarları anlattık. Hayata daha minimalist, daha küçük bakışlarla bakmalarını sağlıyor, daha yaratıcı yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz. Gayet olumlu dönüşler yaşıyoruz. Kursların bitiminde büyük bir gezi ile bütün öğrendikleri bilgileri tekrarlayarak, sahada uygulayarak, çok daha büyük hayallerini gerçekleştirmek istiyoruz. Kurs programını da buna göre şekillendirdik. İnsanların beklentileri doğrultusunda. Katılım gayet iyi, ilgi de iyi” dedi.
“Sadece bir fotoğraf karesi almayı değil, hayata bakış açımızı değiştiren bir kurs oldu”
2 çocuk annesi ve ev hanımı Tülin Aydın, Fotoğraf Atölyesi’ni Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarında duyduğunu ve gelip kaydolduğunu anlatarak, “Fotoğrafa ilgim hep vardı. Fakat teknik anlamda eğitim alabilme olanaklarım yoktu. Belediye Başkanımız’ın vasıtasıyla, Rıfat hocamızın da emeğiyle öyle olanaklara sahip olduk. Kurslar çok güzel ve verimli geçiyor. Hocamızın çok büyük emekleri var. Farklı bir bakış açısı kazandırıyor bizlere. Sadece bir fotoğraf karesi almayı değil, aslında hayata bakış açımızı değiştiren bir kurs oldu. Biraz daha minimalize bakmayı, biraz daha sadeleştirmeyi, her şeyi çekmeyi değil, aslında özel bir şeyleri yakalayabilmeyi öğrendim. Bunu hayatımızda uygulayabilmeyi öğrendik” dedi.
Çokgün: “Fotoğraf çekiyorduk ama neyi nasıl çekmemiz gerektiğini bilmiyormuşuz”
İç Mimar Gizem Çokgün, fotoğrafa ilgisinden bahsederek, “Fotoğraf çekiyorduk aslında ama neyi nasıl çekmemiz gerektiğini bilmiyormuşuz. Işığın önemini, ritimleri, nerede, nasıl fotoğraf çekilmesi gerektiğini öğrendik. Hep büyük açılarda fotoğraf çekerdim. Minimalist fotoğrafları öğrendim. Portre fotoğraflarının nasıl daha güzel çıkabileceğini öğrendim. Gezilerde doğa fotoğraflarının, gün batımı, gün doğumu, ters ışık gibi fotoğrafların özelliklerini öğrendim. Kamera ayarları hakkında çok bilgim oldu” diye konuştu.