Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ve 74 ekibin katıldığı ‘Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması’nın birincisi, ekip temsilciliğini Milano Politeknik Üniversitesi’nden Mimar Nil Bıçak’ın üstlendiği “Kucak” temalı proje oldu. Başkan Seçer, “Tarsus’ta yıllardır sorun olan Şelale Otel’in yeri ile ilgili bazı çalışmalar yapıyoruz. Çok yakın tarihte, risk taşıyan binayı yıkacağız. Oraya halkın rahat kullanabileceği, işlevsel bir mekan yapmanın çok doğru olduğunu düşündük. Tarsus’a sembol bir yapı bırakmak istiyoruz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ve 74 ekibin katıldığı ‘Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması’nın birincisi, ekip temsilciliğini Milano Politeknik Üniversitesi’nden Mimar Nil Bıçak’ın üstlendiği “Kucak” temalı proje oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tarsus’ta yıllardır sorun olan Şelale Otel’in yeri ile ilgili çalışmalar yaptıklarını, risk taşıyan binayı yıkacaklarını belirterek, “Oraya halkın rahat kullanabileceği, işlevsel bir mekan yapmanın çok doğru olduğunu düşündük. Biz Tarsus’a sembol bir yapı bırakmak istiyoruz” dedi.
“Çok amaçlı yapıların olduğu güzel bir mekân haline getirmek istiyoruz”
Başkan Seçer, 74 ekibin katıldığı yarışma kapsamında Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Sergi Alanı’nda gerçekleştirilen jüri değerlendirme çalışmasını ziyaret etti. Proje görsellerini inceleyen ve Jüri Başkanı Mimar Ahmet Tercan ile jüri heyetinden projeler hakkında bilgi alan Başkan Seçer, Tarsus’un önemli bir yerleşim yeri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Tarsus, kadim geçmişi olan, çok muazzam, müstesna bir kent. Orada yıllardır sorun olan Şelale Otel’in yeri ile ilgili bazı çalışmalar yapıyoruz. Çok yakın tarihte, risk taşıyan binayı yıkacağız. Yerine ne yapalım diye konuştuk. Oraya halkın rahat kullanabileceği, işlevsel bir mekan yapmanın çok doğru olduğunu düşündük. Böyle bir karar verdik. Otel binası ortadan kalktıktan sonra, halka açık, farklı fonksiyonların olduğu, çok amaçlı birtakım yapıların olduğu güzel bir mekân haline getirmek istiyoruz. Halk kullansın istiyoruz. Ailesiyle insanlar gelsin istiyoruz.”
Havuzdan kır düğününe, gösteri sahnesinden yemek yenilebilecek mekanlara kadar her detayın düşünüldüğünü ifade eden Başkan Seçer, “Birinciliğe layık görülen tasarımla ilgili uygulama projesine geçeceğiz ve kısa zaman içerisinde de orada bu projeyi bitirmek istiyoruz” dedi. Başkan Seçer, projeleri incelerken, “Biz Tarsus’a bir sembol yapı bırakmak istiyoruz. Yani oranın simgesi, sembolü olsun. Herkes tarafından bilinsin. Tarsus denince akla orası gelsin” diye konuştu.
Tercan: “Bu katılımcı bir model. O açıdan da çok memnunuz”
Jüri Başkanı Mimar Ahmet Tercan, projeler hakkında Başkan Seçer’i bilgilendirirken, “Öncelikle çok teşekkür ederiz Sayın Başkan bu yarışma kurumunu desteklediğiniz için. Hakikaten çok önemli. Ben Mimarlar Odası adına da teşekkür etmek isterim bütün arkadaşlarımıza; kadrolarınız çok destek verdiler, çok iyi bir organizasyon. Bu katılımcı bir model. Bu katılımcı modeli uyguladığınız için çok teşekkür ediyoruz. Umarız diğer belediyelere de örnek olur” diye konuştu.
Mimari Proje Yarışması’nın kazananı ‘Kucak’ projesi oldu
Jüri değerlendirmesi sonucunda; Tarsus Şelalesi Turizm Tesisleri Mimari Proje Yarışması’nın birincisi açıklandı. Ekip temsilciliğini Milano Politeknik Üniversitesi’nden Mimar Nil Bıçak’ın yaptığı ve birinciliği kazanan “Kucak” temalı projenin ekip ortaklarını İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Mimar Erol Kalmaz, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Mimar Kemal Bal ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Peyzaj Mimarı Arzu Güler oluşturdu.
Projenin danışmanlığını ise Kocaeli Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi Doruk Kemal Kaplan ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden İdil Bayar yaptı. Projenin öğrenci ekip üyesi ise İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Berivan Güzel oldu.