Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923’te kurulan ve bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP, 97’nci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
Ülkenin ilk siyasi partisi ise Milli Mücadele’nin önderi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu.
Atatürk tarafından “Halk Fırkası” adıyla kurulan partinin adının başına 1924’te “Cumhuriyet” sözcüğü eklendi. 1935’teki 4’üncü kurultayda ise bugünkü “Cumhuriyet Halk Partisi” adı benimsendi.
Dünyanın en eski birkaç partisinden biri olan CHP, 1923’ten 1950’ye kadar aralıksız iktidarda kaldı.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından, o dönem Bülent Ecevit’in genel başkanlık yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi kapatıldı. Parti daha sonra 3821 Sayılı Yasa’ya dayanarak kuruluşunun 69’uncu yıl dönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açıldı.
Vekaleten görev alanlar hariç CHP’de genel başkanlık koltuğuna Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu.
İlk kurultayı Sivas Kongresi kabul edilen CHP’de bugüne kadar 37 olağan ve 19 olağanüstü kurultay gerçekleştirildi.
Partinin 15 Ekim 1927’de yapılan ikinci kurultayı, Atatürk’ün “Büyük Nutuk”u okuduğu kurultay olarak tarihteki yerini aldı. Kurultay kapsamında, 15-20 Ekim arasında toplam 36 saat 33 dakika konuşma yapan Atatürk, 19 Mayıs 1919’da başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın tüm dönemlerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş koşullarını belgelere dayanarak anlattı
Gençliğe Hitabe” bölümüyle sona eren kurultayda, “Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik”, partinin dört temel ilkesi olarak belirlendi.
Sonrasında, 10 Mayıs 1931’de yapılan üçüncü olağan kurultayda da CHP’nin ilkelerine “Devletçilik ve Devrimcilik” eklendi. Böylelikle, partinin amblemi olacak “altı ok”un felsefesini oluşturan altı ilkenin, parti programına ve tüzüğüne giriş süreci tamamlandı.