Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Komisyonda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Döviz kuruna ilişkin son dönemde yapılan hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla, yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir” dedi.
Esnafın 2021’den önce kullandığı hazine destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75’ini yıl sonuna kadar karşılayacaklarını belirten Elvan, “2021’i geçmiş dönem eğilimlerinin aksine yüksek büyüme ve düşük cari açık ile kapatacağız. Son 2 aydır, küresel gelişmelerin de etkisiyle, finansal piyasalarda dalgalanmalar yaşandı. Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Tüm bu unsurlar, entegre bir şekilde enflasyon görünümünü şekillendiriyor, dolayısıyla, burada, hiçbir ilgili dinamiğin göz ardı edilemeyeceği kanaatindeyim. Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor” dedi. Bakan Elvan bu yıl toplam halka arz sayısının da 46 olduğunu belirtti.
Bakan Elvan’ın sunumundan önce HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, usule ilişkin söz alarak bütçelerini sunmaya gelen bakanların milletvekillerine saygı duyması gerektiğini söyledi. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise herkesin iletişim kurarken birbirine saygı duyması gerektiğini ifade etti.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ise uzun yıllardır Meclis faaliyetlerine katıldığını belirterek, yasamanın yürütme tarafından bu kadar aşağılandığı başka bir dönem görmediğini açıkladı. Bütçe görüşmelerine gelen bakanların, milletvekillerini dinlemesini “lütuf” olarak görmemesi gerektiğini belirten Usta, yürütme açısından hesap verilebilirliğin önemine işaret etti.
AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ise komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin, toplantıyı ‘gösteri merkezine çevirdiğini’ söyledi. Öztürk, bakanların, cumhurbaşkanı tarafından atandığının unutulmaması gerektiğini vurguladı. CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, siyasi eleştirilerde nükte kalmadığını, karşı tarafın eleştirisinin bastırılmaya çalışıldığını belirtti.
Komisyon başkanı AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, “Burası bir mahkeme değil, hesap sormak da hakaret etmek değil” dedi. Bakanlığın siyasi bir makam olduğunu ifade eden Yılmaz, bakanlara “Siyaset yapma” demenin doğru olmadığını savundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, komisyonda bakanlığının bütçesinin sunumuna başladı. Elvan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:
YILI YÜZDE 3,5’İN ALTINDA BİR BÜTÇE AÇIĞIYLA KAPATACAĞIZ: Türkiye dünyadan pozitif ayrışmaya devam edecek. Küresel ölçekte ciddi bir sorun olan tarımsal ürün fiyatlarındaki artışları da yakından takip ediyor, gerekli adımları atıyoruz. 2021 yılında büyümenin dengeli bir görünüm ile yüzde 9’un üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Büyümenin en az yüzde 65’i yatırımlar ve net dış taleple desteklenecek. 2021 yılı bütçemizde yüzde 4,3’lük bir bütçe açığı öngörmüştük. Bu yılı yüzde 3,5’in altında bir bütçe açığıyla kapatacağız
ÜLKEMİZ, GENEL YÖNETİM BORÇ STOKU AÇISINDAN EN AZ BORÇLU ÜLKELER ARASINDA YER ALMAKTADIR: Gelir politikalarımızla yatırımları, katma değerli üretimi, ihracatı, yurt içi tasarrufları ve nitelikli istihdamı destekliyoruz. Yapılandırma kanunundan yararlanmak üzere 5,9 milyon mükellefimiz başvuruda bulundu, 155 milyar TL toplam alacak yapılandırıldı. Yapılandırma kanununu kapsamında 1 Kasım 2021 itibarıyla yaklaşık 46,2 milyar TL tahsilat gerçekleştirildi. Borç stokunun yapısını iyileştirmek için yurt içi borçlanmada döviz cinsi senetlerin payını azalttık. Piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte, önümüzdeki yıl yurt içinde döviz cinsi borçlanma yapmayı planlamıyoruz. Ülkemiz, genel yönetim borç stoku açısından en az borçlu ülkeler arasında yer almaktadır
Komisyonda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin yanı sıra Kamu İhale Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları; Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bütçe ve kesin hesabı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Yatırımcı Tazmin Merkezi’nin Sayıştay raporları görüşülecek.