MERSİN’DE LARVALAR HAŞEREYE DÖNÜŞMEDEN YOK OLUYOR

MERSİN’DE LARVALAR HAŞEREYE DÖNÜŞMEDEN YOK OLUYOR

reklam"

MERSİN’DE HAŞERELER KAYNAĞINDA YOK EDİLİYOR

MERSİNLİLER’İ HAŞERESİZ BİR YAZ BEKLİYOR

İLK DÖRT AYDA 217 BİN 82 BİYOSİDAL UYGULAMA YAPILDI

BÜLENT HALİSDEMİR: “BİR BARDAK SUDA 6 BİNE YAKIN SİVRİSİNEK ÜREYEBİLİYOR”

Büyükşehir Belediyesi, Mersinliler’in sağlıklı, rahat ve haşeresiz bir yaz geçirebilmesi adına larvaları kaynağında yok etmek için tüm ekipleriyle ilaçlama çalışmalarına gece-gündüz devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de büyük önem verdiği ilaçlama çalışmaları kapsamında ekipler, haşerelerin üreme alanlarını tespit ederek gerekli müdahaleleri yapıyor.

Tam donanımlı ekipmanlar ve ilaçlar ile yeşil aksamdan kaynaklı yakağan, beyaz sinek ve çayır sineği türlerini en aza indirmek için parklar ve refüjler gibi yeşil alanlar ilaçlanırken, bir yandan da su birikintisinde oluşan larvalar kaynağında yok ediliyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, bu yılın ilk dört ayında 217 bin 82 biyosidal uygulama yaptı.

Mayıs ayının haşerelerin kışlak noktalarından çıkış ayı olduğunu vurgulayan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, bu süreçte çalışmaları yoğunlaştırdıklarının altını çizerek, “Bir bardak suda 6 bine yakın sivrisinek üreyebilmekte. Vatandaşlarımız küçücük bir su birikintisini kurutursa veya o suyu sık sık değiştirirse sivrisinek üremesini engellemiş olacaklar. Bizler de çalışmalarımızı gece-gündüz sürdüreceğiz. Sivrisinekleri çok kısa bir süre içinde kontrol altına alarak, vatandaşlarımızın rahat bir şekilde zaman geçirmesini sağlayacağız” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekiplerinin ilaçlama alanında yürüttüğü titiz çalışmalar tüm Mersin genelinde devam ediyor. Yaklaşan yaz ayları ile birlikte sivrisinek, karasinek ve zararlı haşerelerin larva döneminde aşırı üremelerinin önüne geçmek amacıyla, ekipler yoğun bir ilaçlama çalışması gerçekleştiriyor.

Larvalar kaynağında yok ediliyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de büyük önem verdiği ve hassasiyetle üzerinde durduğu konulardan biri olan ilaçlama çalışmaları 13 ilçeyi kapsıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri havaların ısınması ile birlikte yeşil aksamdan kaynaklı yakağan, beyaz sinek ve çayır sineği türlerini en aza indirmek için parklar ve refüjler gibi yeşil alanları ilaçlarken, bir yandan da su birikintisinde oluşan larvaları kaynağında yok ediyor.

Ekipler, dere ve dere yatağı, rögar, kanalizasyonlar, su birikintileri, apartman bodrum katları, su kanalları gibi alanları kendine üreme alanı yapan ve “larva” diye tabir edilen sivrisinek, karasinek, hamam böceği gibi canlıların üremelerinin önüne geçmek için etkin bir vektör mücadelesi yürütüyor.

İlaçlamalarda doğal denge gözetiliyor

Mevsimine uygun yapılan ilaçlama çalışmaları ile Mersin’de vatandaşların haşerelerden uzak sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için çalışan ekipler, ilaçlamalarda doğal dengeyi gözetiyor.  Çevre ve insan sağlığına zararsız biyolojik ürünlerle ilaçlama yapılırken, ilaçlama programı doğaya en az ilaç salacak şekilde, ağırlıklı olarak larva ilaçlaması biçiminde gerçekleştiriliyor.

2020 yılının ilk 4 ayında 217 bin 82 biyosidal uygulama yapıldı

Haşere ile mücadeleyi 12 aya yayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinliler’e sineksiz bir yaz yaşatmak için kayıt altına aldığı noktalarda periyodik olarak ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor. Tüm Mersin genelinde 13 ilçede 260 personel, 98 araç ve 71 adet ULV, 10 adet pulverizatör, 8 adet missblower, 11 adet termalfog, 33 adet holder, 25 adet atomizör ve 58 adet el dumanlaması ekipmanlarıyla hizmet veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 2020 yılının ilk dört ayında il genelinde 217 bin 82 biyosidal uygulama yaptı.

Vatandaşlar da alacağı küçük tedbirlerle haşere oluşumunu engelleyebilir

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yoğun bir şekilde ilaçlama çalışmalarını sürdürse de bu noktada vatandaşlar da alacakları küçük tedbirlerle larva oluşumunun, dolayısıyla haşerenin önüne geçebiliyor. Vatandaşlar, bodrum katında, bahçelerinde, pencerelerinin önünde bulunan su birikintilerini önleyerek veya suları sık sık değiştirerek sivrisineklerin larva bırakmasının önüne geçebiliyor.

Doğal olarak oluşmuş su birikintilerinde ise vatandaşlar 444 2 153 numaralı Çağrı Merkezi’ni arayarak konuyla ilgili şikayet kaydı oluşturabiliyor.

Bülent Halisdemir: “Bir bardak suda 6 bine yakın sivrisinek üreyebilmekte”

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ilaçlama çalışmalarının yanı sıra vatandaşların alacağı tedbirlerin haşere oluşumunu engelleme noktasında oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Mayıs ayının haşerelerin kışlak noktalarından çıkış ayı olduğunu, bu süreçte çalışmaları yoğunlaştırdıklarını ifade eden Halisdemir, şöyle devam etti:

“Mayıs ayı sivrisineklerin kışlaklarından çıkma ayı. Sıcaklık 22 derecenin üzerine çıktığında sivrisinekler ortaya çıkıyor. Biz bugünlerde sivrisineklerin yoğun bir şekilde çıkmasını bekliyoruz. Bu durumu bildiğimiz için belirli bir süre öncesinde mücadele çalışmalarına başladık.  Biz Vahap Seçer Başkanımız’ın destekleri ile çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz ama vatandaşlarımızdan da beklentilerimiz var. Sivrisinekler durgun sularda üreyebilme özelliği gösterirler. Örneğin bir bardak suda 6 bine yakın sivrisinek üreyebilmekte. Vatandaşlarımız küçücük bir su birikintisini kurutursa veya o suyu sık sık değiştirirse sivrisinek üremesini engellemiş olacaklar. Bizler de çalışmalarımızı gece-gündüz sürdüreceğiz. Sivrisinekleri çok kısa bir süre içinde kontrol altına alarak, vatandaşlarımızın rahat bir şekilde zaman geçirmesini sağlayacağız.”

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?