MTSO ve DAHİMERSİN Projesi faaliyetleri kapsamında “Sürdürülebilirlik Zirvesi” faaliyet göstermektedir.
MTSO ve Mersin AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen, Müdürlüğümüz DAHİMERSİN Projesi faaliyetleri kapsamında planlanan “Sürdürülebilirlik Zirvesi: Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilir Dönüşüm” etkinliği, 13 Şubat 2025 tarihinde 13.00 – 17.00 saatleri arasında MTSO Hizmet Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilmektedir.
Bahse konu etkinliği, Mesleki ve Teknik Eğitim Liselerinin, Bilişim, Elektrik-Elektronik, Makine, Metal, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ile Kimya ve Dış Ticaret Alan öğretmenlerinin katılımı sağlandı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mersin AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen “Sürdürülebilirlik Zirvesi: Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilir Dönüşüm” konulu etkinlik Avrupa Yeşil Mutabakatı, Türkiye’nin Sürdürülebilirlik Hedefleri, Güncel Mevzuatlar ve Karbon Ayak İzi’nin desteklenmesini ve bilgi paylaşımının desteklenmesini sağlıyor.
Protokol konuşmalarının ardından iki ayrı oturumda gerçekleşen programda çok sayıda bilim insanı ve akademisyen oyuncu olarak yer aldı.
Programda konuşan İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş: “MTSO ve DAHİMERSİN Projesi faaliyetlerimiz kapsamında planladığımız “Sürdürülebilirlik Zirvesi: Avrupa Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilir Dönüşüm” etkinliğimize hoş geldiniz.
Sürdürülebilirlik, ekonomik ve sosyal refah bir arada uyum içinde anlayışını ifade eder. Amaç, mevcut nesillerin ihtiyaçlarını karşılamak için doğal kaynaklar tüketilirken, nesillerin de bu kaynaklara erişebilmesinin sağlanmasıdır. Sürdürülebilir bir dünya, bu politikaları benimseyerek daha adil, özgürlükçü, doğal dengeyi koruyan ve kaynakları verimli şekilde kullanan bir toplum yaratmayı hedefler. Yerlerin ve Göklerin sahibi ve yaratıcısı olan Yüce Allah, Kamer Suresi 49. Ayetinde “Gerçekten biz, her şeyi bir ölçü ve dengeye göre yarattık.” buyurmaktadır. Geleceğimizin ve tüm dünyanın dostu olan göz nurumuz evlatlarımıza ve insanlığa daha yaşanabilir bir dünya bırak, ilahi düzeni korumak hepimizin asli görevidir.” Sakın dengeyi bozmayın.” (Rahman 8.) uyarısının muhatabı olan günümüzde, sürdürülebilir bir dünya bilincinin yeni nesillere aktarılmasında ve bu bilince haiz bir toplumun inşasında çok önemli görevler yüklenmiştir.
Bizler Orta Asya’dan Anadolu’ya, Rumeli’ye, köklerinde havasını, alanlarını, göğsünü, bitkilerini yedi bir kültüre sahiptir. Geçmişimiz, bugünümüzün sürdürülebilir kalkınma sistemleri demektir. Örneğin Hıdırellez, su ve kara ekosistemlerine, dünyanın bereketine saygı demek. Günümüzde çağ, eğitim, meslek ve gelirden bağımsız insan bir terbiyesi, görgüsü, sürdürülebilir yaşam kültürü olmalı.
Bu amaçlanan hem inancımızın hem de kadim kültürümüzün tarihin derinliklerinden sunduğumuz sürdürülebilirlik anlayışını da evrensel hale getirmemiz önemli bir gerekliliktir.
Sonuç olarak sürdürülebilir bir dünya düzeni, tüm gezegenin geleceği için kritik bir önem taşıyor. Hem bireysel olarak hem de toplumsal düzeyde atılacak adımlar, davranışlar, ekonomik ve sosyal dengenin korunmasına yardımcı olabilir. Ama, sadece doğayı değil, aynı zamanda insanlar arasında daha özgürlükçü ve adil bir toplumsal ortaya çıkma amacını da taşır.” dedi.
Programda İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’a İl Millî Eğitim Şube Müdürü Adem Aslan grubu yaptı.