ABD’de Joe Biden yönetimi, Türkiye’ye 20 milyon dolar değerinde F-16 savaş uçakları satabilmek için Kongre’den onay istemeye hazırlanıyor.
Wall Street Journal’ın aktardığına göre yönetim yetkilileri savaş uçaklarının satışını, Türkiye’yi Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine izin vermeye teşvik etmek için kulanmayı hedefliyor.
Gazeteye konuşan Biden yönetimi yetkilileri, Kongre’nin onayının Türkiye’nin iki kuzey ülkesinin NATO üyeliğine onay vermesine bağlı olduğunu söyledi.
ABD’li yetkililerin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ı iki ülkenin NATO üyeliğine muhalefetini düşürmesi için ikna etmeye çalıştığı belirtildi. Bir yetkili, F-16’ların ‘sopanın ucundaki havuç’ olarak kullanıldığını ifade etti. Yetkililer, bu bakışın bazı Kongre üyelerinin satışa daha olumlu bakmasını da sağlayabileceğini söyledi. Kongre’de NATO yayılmasının önemli olduğu görüşünün yaygın olduğu ifade edildi.
Kaynaklar, Türkiye’ye yapılması planlanan satışın planlanandan daha büyük olduğunu ifade etti. Verilen bilgiye göre pakette 40 yeni uçak ve Türkiye’nin mevcut F-16 kiti için 76 modernizasyon kiti bulunuyor.
Biden yönetiminin Kongre’den onay istemesinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 17 Ocak’ta ABD’ye yapacağı ziyaretle aynı zamana denk geleceği belirtildi. Bir yetkili, satışta 900 havadan havaya füze ve 800 bomba da bulunduğunu bildirdi.
Kaynaklara göre ayrı olarak Kongre’den Yunanistan’a 30 F-35 yeni nesil savaş uçağı satılması için de izin istenecek. Türkiye, Rus yapımı hava savunma sistemi S-400’leri alana kadar F-35 programının parçasıydı.
Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’ye yeni F-16 satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyon kitleriyle ilgili kararını, Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ilgili komitelerinin başkan ve kıdemli üyelerine ön inceleme için ilettiğini bildirdi.
Kaynaklara göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, ilgili kararını Kongre’ye ilettiğini gelecek hafta resmi olarak duyurması bekleniyor.
ABD’de askeri satış onaylarının gerçekleşmesi için Kongre’nin, NATO üyesi ülkelere yönelik 15 gün, NATO dışındaki ülkelere yönelik ise 30 gün içerisinde itiraz etmemesi gerekiyor.