Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede iki lider, Putin’in Türkiye’ye ziyareti konusunda mutabık kaldı.
Erdoğan, görüşmede, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesi için Rusya’nın gönderdiği iki amfibik yangın söndürme uçağı için mevkidaşına teşekkür etti. Erdoğan, Rus turistlerin de Türkiye’ye ilgilerinin giderek artmasından duyduğu memnuniyeti ve ortak gayretlerle bu sene turizmde rekor kırılacağına olan inancını dile getirdi.
Rusya-Ukrayna Savaşı sürecinde gerilimi tırmandıracak adımların atılmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “barış köprüsü” olarak değerlendirdiği Karadeniz Girişimi’nin önemine vurgu yaptı.
Erdoğan, Karadeniz Girişimi’nin uzun süre devre dışı kalmasının kimsenin yararına olmadığına, en büyük zararı da tahıla muhtaç, gelir seviyesi düşük ülkelerin göreceğine dikkati çekti. Erdoğan, uygulama döneminde yüzde 23’ler düzeyinde azalan hububat fiyatlarının, son iki haftada yüzde 15’ler oranında arttığına işaret etti.
Erdoğan, Türkiye’nin Karadeniz Girişimi’nin devamı için yoğun çaba ve diplomasi yürütmeye devam edeceğini kaydetti.
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin de telefon görüşmesinde Rusya’nın taleplerinin karşılanması durumunda Tahıl Anlaşması’na dönmeye hazır olduklarını söyledi.
Açıklamaya göre Putin, Rusya’nın anlaşmaya katılımını durdurma gerekçesini telefon görüşmesinde listeledi.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, salı günü, “Moskova, Tahıl Anlaşması’na gecikme olmadan dönmeye hazır; ancak Rusya’nın şartları karşılanmalı” demişti.
Rusya, Türkiye ve BM’nin arabuluculuğunda imzalanan, Rusya’nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması’na katılımını 17 Temmuz’da durdurduğunu duyurmuştu.
Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar, Ukrayna’dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilirken, son gemi ise pazar günü Ukrayna limanından ayrılmıştı.
Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu belirtti.
Dünya Gıda Programı’na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46’sı Asya’ya, yüzde 40’ı Batı Avrupa’ya, yüzde 12’si Afrika’ya ve yüzde 1’i Doğu Avrupa’ya gitti.
Rusya, geçen yıl içinde Tahıl Anlaşması’nı üç kez uzatırken, Kırım’da filosuna yapılan saldırının ardından ekimde kısa süreliğine katılımını askıya almıştı.