Reuters, ekonomik sorunlarla mücadele etmekte zorlanan AKP’nin Alevilerin desteğini kazanmak için Alevi açılımına yönelik adımlar atmaya hazırlandığını yazdı.
Erdoğan 58 ilde bin 585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı bir çalışmanın kabinede görüşüldüğünü ve İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan azınlık vakıflarının seçim usulüyle ilgili hususu da değerlendirdiklerini söylemişti.
Erdoğan, “Hangi kökene, hangi inanca, hangi meşrebe sahip olursa olsun Türkiye’nin, 84 milyon vatandaşımızın her birinin meselesi bizim meselemizdir. Bu anlayışla milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek her adımı geçmişte attık, bugün de atmayı sürdüreceğiz” demişti.
Üst düzey iki AKP’li yetkili Reuters‘a yaptığı açıklamada, cemevlerine uzun süredir talep edilen “ibadethane statüsünün” de verilebileceğini söyledi.
Üst düzey bir AKP’li yetkili, Erdoğan’ın açıklamalarının seçimle bağlantılı olup olmadığı konusunda ise “Elbette azınlık hakları ve Alevi açılımlarının potansiyel olarak seçimlere iktidar açısından destek sağlaması olayın doğasında var” dedi.
Aynı yetkili, itiraz eden Alevi örgütlerini “aşırı uç” olarak tanımlarken, “Sürece kimsenin zarar vermemesi için tüm tarafların hassas davranması gerekiyor. Bu sefer fırsat kaçırılmamalı” diye konuştu.
İBADETHANE STATÜSÜ
Bir başka üst düzey bir AKP’li yetkili, “Artık bu işe gerektiği gibi son noktayı koyacağız diye düşünüyorum. Partinin üst kademesinde bu konu tartışıldı. Belli bir aşamaya da geldi. Şimdi cemevleri vakıf ve dernek gibi bir statüye sahip. Şimdi ilgili bakanlıklar bir çalışma yapıyor. Kültür Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı. Buna göre neler yapılabilir bakılıyor” dedi ve ekledi:
“Zaten Alevi toplumu ile de temas edildi. Uzun süredir talep edilen ibadethane statüsü de bu kez verilebilir. Bu konuda genel bir yaklaşım da var. Ama bu konuda Alevi toplumu ve ileri gelenlerinin de olumlu katkı vermesi gerekiyor.”
Aynı yetkili çalışmada maddi yüklerin en azından cemevlerinden alınması ve maaş konusu olduğunu da söyledi.
Yetkili, “Bir Alevi Cemaat Başkanlığı da kurulabilir. Bu konunun iyi sonuç verebileceği yaklaşımları da var. Bu da önemli gündem maddelerinden biri. Cumhurbaşkanı da bu konunun sonuçlandırılmasını istiyor. Sıkıntılar bugüne kadar çözülmeliydi ama olamadı” dedi.
Bu tür düzenlemelerin hep oy kaygısıyla yapılır gibi anlaşıldığını ancak öyle olmadığını vurgulayan Üst düzey bir AKP’li yetkili, “Oy etkisi olacaktır belki de ama zaten bu çalışma yıllar önce başlamıştı. Gezi nedeniyle sekteye uğradı. Şimdi sadece kaldığı yerden devam ediyor. Seçim için bir hazırlık gibi görmek haksızlık” dedi.