ÇUKUROVA’NIN ÜÇ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HATAY’DA BULUŞTU

ÇUKUROVA’NIN ÜÇ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HATAY’DA BULUŞTU

reklam"

SEÇER: “BİR ARAYA GELEREK BİRBİRİMİZE FİKİRLER SORMAK İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRIYOR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, güç birliği yapmaya devam ediyor. Çukurova’nın üç büyükşehir belediye başkanı, tecrübe paylaşımında bulunarak, bölgedeki çalışmaları değerlendirdi. Üç başkan, Hatay’da yer alan dünyanın 5’inci, Avrupa’nın 2’nci ve Türkiye’nin en büyük kapasiteli Narlıca Membran Biyoreaktör Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’yle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Başkan Vahap Seçer, büyükşehir belediye başkanları olarak bu tarz buluşmaların kentlerdeki çalışmalar adına fayda getirdiğini vurgulayarak, “Zaman zaman bir araya gelerek bölgemizde yaptığımız çalışmaları değerlendirmek, katkılar almak, eksik kaldığımız noktalarda birbirimize fikirler sormak bizim işimizi kolaylaştırıyor. Hatay, Adana ve Mersin, ortak özellikleri olan kentler” dedi.

Gün sonunda Antakya’nın restore edilen tarihi sokaklarını adımlayan büyükşehir belediye başkanları ve eşleri, EXPO 2021 Evi’ni ziyaret etti. Ardından Hatay Gastronomi Evi’ni ziyaret eden Başkan Seçer ve Başkan Karalar, Başkan Savaş’ın Hatay’ın tarihi kültürüne ve dokusuna sahip çıkmak için yaptığı çalışmalara tanıklık etti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’da bir araya gelerek, Çukurova bölgesindeki çalışmaları değerlendirip, tecrübelerini paylaşmaya devam ediyor. Üç büyükşehir belediye başkanı, Hatay’da yer alan Narlıca Membran Biyoreaktör Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’yle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Başkan Seçer’in eşi Meral Seçer, Başkan Karalar’ın eşi Nuray Karalar ve Başkan Savaş’ın eşi Prof. Dr. Nazan Savaş da buluşmaya katıldı. Çukurova’nın üç büyükşehir belediye başkanı sık sık bir araya gelerek tecrübe paylaşımında bulunduklarını ve bölgedeki çalışmaları değerlendirdiklerini vurguladı.

“Hatay, Adana ve Mersin, ortak özellikleri olan kentler”

Üç büyükşehir belediye başkanı, Hatay’da yer alan dünyanın 5’inci, Avrupa’nın 2’nci ve Türkiye’nin en büyük kapasiteli Narlıca Membran Biyoreaktör Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’yle ilgili yetkililerden bilgi aldıktan sonra belediye bürokratları, arıtma tesisinde incelemelerde bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, arıtma tesisiyle ilgili bilgi alma vesilesiyle bir araya geldiklerini ve bölgedeki çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunup tecrübelerini paylaştıklarını vurguladı. Seçer, Mersin’deki arıtma tesisleriyle ilgili çalışmalarından da bahsederek, özellikle koku sorununun önüne geçmek amacıyla tesislerde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Aynı bölgedeki üç önemli kentin büyükşehir belediye başkanları olarak fikir birliğini önemsediklerini belirten Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Birçok karakteristik özellikleri benzeyen kentlerin başkanlarıyız. Zeydan Başkan’ın bir arıtma yatırımı var. Hem Hatay örneğini gördü hem de önümüzdeki günlerde bürokrat arkadaşlarımızın Mersin’de de yine bu teknolojiyle ve bundan farklı teknolojiyle çalışan arıtma tesislerimizi de gezme imkanı olacak. Tabii ki sürekli gelişen sorunlar, değişen şartlar. Zaman zaman bir araya gelerek bölgemizde yaptığımız çalışmaları değerlendirmek, katkılar almak, eksik kaldığımız noktalarda birbirimize fikirler sormak, bizim işimizi kolaylaştırıyor. Hatay, Adana ve Mersin, ortak özellikleri olan kentler. Demografik olarak, sosyolojik olarak, siyasal olarak. Bölgeden aldığı tesirler, etkilenmeleri. Birçok konuda ortak yönleri var. Olumlu bir birliktelik oluyor. Bunu mümkün olduğunca sıklaştırmakta da yarar görüyoruz, yapıyoruz, açıkçası faydalanıyoruz da. İnşallah bu birlik, beraberlik, paylaşım, birbirimize önder olma, katkı sunma neticede vatandaşlara hizmet olarak yansıyor. Bu da bizi mutlu ediyor.”

“Bu tesis sayesinde 4 yıldır yazları çok rahat geçiriyoruz”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da büyükşehir olduktan sonra Hatay’da 9 arıtma tesisini tamamladıklarını belirtti. Başkan Karalar’ın Adana için Hatay’daki Membran Biyoreaktör Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi gibi bir arıtma tesisi düşüncesi olduğunu ve bu sebeple bir araya geldiklerini dile getiren Başkan Savaş, “Hep birlikte hem tesisin nasıl işlediğini bugün arkadaşlarımız bize anlattı hem de tesisleri bürokrat arkadaşlarımız gezecekler. Biz memnunuz. Asi Nehri’nde Mebranlı Arıtma Tesisi sayesinde, orada yapmış olduğumuz rehabilitasyonlar ve bu tesis sayesinde 4 yıldır yazları çok rahat geçiriyoruz. Tertemiz, içinde bütün habitatıyla birlikte yaşayan bir Asi Nehri var. Biz memnunuz. Tabii ki Sayın Başkanlarımız’a da bu tecrübemizi paylaştık ve tavsiye ettik” diye konuştu.

“Yapacağımız yeni arıtma tesisi Adana’nın denize açılan ilçesi Karataş’ta olacak”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise 11 büyükşehir belediye başkanı olarak sık sık bir araya geldiklerini ve yaptıkları işlerle ilgili istişarelerde bulunduklarını söyledi. Başkan Karalar, bölgedeki üç büyükşehir belediye başkanı olarak da yakın aralıklarla görüşmeler sağladıklarını vurgulayarak, “Hangi ilde yapılan güzel bir şey varsa biz ondan feyz almaya çalışıyoruz. Yapılan bir şeyin benzeri bizim ilde yapılacaksa onu artıları, eksileri, deneyim kazandığı için onu bizzat yerinde görüyoruz. Bilgi alıyoruz, bir hataya düşmemek için. Arıtma çok önemli bir şey. Dünyada artık çamuru bertaraf etme, kokuyu giderme, arıtma suyunun sağlığa yararlı hale getirilmesi çok önemli. Bu yapacağımız yeni arıtma tesisi Adana’nın çok güzide, denize açılan ilçesi olan Karataş’ta olacak. Burası turistik bir yer. Dolayısıyla hiç koku olsun istemiyoruz. Bu nedenle tesisi yerinde görelim istedik” ifadelerine yer verdi.

Membran Biyoreaktör Sistemi ile atıksuda yüzde 99.9 oranında arıtım

Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesindeki Küçükdalyan (Narlıca) Membran Biyoreaktör MBR Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’yle ilgili HATSU Genel Müdürlüğü Etüt ve Plan Dairesi’nde görevli Çevre Mühendisi Şeyda Demiroğlu, üç büyükşehir belediye başkanına tesisin teknik özelliklerini anlattı. Demiroğlu, Membran Biyoreaktör Sistemi’nin Uzun Havalandırmalı Aktif Çamur Sistemi’ne kıyasla yüzde 14,9 oranında daha fazla atıksuyu arıtarak, yüzde 99.9 oranında bir arıtım sağladığını belirtti. Önemli sorunların başında yer alan çamur miktarına da değinen Demiroğlu, Uzun Havalandırmalı Aktif Çamur Sistemine benzer kapasiteli bir tesis için atık çamur miktarının günlük yaklaşık 5 ton olduğunu ancak Narlıca Membran Biyoreaktör Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’nde bu miktarın aylık yaklaşık 4 ton olduğunu söyledi. Demiroğlu, söz konusu tesisin arazi kullanımında da yüzde 50 oranında tasarruf sağladığını kaydetti.

Meral Seçer, Mersin’de kadınların emeğiyle hazırlanan ürünlerden takdim etti

Çukurova’nın üç büyükşehir belediye başkanı ve eşleri, arıtma tesisinin ardından Habib-i Neccar Dağı eteklerindeki Hatay Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’ne geçerek sohbet etti. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanlığı görevini yürüten Meral Seçer, Nuray Karalar ile Nazan Savaş’a kooperatif olarak hazırladıkları ürünlerden hediye etti. Meral Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Silifke’nin Balandız Mahallesi’ndeki üreticilerin üretip hasat ettikleri Ata tohumu sarı buğdaylardan kadınların emeğiyle bulgur ve un elde ettiklerini söyledi.

Gün sonunda tarihi Antakya sokaklarını adımladılar

Gün sonunda Antakya’nın restore edilen tarihi sokaklarını adımlayan büyükşehir belediye başkanları ve eşleri, EXPO 2021 Evi’ni ziyaret etti. Hatay’da faaliyet gösteren kooperatifler tarafından üretilen ürünlerin yer aldığı mekan, tarihi dokusu ve içerisindeki ürünlerle beğeni topladı. Ardından aynı bölgedeki Hatay Gastronomi Evi’ni ziyaret eden Başkan Seçer ve Başkan Karalar, Başkan Savaş’ın Hatay’ın tarihi kültürüne ve dokusuna sahip çıkmak için yaptığı çalışmalara tanıklık etti.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?