2022’ye zamlarla giriyoruz! Elektriğe yüzde 125 ve Doğalgaza yüzde 50 tarihi zam!

2022’ye zamlarla giriyoruz! Elektriğe yüzde 125 ve Doğalgaza yüzde 50 tarihi zam!

Türkiye, 2022’ye bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş zamlarla giriyor. Elektriğe yüzde 125, Doğalgaza ise yüzde 50 zam geldi, işte detaylar…

Türkiye, 2022’ye dair ekonomik umutların yılın ilk saatlerinde gelen zam haberleriyle erteliyor. Elektriğe, Cumhuriyet tarihinin en büyük zamlarından biri gelirken hemen ardından Doğalgaz’a da zam geldiği açıklandı.

Elektrik fiyatlarına ticarethaneler için %126, meskenler için ilk 150 kWh altına %52, 150 kWh üstüne ise %127 zam geldi.

DOĞALGAZ ZAMMI DUMURA UĞRATTI
Elektriğe gelen zam haberinden saniyeler sonra Doğalgaza da tarihi zamlar geldi. Zam haberini duyuran BOTAŞ konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Açıklamada, Dünya ve Avrupa enerji piyasalarındaki gelişmeler zam nedeni olarak gösterildi.

İşte BOTAŞ’ın o açıklaması:

2021 yılı başından itibaren Dünya ve Avrupa enerji piyasalarındaki tüketicilerin, piyasalarda yaşanmakta olan olağandışı ve olağanüstü dalgalanmalara bağlı olarak fahiş enerji fiyatlarına maruz kaldıkları kamuoyu tarafından da yakinen bilinmekte olup, bütün dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatları bugüne kadar tüketicilerimize aynı oranda yansıtilmamıştır.

1 Ocak 2022 tarihi itibari ile tüketicilerimizi imkânlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğal gaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması zorunluğu ortaya çıkmıştır.

Bu kapsamda, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;

Konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatında %25

– Elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatında %15

– Elektrik üretimi haricinde kullanılan doğal gazın satış fiyatında %50

Oranında artış yapılmıştır.

ELEKTRİK ZAMMI DA YAZILI AÇIKLAMAYLA DUYURULDU
EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına geçildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Bilindiği üzere pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir.

Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki iş birliği ile bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?