Atatürk’e lanet okuyan Erbaş’a tepki yağıyor: “Dava açmayan savcılar da yargılanır”

Atatürk’e lanet okuyan Erbaş’a tepki yağıyor: “Dava açmayan savcılar da yargılanır”

Erbaş için 8 yıllık zaman aşımı olduğunu belirten hukukçular, dava açmayan savcıların da yargılanabileceğini belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın Atatürk’e lanet okuması büyük tepki çekti.
Yurttaşlar, sivil toplum kuruluşları, hukukçular, ilahiyatçılar ve siyasi partiler “Atatürk’e lanet okuyan” Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın derhal görevden alınmasını ve hakkında Cumhuriyet savcılarının harekete geçmesini istedi.

Erbaş için 8 yıllık zaman aşımı olduğunu belirten hukukçular, dava açmayan savcıların da yargılanabileceğini belirtti.

Cumhuriyet’in Erbaş’a yönelik derlediği tepkiler şöyle:

SABİH KANADOĞLU: YAZIKLAR OLSUN

– Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu: Kanuni cezasından ziyade Türk milletinin doğrudan doğruya bütün değerlerine yapılmış bir tecavüz. Onun cezası, Türk milletinin ona karşı duyacağı sadece nefret olur. Ceza yönünü bırakın her şeyden önce bir Diyanet İşleri Başkanı’nın bu şekildeki konuşmasına söylenecek tek söz herhalde, “yazıklar olsun” olur. Kendisi böylece Mustafa Sabri’nin, Dürrizade Abdullah’ın ardılı olduğunu kanıtlamış oldu. Kılıçla ortaya çıkıp Atatürk’e hakaret etmek; herhalde Türk Cumhuriyeti’nin hem kurucusuna hem kuruluş felsefesine, değerlerine yapılmış olan bir tecavüz. Kendisine yakışan bir harekette bulunmuş.

HAMDİ YAVER AKTAN: SAVCILAR GÖREVE

– Yargıtay Onursal Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan: Eğer Diyanet İşleri Başkanı, “Atatürk’e lanet okuduysa” 5816 sayılı Atatürk aleyhine işlenen suçlar kanununun birinci maddesine göre “Atatürk’ün manevi hatırasına alenen hakaret etmiştir” ve hakkında doğrudan doğruya Cumhuriyet savcıları tarafından soruşturma 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla bağımsız mahkemelerce suçun oluşup oluşmadığı yönünde hakkında dava açılmalıdır. Memur olması nedeniyle özel bir yargılama usulüne tabi değildir. Çünkü aynı kanunun üçüncü maddesi uyarınca Cumhuriyet savcıları doğrudan dava açmakla yükümlüdürler. Bu görevin yerine getirilmemesi halinde özellikle söz konusu sözlerin söylendiği yerin Cumhuriyet savcısı sorumlu olacaktır. Öte yandan TCK’nin 66. maddesinin öngördüğü zamanaşımı süresi 8 yıldır. Şimdi soruşturma yapılmazsa 8 yıl içinde yapılabileceği unutulmamalıdır. Aynı şekilde soruşturma yapmayacak makamlar için de suç soruşturmasının aynı sürede yapılabiceği hemen ifade edilmelidir.

PROF. DR. HAKKI UYAR: OSMANLI REFERANS

– Tarihçi Prof. Dr. Hakkı Uyar: Erbaş, kılıçla çıkarak aslında bize “fetih geleneği bitmedi” mesajı veriyor. Modern dünya dinsel hoşgörünün olduğu, fetih geleneğinin bittiği bir dünyadır. Nitekim Atatürk, Osmanlı ile Cumhuriyet ayrımını şu şekilde yapıyor: “Yeni Türkiye Devleti temellerini süngü ile değil, süngünün de dayandığı iktisat ile kuracaktır. Yeni Türkiye cihangir (fetihçi) bir devlet olmayacaktır. Ama yeni Türkiye Devleti bir iktisat devleti olacaktır.” Osmanlı ile Cumhuriyet arasındaki temel fark budur. Atatürk, Türkiye’nin çağdaş dünyanın ve insanlık âleminin saygın bir üyesi olmasını istiyor. “Biz Cumhuriyeti değil Osmanlı’yı referans alıyoruz” deniliyor. Reklam arası tespitinin bir başka göndermesi olarak bakmak lazım.

PROF. DR. METİN GÜNDAY: LAİK CUMHURİYET HEDEF

– İdare Hukuku uzmanı Prof. Metin Günday: Anayasa’nın 136’ncı maddesinde Diyanet İşleri Başkanlığı için, ‘Laiklik ilkesi doğrultusunda görevlerini yerine getirir’ diye yazar. Laik cumhuriyetin kurucularının kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın başkanı olan bu zat, konuşmaları ve fetvaları ile zaten bugüne kadar bir yığın ayrımcılıklar yaptı. Dün (önceki gün) ise elinde kılıçla laik cumhuriyetin kurucularına lanet okuyor. Diyanet İşleri Başkanı, Ayasofya’nın statüsünü değiştiren kararnameden güç alarak lanet yağdırıyor. Buna artık ne denilebilir ki. Korkunç bir şey. Tam kara mizah. Bu ifadelerle laikliği, cumhuriyeti yani laik cumhuriyeti hedef alıyor. Bu gayet açık.

CEMİL KILIÇ: SUSANIN KANI KURUSUN

– İlahiyatçı Cemil Kılıç: İsim vermeden Kadir Mısıroğlu’na rahmet, Atatürk’e de lanet okundu. Atatürk’ün kurduğu devletin bir memuru Atatürk’e lanet okudu. Susanın kanı kurusun!

#ALİERBASİSTİFA

Twitter’da “#AliErbasİstifa” başlığıyla Atatürk’e dil uzatan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş istifaya davet edildi.

– CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Kurucu liderlere hakareti alışkanlık haline getirenler, hakaret edenleri de koruyorlar. Ali Erbaş ant olsun ki o koltukta oturup Atatürk’e lanet okumanın bedelini ödeyeceksin.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?