BÜYÜKŞEHİR’DEN SINAV KAYGISINA KARŞI TERAPİ

BÜYÜKŞEHİR’DEN SINAV KAYGISINA KARŞI TERAPİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’nde öğrenim gören üniversite adayı gençlerin sınav kaygılarını yenmelerini sağlamak amacıyla terapilere başlandı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 5 ay kala adaylarda artış göstermeye başlayan sınav kaygılarının önüne geçebilmek için merkez ve ilçelerdeki kurs merkezlerindeki öğrencilere kaygılarla baş edebilmenin yolları anlatılıyor.

Üniversite adayları, Büyükşehir Belediyesi’nin Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’nde donanımlı kadro eşliğinde yoğun bir sınav eğitimi görürken, bir taraftan da sınavlara yüksek moralle girebilmek için Eğitmen Psikolog Mustafa Tepretmez’den destek alıyor. Sınava kadar merkezle birlikte 8 etüt merkezindeki kurslara devam eden toplam 4 bin 200 öğrencinin tümüne kaygılarını yenmeleri için destek verilecek.

 

“Temele indiklerinde hiçbir şekilde kaygılanmamaları gerekiyor”

 

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Eğitmen Psikolog Mustafa Tepretmez, sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin yaşadıklarının gerçek bir kaygı olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Sınav kaygısı, kaygı yaşayan öğrencilerin aslında temele indiklerinde gerçek bir kaygıyla karşılaşmadıklarını gösteriyor. Aslında yaptıkları şey, 6 maddede paylaştığım görev ve sorumluluklarını erteleme, kötü çalışma alışkanlıkları gibi durumlar. Bunlarla sadece kaygılarını yükseltiyorlar. Kaygıları yükselince beyindeki çalışma gücünden dolayı bir tepki oluyor ve bilgiyi geri çağırmada, uzun süreli bellekten kısa süreli belleğe geri getirmede sorun yaşıyorlar. Aslında temele indiklerinde hiçbir şekilde kaygılanmamaları gerekiyor. Düzenli bir şekilde planlama yaparak ve kriz planları oluşturarak kaygıyı bir şekilde yenebilirler.”

 

“Doğru nefes alma teknikleriyle kaygılarını azaltabilirler”

 

Öğrencilere verilen terapi esnasında gösterilen egzersizlerin de uygulanmasını istediklerini vurgulayan Tepretmez, “Birkaç tane egzersizimiz var. Gevşeme, rahatlama ve doğru nefes alma teknikleri. Doğru nefes alma teknikleriyle kaygılarını azaltabilirler. Vücutlarında oluşan oksijen değişiminden dolayı sınavlarına daha rahat çalışabilirler”dedi.

 

 “Geçen sene de bana kaybettiren kaygıydı”

 

Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’nin merkezdeki şubesinde öğrenim gören üniversite adayı Atakan Tekgezener, sınav kaygısının kendisine sınavı kaybettirmesine izin vermeyeceğinin altını çizerek, terapilerden faydalanacağını ve egzersizleri yapacağını dile getirdi. Tekgezener, “Geleceğimizi belirleyecek bir sınav. Önümüzdeki belki de 60 sene içerisinde yapacağımız işi belirleyecek. O yüzden kaygılıyız. Aslında burada motivasyonla, istekle alakalı güzel uygulamalar var. Bizim için faydalı oluyor. Geçen sene de bana kaybettiren kaygıydı, bu sene kaybettirmemesi için çalışacağım” dedi.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?