Doların Düşüşü Akıllı Telefon Fiyatlarını da Etkileyecek mi: Sektörün Önde Gelen İsimlerinden FERHAT GÜNEŞ Açıkladı

Doların Düşüşü Akıllı Telefon Fiyatlarını da Etkileyecek mi: Sektörün Önde Gelen İsimlerinden FERHAT GÜNEŞ Açıkladı

reklam"

Döviz kurlarında yaşanan düşüş sonrasında gözler akıllı telefon fiyatlarına çevrildi. Kurdaki düşüş telefon fiyatlarını tetikleyecek mi?

Döviz kurları düştü peki ya telefon fiyatları? Geçtiğimiz gün gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomi kararları sonrası kurda aşağı yönlü bir hareketlenme başladı. Bir süre 18 TL civarlarında seyreden dolar, ekonomi kararları birlikte önce 13 TL seviyesine düştü. Sonrasında kademeli olarak 11,50 TL seviyelerine çekilen dolar ve 11 TL’yi gördü. Biz bu haberi yaptığımız sırada dolar 11,30 Tl seviyelerinde işlem görmeye devam ediyordu.

Peki döviz kurlarındaki bu düşüş Akıllı telefon fiyatlarını nasıl etkileyecek? Mersin’de sektörün önde gelen firmalarından GÜNEŞ GSM‘in sahibi Ferhat Güneş fiyatların nasıl etkileneceğini cevapladı. Sektörün önde gelen ismi, kurda gerçekleşen düşüşün ardından sektörde izlenecek fiyat politikalarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Ferhat Güneş ;”Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların fiyatları en çok vurduğu sektörlerden birisi de teknoloji ve Akıllı Telefonlar.

Teknoloji ürünleri, kurda yaşanan değişimlerden en çok etkilenen gruplar arasında en başta geliyor. Artışın yaşandığı zamanlarda kimi firmalar fiyatları artırırken, kimi markalar da yılbaşı öncesi indirimlerden ve kampanyalardan vazgeçmişti. Dürüst olmak gerekirse biz kısa sürede bu düşüşün akıllı telefon fiyatlarına yansıyacağını düşünüyoruz. Akıllı telefon fiyatlarında bir düşüş yaşanması için dolar kurunun 11 tl  seviyelerde belli bir süre kalması gerekiyor. Tabi ki yine de bekleyip göreceğiz.

Şimdilik kur düşüşünden ötürü fiyatı biraz düşen Akıllı Telefonlar oldu. ”Fiyatlar kurla paralel ilerliyor”

Akıllı Telefon Sektörünün önde gelen firmalarından GÜNEŞ GSM‘in sahibi Ferhat Güneş ; Teknoloji ürünlerinin büyük bir kısmının dolar ve euro maliyetli olması sebebiyle satış fiyatlarının da kur değişikleriyle paralel bir şekilde hareket ettiğini belirterek, “Son yükselişte çoğu ürünün satış fiyatı arttı, ancak önemli bir kısmında fiyat artışı kur artışının altında kaldı. Kurdaki geri çekilmeyi üreticiler ve satıcılar fırsat olarak görüp fiyat düşüşü şeklinde hızlıca yansıtacaklardır. Hatta bunun üzerine kampanyalar da görebiliriz.“ şeklinde kaydetti.

Güneş’e göre kurun geri çekilmesiyle teknoloji sektöründe olumlu gelişmeler yaşanabilir. Öte yandan kurun geri çekilmesini takiben teknoloji ürünlerinin fiyatlarının aşağı yönde düzenlenmesine dair Apple Türkiye de ve Huawei Türkiye de “Günlük oynaklığa göre karar vermiyor. Şu anda beklemedeyiz. “ diyerek fiyatların önümüzdeki haftaya netleşeceğini aktardı.

Sözlerine pandemiyle birlikte teknolojinin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyerek devam eden Güneş, “İki yıldır ürün arzında ciddi sıkıntılar gözlemliyoruz. Çip üretimindeki darboğaz bunun en güzel örneği. Navlun ve hammadde fiyatlarındaki artışı eklediğimizde, etiket fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde artışla karşılaşıyoruz. Hal böyle olunca, tüketici her ne kadar gereksinimi olsa da, satın alımını erteliyor ve beklemeye geçiyor. “ diye de ekledi.

Ferhat Güneş, üretimde yaşanan arz sıkıntısının hammadde ve lojistik giderlerindeki artış sebebiyle kurdaki geri çekilmenin fiyat etiketlerine yavaş yansıyacağını tahmin ettiklerini de belirtti.

Piyasadaki kur dalgalanmalarını fiyatlarımıza yansıtmadık

Ferhat Güneş “İçinde bulunduğumuz süreçte piyasa hareketlerini yakından takip edip kurun hızla arttığı dönemde dahi artan maliyetleri kullanıcılara en az yansıtacak şekilde bir fiyatlandırma politikası izliyor, ürünlerimizin fiyat değişimlerini kur artışının altında tutuyoruz. Piyasa koşullarını etkileyen çok çeşitli faktörleri değerlendirirken fiyatlandırma politikamızı yine müşteri odaklı yaklaşımımızla sürdürmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?