Türkiye İstatistik Kurumu Aralık ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Verilerin açıklanmasıyla salgının etkileri altında geçen 2020 yılına ilişkin enflasyon tablosu da ortaya çıkmış oldu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aralık ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6, bir önceki aya göre yüzde 1,25 arttı.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin anketine katılan ekonomistlerin Aralık ayına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi yüzde 14,2 olmuştu. Ekonomistler Aralık’ta aylık bazda enflasyonun yüzde 0,9 olarak gerçekleşeceğini öngörmüştü.

22 kurumun katıldığı ankette yıllık bazda en düşük tahmin yüzde 13,4 olurken, en yüksek tahmin yüzde 15,27 olarak kaydedildi. Aylık bazda ise en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Aralık ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 1,8 artmasını, en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 0,15 artacağını öngördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasa oyuncularının beklentilerini derlediği son beklenti anketinde de benzer bir tablo ortaya çıkmıştı. TCMB’nin Aralık ayı Beklenti Anketi’ne göre yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 14,18 oldu. Bir önceki ankette bu beklenti yüzde 12,47 seviyesindeydi.

TCMB’nin kendi beklentilerini açıkladığı son enflasyon raporunda 2020 enflasyon beklentisi yüzde 8,9’dan yüzde 12,1’e revize edilmişti. Yeni Ekonomi Programı’na göre ise 2020’de enflasyonun yüzde 10,5 gerçekleşeceği öngörülmüştü.