Grip vakaları artıyor… ‘C vitaminini iki katına çıkarın’  İşte nedeni

Grip vakaları artıyor… ‘C vitaminini iki katına çıkarın’ İşte nedeni

Yeni yapılan araştırmaya göre, tavsiye edilen C vitamini miktarı iki katına çıkarılması tavsiye edildi. Yeni çalışmanın arkasındaki akademisyenler, tavsiye edilen vitamin seviyelerinin 1944 tarihli çalışmanın ardındaki yöntemleri ‘şoke edici’ diye nitelendirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) halihazırda sırasıyla günde 40 mg ve 45 mg vitamin alımı tavsiyesinde bulunuyor.

Profesör Philippe Hujoel şunları söyledi: “C vitamini deneyi şoke edici bir araştırma. Kişilerin C vitamini seviyelerini uzun vadede azalttılar ve hayati tehlike oluşturan acil durumlar yarattılar. Böyle bir çalışma şimdi asla kabul görmez.”

Yaralar geç iyileşt

Çalışma kapsamında katılımcılara ortalama 9 ay boyunca günde 0, 10 ve 70 miligram C vitamini verildi. Bu dönemde katılımcılarda deneysel yaralar açıldı. Yara iyileşmesinin zayıf olması iskorbüt göstergesi olduğu için araştırmacılar yeterli C vitamini miktarını saptamak için ‘yaranın gücünü’ bir ölçüm aracı olarak kullandı.

DSÖ’nün önerdiğinin 2 katına tekabül ediyor

Prof. Hujoel şunları ekledi: “Sorby verilerinin yeniden incelenmesinden elde edilen bulgular DSÖ tavsiyesinin yaranın gücünün zayıf olmasını önlemek için çok düşük olduğunu gösteriyor. Bu şekilde bir C vitamini alımı, DSÖ’nün önerdiği günlük 45 mg C vitamini alımının iki katından fazlasına tekabül ediyor fakat Ulusal Tıp Akademisi (National Academy of Medicine) ve (başka) ülkelerin kurullarının oluşturduğu yönergelerle uyumlu.”

C vitamininin 3 ana işlevi

NHS’e göre askorbik asit olarak da bilinen C vitamininin üç ana işlevi var.

Bunlar arasında hücrelerin korunmasını ve sağlıklı kalmasını sağlamak; cildin, kan damarlarının, kemik ve kıkırdakların sağlığını sürdürmek ve yara iyileşmesini sağlamak var.

C vitamini kaynakları

İyi C vitamini kaynakları arasında portakal gibi turunçgiller, biber, brüksel lahanası, patates, kimçi, çilek, kuşüzümü ve brokoli bulunuyor.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?