İçişleri Bakanı Soylu; Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır.

İçişleri Bakanı Soylu; Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır.

 

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli, 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerden de şiddetli biçimde hissedilen deprem nedeniyle binaların yıkıldığı, can ve mal kaybının yaşandığı bilgileri geliyor. İçişleri Bakanı Soylu, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verildiğini duyurdu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada, “İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir” dedi.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17’de, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti.

7.4 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. Deprem çevredeki illerden de hissedildi, yurttaşlar evlerinden çıktı. Gaziantep ve çevredeki birçok ilde binaların yıkıldığı ve göçük altında kalanların olduğu bilgileri geliyor.

AFAD’ın verdiiği bilgiye göre 7.4 büyüklüğündeki deprem ardından çok sayıda artçı deprem meydana geldi.

Saat 4.26’da Gaziantep Nurdağ’da 6.4, saat 4.36’da Gaziantep Islahiye’de 6.5, saat 4.28’de de yine Gaziantep Nurdağ’da 6.6 büyüklüğünde artçı depremler gerçekleşti.

Osmaniye'de yıkılan bir bina (Fotoğraf: İHA)Osmaniye’de yıkılan bir bina (Fotoğraf: İHA)

 

OSMANİYE VALİSİ: “KENTTE 34 BİNA YIKILDI, 5 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ”

Kandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünü Gaziantep olarak kaydederken, büyüklüğünü 7,5 olarak bildirdi.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, 34 binanın yıkıldığını 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

kahramanmaras-ta-7-4-buyuklugunde-deprem-yikilan-binalar-var-4-seviye-alarm-verildi-1122724-1.

 

Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise “Biri 17, diğeri 14 katlı olmak üzere 3 apartman tamamen yıkıldı” dedi.

ERDOĞAN BİLGİ ALDI

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazarcık’ta yaşanan depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun’u arayarak bilgi aldı.

Erdoğan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.”

KIZILAY BAŞKANI KINIK’TAN AÇIKLAMA

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “7-8 vilayetimizde ciddi hasar var. Artçıları da güçlü ve şiddetli olacaktır. Binalara eşya almak için girmesinler. Yapmamız gereken şey hasar olan binaları terk etmek. Çok büyük bir yıkım var. Mobil tırlar, aşevleri, ekiplerimiz bölgeye intikal halinde” açıklamasında bulundu.

kahramanmaras-ta-7-4-buyuklugunde-deprem-yikilan-binalar-var-4-seviye-alarm-verildi-1122729-1.

 

“TÜM BİRİMLERİMİZ TEYAKKUZDA”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremden sonra yaptığı ilk açıklamada, “Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır” dedi.

Soylu, “Şu ana kadar 6’nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6.” bilgisini de verdi.

“ÖNCELİĞİMİZ ARAMA KURTARMA”

Depremin ardından son gelişmeleri paylaşan Bakan Soylu, dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. Bakan Soylu, “Bahramanmaraş Pazarcık merkezli deprem oldu. 7.4 yıkım ortaya koyan bir depremdir. Bütün valilerimiz görevlerinin başında. Türkiye’nin birçok noktasından arama kurtarma ekipleri sevk ediliyor. Kahramanmaraş’a ben gideceğim, Osmaniye’ye Gençlik ve Spor Bakanımız gidecek, Malatya’ya ise Kültür ve Turizm Bakanımız gidecek. Birkaç önemli duyurumuz var. Bazı yerlerde Trafik sıkışıklığı söz konusu. Ambulanslara yol açabilmek için vatandaşlarımız araçlarını çalıştırmamalıdır. Cep telefonları konusunda tüm Türkiye’de vatandaşlarımızdan tek bir isteğimiz var; cep telefonlarını kullanmamalarıdır.” çağrısında bulundu.

Sosyal medyada asılsız çıkabilecek haberlere karşı da uyaran Bakan Soylu, şöyle devam etti:

kahramanmaras-ta-7-4-buyuklugunde-deprem-yikilan-binalar-var-4-seviye-alarm-verildi-1122730-1.

“Dezenformasyon, yanlış bilgi, kirli bilgi belki de ülkeye yapılabilecek en büyük ihanettir. Dezenformasyonlar hem yanıltıcı hem de milletimizi üzen bir noktaya getirir. Bazı valilerimizi bölgelere kaydırdık. Şu anda kargo uçaklarımız hazır. Maalesef hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. İletişim Başkanlığı buradan gün boyunca vatandaşımızı bilgilendirecek ve yönlendirici anonslar gerçekleştirecektir. Özellikle yanıltıcı veya bir yere odaklanıcı mesajlar vermekten ziyade ilk işimiz arama-kurtarmadır. Bunu bütün televizyonlara, radyolara ve internet sitelerine yönlendirmek istiyorum.

Yaklaşık şu ana kadar 6.6 en büyüğü olan 22 artçı deprem oldu. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi, mümkün olduğunda dışarıda olunması işin esasıdır. Fuat Oktay da buradalar, görev dağılımı yaptık.”

ADIYAMAN VALİSİ: BÜYÜK BİNALAR ÇÖKTÜ

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, A Haber’e telefonla bağlandı ve bölgedeki son durumu aktardı. Vali Çuhadar, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek büyük binaların çöktüğünü söyledi.

kahramanmaras-ta-7-4-buyuklugunde-deprem-yikilan-binalar-var-4-seviye-alarm-verildi-1122727-1.

 

MALATYA VALİSİ: CAN VE MAL KAYBI VAR

Malatya Valisi Hulusi Şahin, “Çok şiddetli bir şekilde hissettik. Doğanşehir ilçemizde yıkılan binalar. Kurtarma ekiplerimiz enkazlara müdahale etmeye başladı. 10’un üzerinde yıkılan bina ihbarı var. Durum ciddi. Can ve mal kaybı olduğu çok belli.” dedi.

7.4’lük depremin şiddeti kameralara yansıdı7.4’lük depremin şiddeti kameralara yansıdı

AFAD’DAN UYARI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,4’lük depremin ardından vatandaşlara “Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının” uyarısı yapıldı.

AFAD tarafından yapılan uyarıda şu ifadeler kullanıldı:

“Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önemdedir. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.”

 

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?