İliç’te maden faciası, kurtarma çalışmaları ikinci günde

İliç’te maden faciası, kurtarma çalışmaları ikinci günde

reklam"

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait 10 milyon metreküp hacimli Çöpler Altın Madeni‘nde dün meydana gelen toprak kayması faciasında en az 9 işçi göçük altında kaldı. 800 metre hareket ettiği belirtilen toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar geldi. Bölgede 827 personelle gerçekleştirilen arama ve kurtarma çalışması sürüyor. Heyelana ilişkin adli soruşturma başlatılırken, siyanürlü toprağın Fırat Nehri’ne ulaşmaması için önlem alındı.

Meteoroloji’den bölgeye ilişkin yağmur açıklaması

Meteoroloji 12’nci Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre ekiplerin aramalarını sürdürdüğü İliç’te bugün yağmur yağışı ve hava sıcaklığının 4 derece olması bekleniyor.

Arama kurtarma çalışmaları ikinci gününde

Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli AFAD ekipleri de takviye olarak bölgeye sevk edildi. Birçok gönüllü yardım kuruluşu da kurtarma çalışmalarına katıldı. AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339’u arama kurtarma, toplam 827 personel alanda görev yapıyor. Çalışmalarda 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeği de kullanılıyor.

Dün neler yaşandı?

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası’nda çıkarılıp istiflenen toprak, dün saat 14.28’de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi.

“Her vardiyada 400 işçi var”

Anagold Maden’de (İliç’te) çalışan bir işçi, T24′e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, “Biz burada üç vardiya çalışıyoruz. Her vardiyada 400 işçi var. Bizim vardiyamız bittiğinde ‘Olay var’ deyip saat 13:30 gibi haber verdiler. Görüntülerin arka tarafında da kayma var. Gördüğünüz topraklar siyanürlü” dedi.

“Daha önce de siyanür sızıntısı olmuştu”

Altın madenlerine karşı mücadele eden Sedat Cezayirlioğlu ise T24’e Çöpler’de daha önce de siyanür sızıntısı olduğunu aktararak, “Daha önce de siyanür sızıntısı olmuştu. Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler Köyü’nde 2010 yılından bu yana faaliyet yürüten Anagold (SSRMining+Lidya Madencilik) firmasının altın arama maden sahasındaki siyanür sızıntısı raporlara konu olmuştu, cezalar verilmişti. Avukatlar ve meslek odaları bununla ilgili yetkililerin yargılanmasını talep etmişti”  dedi.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?