İMAR DÜZENLEMESİ YASALAŞTI ”DEĞERLİ KONUT VERGİSİ 2021’DE YÜRÜRLÜKTE”

İMAR DÜZENLEMESİ YASALAŞTI ”DEĞERLİ KONUT VERGİSİ 2021’DE YÜRÜRLÜKTE”

TBMM Genel Kurulu, geçtiğimiz akşam Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerinde tartışarak tasarıyı yasalaştırdı. Yasada yapılan değişiklikle birlikte değeri 5 milyon liraya kadar olan mesken nitelikli taşınmazlar, yeni Değerli Konut Vergisi’ne tabi olmayacak.

Vergi dilimleri netleştirildi

Tek meskeni olan vatandaşlar ve birden fazla değerli konut kapsamında taşınmazı olanların en düşük değerli taşınmazı, Değerli Konut Vergisi’nden muaf tutulacak. Değeri 5 milyon lira ila 7,5 milyon lira arasında bulunan konutlarda 5 milyon lirayı aşan miktar için binde 3; 7,5 milyon lira ila 10 milyon lira arasında bulunan konutlarda 7 milyon lirayı aşan kısım için binde 6; değeri 10 milyon lirayı aşan konutlarda ise 10 milyon lira için 22 bin 500 lira, üstü için binde 10 oranında vergi uygulanacak. Vergi mükellefiyeti ise 2021’in başından itibaren yürürlükte olacak.

Yüksekliklere bakanlık karar verecek

İmar planlarına göre bina yükseklikleri serbest bir şekilde belirlenemeyecek, çevredeki emsal değerler ve bölgenin silüeti de değerlendirilerek bina yüksekliğine bakanlık karar verecek. Parsel bazında ise nüfusu, yapı yoğunluğu, kat adedi, bina yüksekliği gibi değerleri artıran imar planında değişiklik yapacak kararlar alınamayacak.

Büyükşehirlerde mahalle olan ve nüfusu 5 binin altında olan yerlerin kırsal yerleşim özelliği olup olmayacağına büyükşehir belediye meclisi karar verecekken köyler ve mezralarda yürütülecek konut ve yapı projeleri, valiliğin onayının ardından muhtarlığa bildirilecek.

Yıkımı da bakanlık yapacak

Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yıkım kararı alınan ancak ilgili yerel idarelerin henüz yıkımını gerçekleştirmediği binalar ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkılacak. İmar planı kararı sayesinde kıyılarda da millet bahçeleri yapılabilir hâle geldi. Bitlis Ahlat’ta kanunda sınır ve koordinatları tespit edilen Kıyı Kanunu’na bağlı bölge içinde imar planı kararı sayesinde resmi kurum alanları yapılabilir duruma geldi.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?