İşte Tüm Ayrıntılarıyla Yeni Emeklilik Sistemi

İşte Tüm Ayrıntılarıyla Yeni Emeklilik Sistemi

Ekonomiye ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Programda en çok tartışılanlardan biri yeni “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” oldu. Çalışanları ilgilendiren önemli düzenlemeyle ilgili ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

Orta Vadeli Program’da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, açıklandığı günden beri tartışılıyor.
Özellikle kıdem tazminatının 60 yaşından önce alınamayacağı konusu çalışanların ve sendikaların tepkisini çekti.

Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan sistemin ayrıntılarını yazdı.

Doğan’ın, sistemin nasıl işleceğini madde madde anlattığı yazısına göre sistem kıdem tazminatını kapsamıyor. 17 milyon çalışanın BES’ten çıktığını belirten Noyan, Türkiye’deki sistemde çalışanın maaşından yüzde 3 kesilip, OKS’ye aktarıldığını, devletin de katkı sağladığını yazdı.

Otomatik katılım sisteminin altı yıldır gelişememesinin nedenini de işveren katkısı olmamasına bağlayan Noyan, sistemin işlemesi durumunda “çalışanların gelecekte devletten düşük emekli maaşı alma endişesi ile çalışmazlardı, devletin emeklilik sistemini sürdürebilmesinin yolu buradan; ikinci, üçüncü basamak emeklilik sistemlerinden geçiyor” diye yazdı.

emeklilik.jpg

Doğan’ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

SİSTEM NASIL KURGULANACAK?

* Halen uygulanmakta olan otomatik katılım sistemi, bir başka adıyla Otomatik BES, ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek, çalışanlar için tamamlayıcı emeklilik sistemi olacak.

* Çalışanın maaşından nasıl her ay yüzde 3 kesiliyorsa, belirli bir oran da işveren katkı sağlayacak. Oran henüz belli değil. Ama rakam, işverenin de yüzde 3 oranında katkı yapması. Yüzde 1’de olur, yüzde 3’de olur; sistem kurgulanırken, oranlar netleşir.

* Böylece, çalışanın maaşından yüzde 3 kesilecek, işveren yüzde 3 katkı yapacak, devlet de bugün olduğu gibi yüzde 30 katkı sağlayacak. Örneğin, bugün asgari ücretlinin maaşından her ay 400 lira BES için kesiliyor, işveren de 400 lira katkı yapacak, böylece çalışanın BES’teki birikimi 800 lira olacak. Devlet de her ay 240 lira (yüzde 30) katkı sağlayacak; çalışanın aylık birikimi bin 40 liraya, yıllık da 12 bin 480 lira olacak.

* Sisteme katkı yapacak işverenlere de bazı destekler sağlanacak.

* Tamamlayıcı emeklilik sisteminin çalışanlar için zorunlu tutulup, tutulmayacağı konusu ise şimdilik belirsiz.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?