Kişinin sesinden Covid’i tespit eden uygulama geliştirildi

Kişinin sesinden Covid’i tespit eden uygulama geliştirildi

Kişilerin seslerinden Covid-19’a yakalanıp yakalanmadığını tahmin edebilen bir uygulama geliştirildi. Bugün basın toplantısıyla tanıtılacak uygulama, pozitif Covid-19 vakalarını yüzde 89 oranında doğru tahmin edebiliyor.

Uygulamayı geliştirenler arasında bulunan Hollanda’nın Maastrich Üniversitesi’nden araştırmacılar, uygulamanın, PCR testleri pahalı olduğu için düşük gelirli ülkelerde de kullanılabileceğini belirtti. Uygulama, kişilerin Covid-19’a yakalanıp yakalanmadığını bir dakikadan kısa bir sürede tahmin edebiliyor.

The Independent’ın haberine göre, Maatrich Üniversitesi Veri Bilimi Enstitüsü’nde araştırmacı olarak çalışan Wafaa Aljbawi, uygulamanın, geniş katılımlı toplanmaların girişinde kullanabileceğini kaydetti. Araştırmacılar, 308’i Covid-19’a yakalanan 893 ses kaydını inceledi.

Kullanıcılar, uygulamayı indirdikten sonra kendileri hakkında temel bilgiler, hastalık geçmişleri ve sigara içip içmedikleri sorularını cevaplamaları gerekiyor. Ardından, kullanıcılardan 3 kez öksürmeleri ve ekranda gözüken kısa metini üç defa okumaları isteniyor.

Birçok farklı metodu denedikten sonra, araştırmacılar, ‘Long-Short Term Memory’ adını verdikleri bir sistemin, Covid-19’ı yüzde 89 oranında doğru tahmin ettiği bulgusuna ulaştılar. Aljbawi, uygulamanın normal Covid-19 testlerden daha isabetli tahminler yaptığını belirterek “Uyguma ile her 100 vakadan 11’ini kaçırıyoruz ama uygulanan yanal akış testlerinde her 100 vakadan 44’ı gözden kaçırıyor” ifadelerini kullandı.

Aljbawi, uygulamanın, geniş katılımlı gruplar arasında da araştırılması gerektiğini belirtti.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?