Maliye’den özel okullardaki KDV indirimi için kritik karar

Maliye’den özel okullardaki KDV indirimi için kritik karar

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, özel okullarda KDV indiriminin nasıl uygulanacağına dair kritik bir özelge yayımladı. Türkiye Özel Okullar Derneği’nin sorularına yanıt verilen özelgede, KDV indirimine ilişkin karar çıkmadan önce düzenlenen faturalar için indirimin hangi yolla yapılacağı tarif edildi. Özelgede ayrıca, yemek, servis taşımacılığı ve yurt hizmetlerinin ayrı hesaplanması gerektiği belirtildi. Mali hukukçu Doç. Dr. Murat Batı, “Yemek bedelleri için 1 Ocak 2021 (bu tarih dahil) tarihinden itibaren, servis taşımacılığı ve yurt hizmetleri için ise yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece hiçbir şekilde Cumhurbaşkanı Kararı ile getirilen %1’lik KDV indiriminden yararlanılamayacaktır” dedi.

Resmi Gazete’de 30 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile özel okullarda yüzde 8 olan KDV yüzde 1’e indirilmişti. Özel üniversiteler için de geçerli olan kararda, indirimin 1 Eylül 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasında arasında verilecek eğitim-öğretim hizmetleri için geçerli olacağı belirtilmişti.

Özel okul ücretini peşin ödemiş olanların, hatta bu dönem için fatura düzenlemiş olanların bu indirimli orandan yararlanıp yararlanamayacağı, iade alınıp alınmayacağı sık şekilde soruldu.

MALİYE’DEN ÖZEL OKULLAR DERNEĞİ’NE YANIT

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, önceki gün yayımladığı özelge ile söz konusu karara ilişkin Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Derneği’nin şu sorularına yanıt verdi:

“1 Eylül 2020 ila 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilecek eğitim ve öğretim hizmetlerine ilişkin olarak 1 Eylül 2020 tarihi öncesinde faturası düzenlenen avans niteliğindeki ödemelere uygulanan yüzde 8 oranındaki KDV’nin yüzde 1 olarak düzeltilip düzeltilemeyeceği,

– düzeltmenin olması durumunda aradaki farkın iadesinin nasıl yapılacağı,

– Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği uyarınca, okul yönetimleri tarafından doğrudan ve-veya dışarıdan hizmet temin edilmesi yoluyla eğitim hizmeti yanında verilen yemek, servis gibi hizmetlerin ayrıca ücretlendirilmesi nedeniyle bu işlemler için eğitim hizmetlerine yönelik tek bir fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği ile bu hizmetlerin faturada ayrıca gösterilmesi halinde KDV oranlarının nasıl uygulanacağı,

– Öğrenci servis ve yurt hizmetlerinde hangi oranda KDV uygulanması gerektiği hususlarında bilgi talep edilmektedir.”

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?