Merkez Bankası bugün faiz kararı açıklayacak: İşte tahminler…

Merkez Bankası bugün faiz kararı açıklayacak: İşte tahminler…

Resmi enflasyonun yüzde 70’e, dolar/TL’nin 16,45’e yükselmesine rağmen Merkez Bankası’nın bugünkü toplantıda da pas geçmesi bekleniyor.

Enflasyonun nisan ayında yüzde 70’e yaklaşmasına, gelecek aylarda yükselişini sürdürmesinin beklenmesine ve DOLAR/TL’nin 16,45’e kadar yükselmesine rağmen Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 15 ekonomistin tamamı mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit bırakılacağı görüşünde.

YIL SONU TAHMİNLERİ

Yıl sonu için tahmin veren toplam 8 katılımcıdan 2’si TCMB’nin yıl bitmeden faiz artırmak zorunda kalacağını öngörüyor. Ankete katılan ekonomistlerden biri politika faizinin yıl sonunda yüzde 15’e yükseleceğini tahmin ederken diğer bir katılımcı ise yüzde 20 seviyesine artırılacağını öngördü.

Ekonomistlerin beklentileri 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda zirvenin henüz görülmediği ve birkaç ay daha yükselişin sürebileceğini gösteriyor fakat anketteki katılımcıların çoğu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üretim ve ihracatı önceleyen ekonomi programı çerçevesinde düşük faiz kararlılığı nedeniyle faiz tepkisi verilmeyeceği beklentisini koruyor.

FAİZ İNDİRİMLERİYLE ENFLASYON UÇTU

TCMB, faizin enflasyona sebep olduğu görüşünü savunan Erdoğan’ın talepleri doğrultusunda geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14’e çekmişti.

Gevşeme döngüsü geçen sene kur krizine sebep olarak dolaylı yoldan enflasyonun sert yükselmesine sebep olurken, şubat ayında RUSYA’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından artan küresel enerji maliyetleri ise fiyat artışlarını daha da körüklemişti.

TCMB ise enflasyondaki yükselişe rağmen son dört toplantısında politika faizini değiştirmedi. Banka daha sonra faiz değişikliği yapabileceğine dair de sinyal vermedi.

Bazı ekonomistler ise TCMB’nin kararlarının öngörülemezliği sebebiyle son aylardaki anketlere katılmamayı seçiyor.

TL’DE SERT DEĞER KAYBI

Geçen yıl gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi TL’nin 2021’de dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 44 seviyesine taşımış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sebebiyle uzun süre dar bantta işlem gören TL, finansal piyasalardaki küresel gelişmelerin de öncülüğünde, dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 18 değer kaybetti.

31 Aralık 2021 tarihinde 13,35 TL seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah itibarıyla 16,45 seviyesinde bulunuyor.

TCMB, faiz kararını bugün saat 14’te açıklayacak.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?