MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ÜZÜM ÜRETİCİLERİNE MAKİNE DESTEĞİ

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ÜZÜM ÜRETİCİLERİNE MAKİNE DESTEĞİ

reklam"

BÜYÜKŞEHİR SAYESİNDE ÜZÜM SUYU SIKMA İŞLEMİ YORGUNLUK YERİNE, KEYFE DÖNÜŞTÜ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın “Üzüm Sıkma Desteği Projesi” kapsamında, Mersin’in Çamlıyayla İlçesi’ndeki üreticilere 2 adet üzüm suyu sıkma makinesi verildi. İlçede bulunan kooperatifler vasıtasıyla üreticilere ulaştırılan üzüm sıkma makineleri, eski tekniklerle bir günde çıkarılabilen üzüm suyu miktarını birkaç saat içerisinde sıkabiliyor.

Çamlıyayla’nın Sebil Mahallesi’ndeki kadınların son baharın gelmesiyle birlikte başlayan üzüm suyu sıkma telaşı, yorgunluk yerine Mersin Büyükşehir’in sağladığı makineler sayesinde keyfe dönüştü. Yayla bandırması, pekmez, pestil ve daha pek çok çeşit yöresel tatların imal edildiği Çamlıyayla’daki üreticiler açısından büyük kolaylık sağlayan makineler, hem zamandan tasarruf sağlıyor, hem de verimi artırıp, maliyetleri düşürüyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in kırsalda yaşayan vatandaşların geleneksel faaliyetlerini kolaylaştırıcı ve tarımsal teknolojik ürünlerden faydalanabilmeleri için başlattığı tarıma destek projeleri aralıksız sürerken, verilen hizmetler sayesinde geleneksel üretimlerin gelecek nesillere aktarılması da sağlanıyor. Bu doğrultuda Büyükşehir Belediyesi, “Üzüm Sıkma Desteği Projesi”kapsamında Mersin’in Çamlıyayla İlçesi’ndeki üreticilere 2 adet üzüm suyu sıkma makinesi verdi.

Üreticilerin özellikle tarımda yapılan teknolojik yenilikleri yakından takip edememesi ya da yüksek maliyetlerinden dolayı temin edememesini ön planda tutan Büyükşehir Belediyesi, bu kez de üzüm suyundan çeşitli tatlar üreten kırsal mahalle çiftçilerine destek oldu.

İşleri hafifleyen kadınların yüzleri gülüyor

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen “Üzüm Sıkma Desteği Projesi” kapsamında Mersin’in Çamlıyayla İlçesi’nde üreticilere 2 adet üzüm suyu sıkma makinesi verildi. İlçede bulunan Çamlıyayla Sebil Sulama Kooperatifi ile Çamlıyayla Körmenlik Sulama Kooperatifi vasıtasıyla üreticilere ulaştırılan üzüm sıkma makineleri yöre kadınlarının yüzünü güldürdü.

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin çalışmalarıyla gerçekleştirilen proje kapsamında çiftçilerin kullanımına sunulan üzüm suyu sıkma makineleri, geleneksel yöntemlerle oldukça zor olan bir günlük üzüm suyu çıkarma işlemini, yaklaşık bir saat gibi kısa zamanda yapıyor.

Yayla bandırması, pekmez, pestil ve daha pek çok çeşitli yöresel ürünlerin imal edildiği Çamlıyayla’daki üreticiler açısından büyük kolaylık sağlayan üzüm sıkma makineleri, üreticilerin zamandan tasarruf etmelerini, daha verimli ürün almalarını ve maliyetlerinin azalmasını sağlıyor.

1 ton üzümü 1 saatte sıkıyor

Makine ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndan Hakan Aykut, “Vahap Seçer Başkanımız tarımsal desteklere önem veriyor. Çamlıyayla’nın Sebil ilçesinde yok olmak üzere olan bir kültürü yeniden canlandırmak adına üzüm suyu sıkma makinesi verdik. Bölgedeki üretici vatandaşlarımız daha önce 800 kilo ile 1 ton arasındaki üzümü 5-6 günde sıkmakta iken bu makine ile 1 saatte işlerini hallediyorlar. Bu da mevcutta var olan işçi sorununu en aza indiriyor. Aileler kendi çaplarında fazla işgücüne ihtiyaç duymadan şu anda bu makine ile 5-6 günlük işi bir günü sığdırabilmekteler” diye konuştu.

“15 dakikada bir kazanı dolduracak üzüm suyu sıkılabiliyor”

Çamlıyayla Sebil Sulama Kooperatifi görevlisi ve aynı zamanda üretici olan Ahmet Yasin, “Eskiden çizme giyerek ayaklarımızla üzüm suyu çıkartıyorduk. Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen bu makine sayesinde 15 dakikada bir kazanı dolduracak kadar üzümü sıkabiliyoruz. Gelen istek üzerine her mahalleye giderek üzümleri sıkıyoruz. Böylelikle tüm vatandaşlarımızın bu makinayı kullanmalarını sağlıyoruz” dedi.

Emekli olduğunu, ellerinden geldiğince bandırma, pekmez yaptıklarını ifade eden Yasin, “4-5 saatte yaptığımızı bu makineyle bir saatte yapıyoruz. Vahap Başkanımız’a teşekkür ediyoruz. Bundan iyisi can sağlığı” diye konuştu.

“Eskiden üzüm sıktıktan sonra bir gün kalkamıyordum”

Sıkılan üzüm suyu ile yayla bandırması yapan Sebil Mahallesi’nden Güler Yasin ise böyle bir makinenin kendilerine tahsis edilmesinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek, “Öncesinde üzüm sıkma işi çok zahmetliydi. Ayaklarımızla tepeliyorduk ve yarım günümüzü alıyordu, çok yoruluyorduk. Üzüm suyu sıkılmasından bir gün sonra da pekmez, bandırma ve çeşitli yiyeceklerimizin yapımına başlıyorduk. Bunların tamamı oldukça zahmetli olduğundan dolayı, iş bittiğinde belimiz ağrıyor ve bir gün boyunca kalkamıyorduk. Başkanımız Sayın Vahap Seçer sayesinde üzüm sıkma makinesi gelince oldukça rahatladık. Geleneksel yöntemlerle yarım günde yapılan iş, 20 dakika gibi kısa zamanda yapılıyor. Makinenin çıkardığı posadan da sirke yapıp, kalanı da hayvanlarımıza yem olarak veriyoruz. Çok çok teşekkürler” dedi.

Bandırma yapımını da anlatan Güler Yasin, “Şerbeti önceden hazırlıyoruz, sonra nişastamızı eziyoruz. Süzüyoruz, süzdükten sonra kaynayan şerbetin içine döküp pişmeye başlıyor. Piştikten sonra cevizlerimizi iplere diziyoruz, bandırma yapıyoruz” diye konuştu.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?