MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN “KADIN SAĞLIĞI DANIŞMA MERKEZİ” FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN “KADIN SAĞLIĞI DANIŞMA MERKEZİ” FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde faaliyetlerini yürüten “Kadın Sağlığı Danışma Merkezi” hizmetlerini sürdürüyor. Kadınların yararlandığı merkezde psikolojik danışmanlık, egzersiz danışmanlığı ve diyetisyen desteği hizmetleri sunuluyor.

Bu merkezde tüm hizmetler kadınların sağlığı için

Kadın Sağlığı Danışma Merkezi, Sağlık İşleri Dairesi ile Dış İlişkiler ve Projeler Şube Müdürlüğü’nün işbirliğinde, Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) desteğiyle 2021 yılında faaliyetlerine başlamıştı. Yerel yönetimler arasında Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan merkezden kadınlar, hafta içi her gün sabah 8.00 akşam 17.00 arası yararlanabiliyor. 15 yaş ve üzeri tüm kadınlara kapılarını açan merkezden, hem mülteciler hem de Mersinli vatandaşlar yararlanabiliyor. Merkezde, ‘Psikolog Odası’, ‘Sağlık Odası’, ‘Etkinlik ve Toplantı Odası’, ‘Diyetisyen Odası’ ile hizmetlerden yararlanmak için gelen kadınların çocukları için ‘Çocuk Oyun Odası’ bulunuyor.

“Sağlığını önemseyen bütün kadınları bekliyoruz”

Sağlık İşleri Dairesi Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdür V. Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat Bakır, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü olan 8 Mart 2021 tarihinden beri faaliyet gösterdiğimiz Kadın Sağlığı Danışma Merkezimizde, şu an 3 kişilik bir ekiple hizmetimize devam ediyoruz. Verdiğimiz bütün hizmetlerimiz ücretsiz ve 15 yaş üzeri kadınlara yönelik. Açılırken bize destek olan Uluslararası Göç Örgütü’nün de hibe desteği olması nedeniyle, hem Türk vatandaşlarına hem de mültecilere yönelik hizmetimiz devam etmektedir. Danışma Merkezimize sağlığını kaybetmiş, sağlığını önemseyen, ruhsal, fiziksel ya da bedensel bir destek almak isteyen ya da gelip burada sohbet ederek sağlığını daha ileriye taşımak isteyen bütün kadınları bekliyoruz. Burası insanın motivasyonunu da arttırıyor. Hasta olmadan önce de gelinecek bir ortam” dedi.

Kadın Sağlığı Danışma Merkezi Sorumlusu Fizyoterapist Ayşe Deniz, “Omurga sağlığında sıkıntısı olan boyun fıtığı, bel fıtığı, skolyoz rahatsızlıkları olan danışanlarımıza, gebelerimize ve eklem rahatsızlığı olan danışanlarımıza destek hizmet vermekteyiz. Ön görüşmede kişinin raporlarını inceleyerek, kişinin rahatsızlığına yönelik egzersiz programı belirleyip ilerliyoruz. Bu kapsamda da kuvvetlendirme, germe, solunum egzersizleriyle kişinin tedavisine destek oluyoruz. Aynı zamanda kişinin, eğer ihtiyacı varsa, psikoloğumuzdan ve diyetisyenimizden de destek alıp bu süreci verimli bir şekilde geçirmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

“Kişiye özel beslenme programları oluşturuyoruz”

Diyetisyen Müge Kinaj, “Kurumumuza gelen danışanlarımızın durumlarına, isteklerine, varsa hastalıklarına göre kişiye özel beslenme programları oluşturuyoruz. Buradaki asıl amacımız sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmak. Belirli aralıklarla takip ettiğimiz danışanlarımızın, hedeflerine ulaşmalarını sağlıyoruz” dedi.

Uzman Psikolog Semiha Kara, “Burada kadınlara ücretsiz olarak psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. 15-18 yaş arasındaki ergenlerimizle ergen terapisi çalışıyoruz. Onları sınava hazırlayarak, aslında bu süreçlerini iyileştirmeye, kaygı ve stres yönetimi alanlarını geliştirmeye çalışıyoruz. Bununla alakalı çok güzel sonuçlar elde ettik. 18 yaş üstü tüm kadınların da kaygı, panik atak, depresyon gibi sorunlarla baş etmelerini sağlayarak, günlük işlevsel süreçlerini iyileştirmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Buranın pozitif enerjisi, kapıdan girişte başlıyor”

Nurcan Canko, Mayıs ayından beri merkezdeki tüm imkanlardan ihtiyacı ölçüsünde yararlandığını ifade ederek, “Buranın pozitif enerjisi kapıdan ilk girişte başlıyor. O kadar iyiler ve o kadar özellikli seçilmişler ki, burada aldığınız enerji zaten kapıdan girdiğiniz anda sizi çok mutlu ediyor. Benim geceleri uyuma sıkıntım çok fazlaydı, hiç uyuyamıyordum. Şu anda uyku problemim nerdeyse kalmadı. Psikolog hanımefendi ile de görüşmelerim oluyor. Diyetisyen hanımefendi de sağlıklı beslenme üzerinde eğitim veriyor. Benim aldığım hizmetler ve arkadaşlarımın aldığı hizmetler olağanüstü. Ben kendi adıma çok mutluyum. Sağlık açısından da psikolojik anlamda da çok mutluyum” dedi.

“Hayatımın daha anlamlı olmasına vesile oldular

3,5 aydır merkezden yararlandığını anlatan Gönül Yardım, “3,5 ay içerisinde diyetisyenimiz sayesinde 11 kilo verdim. Fizyoterapistimiz sayesinde ağrılarımdan kurtuldum. Baldır ağrılarından, bel ağrılarından kurtuldum. Uyumalarım düzene girdi. Psikoloğumuz sayesinde de kafamdaki bazı sorunlardan kurtuldum. Hayatımın daha anlamlı, daha güzel, daha aktif olmasına vesile oldular. Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

İhtiyacı olan kadınlar kesinlikle gelmeli

Diyetisyen hizmeti alan bir diğer vatandaş Emel Seyitoğlu da “5 aydır diyetisyene geliyorum, hem sağlık açısından hem de psikolojik olarak çok faydasını gördüm. Yeme içme alışkanlıklarım kesinlikle değişti. Şimdi daha sağlıklı besleniyorum. En önemlisi sağlığım düzeldi. Bu benim için çok önemli. Bu zamana kadar çok diyetisyene gittim, ama hep kastan ve sudan veriyordum. Burada ise hepsi yağdan olmak üzere 9 kilo verdim. İhtiyacı olan tüm kadınlar kesinlikle gelmeli” dedi.

“Her şeye artık daha olumlu bakıyorum”

Nükhet Hürcan ise “Psikolojik açıdan destek alıyorum. Çok fayda gördüm buradan. Geldiğim ilk günkü gibi değilim. Daha pozitif düşünüyorum, her şeye daha olumlu bakıyorum. Hocamız zaten çok ilgili bizimle. Her konuda destek oluyor. Çok büyük bir yol kat ettim. Birkaç yere daha açılmasını isterim, çünkü çok büyük faydalar sağlayan bir merkez. Bundan tüm kadınlar faydalanmalı. Çünkü, sadece bir psikoloğa bile dışarıda gitmek çok büyük bir para” diye konuştu.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?