MTSO BAŞKANI KIZILTAN; ” Mersin turizm için biçilmiş kaftan”

MTSO BAŞKANI KIZILTAN; ” Mersin turizm için biçilmiş kaftan”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Kent Radyo’da, ‘Kent Gündemi Programı’nda Kemal İstek’in canlı yayın konuğu oldu. Programdan satır başları şöyle:

SORU: Heyecanlı bir seçim geçti. Rekabetin üst düzey olduğu bir seçimdi. Türkiye konuştu. Demokrasi de çok güzel işledi. Geriye dönük bir değerlendirme alabilir miyiz?

– MTSO seçimlerinin bir analizi yapılmalı. Bu konuda çalışma yürüteceğiz. Bu analizle bazı gerçekleri ortaya çıkarmamız lazım. Tabanın eğilimi meclis üyelerine yansımadı. Meclis üyeleri tabandan aldığı görevi birçoğu değerlendirmedi ve kendi şahsi düşünceleriyle hareket etti. Bunlar niye böyle oldu? Taban, üyeler ne düşünüyor? Sektörlerde, komitelerde oy verdikleri kişiler neden tabanın eğilimini MTSO yönetiminin seçimlerine yansıtmadı incelensin ki önümüzdeki dönem böyle kargaşalar olmasın.

– Haklısınız tüm Türkiye konuştu ama iyi anlamda değil. Ne var ne oluyor, bu insanlar niye bu işe bu kadar çok yüklendi diye sordu. Geçen İstanbul’daydım TOBB Toplantısındaydım. TOBB Başkanı dahi niye Mersin böyle oldu diye sordu. Olumsuz anlamda bir etki oldu.

– Çok fazla teklif havada döndü. 10 koltuk için 50-60 kişiye benim bildiğim sözler verildi, pazarlıklar yapıldı. Size sözler verilmiş ama tabanın düşüncesi böyle değil, onların eğilimine göre hareket etmelisiniz dediklerim oldu ama dinlemediler. Bunu da bir özeleştiri olarak söylüyorum.

– Ben de çok rahatsız oldum çünkü insanlara rahatlıkla arkanızı dönebilmeniz lazım. Arkanı döndüğün anda hemen öbür tarafa sapmaması lazım insanların. Ben bu yönden çok üzülüp kırıldım.

SORU: Mersin’de iyi giden bir şeyler varsa biz hemen eyvah diyoruz. İyi giden şeylerin önünü kesmeye çalışırlar. Sizin seçim gerilerde kaldı ama önümüzde bir de genel seçim var. Çok önemli bir seçim ve iş dünyası nasıl bakıyor bu olaya? Son yıllarda hiçbir iş dünyası temsilcisi parlamentoya gitmedi nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Seçim adı üstünde seçmek. Neyi seçersiniz? Önünde bir takım ürünler var en iyi olanını seçersin. Seçimimizi doğru yapmamız lazım. Seçimimizi doğru yapmamız için de önümüze konulan alternatiflerin iyi olması lazım.

– Burada siyasi partilerden iş dünyası şunu istiyor. Önümüze koyacağınız adayları lütfen liyakatli insanlardan tercih edin. Mersin’de yaşasın. İşi gücü burada olsun. Dışarıdan buraya aday getirilmesin. Mersin’e dışarıdan aday getirmek büyük hakaret. Burada adam yok size dışarıdan bir adam getirdik, kentinizi o temsil etsin.

– İkincisi liyakatli insanlardan seçilsin adaylar. Meslek grupları değerlendirilerek seçilsin. Bir meslek grubundan 3-4 aday olmasın. Kentin ihtiyacı olan mesleklerden mesela iş dünyasından etkili bir isim seçilmedi.

– Seçtiğimiz adamlar Mersin’in sorunlarıyla ilgilensin ve sorunları çözecek nitelikte olsunlar. Sadece fotoğraflarda boy göstermesinler Ankara’da her mercide Mersin sorunlarının çözümü için uğraşsınlar. Mersin’e yapılacak yatırımlar için tüm milletvekillerinin bir araya gelmesini istiyoruz.

– Başkanlığımı geçen dönem almıştım. İki seçim geçirdik o dönemde. Biri genel seçim biri de yerel seçim. Genel seçimlerde hiçbir parti gelip MTSO’ya danışmadı. Önerebileceğiniz kişiler var mı denmedi. Yerel seçimlerde CHP’den bir temsilci geldi fikirlerimizi söyledik. Başka hiçbir şekilde fikir soran olmadı.

– Bugün Mersin’de fikir sorulması gereken ilk kurum MTSO. Bunu siyaset anlamında söylemiyorum. Mersin’deki kurumlar projelerini yaparken, bir şey düşünüp tasarlarken mutlaka danışmaları gerekir. Bir araya gelip katılımcı kararlar almalıyız.

Sadece bir kişi karar verecekse her şeye parlamentoya gerek yok. Bizim milletvekillerimiz var ama eski etkinlikleri yok. Hani milletvekilleri bir şey yapmıyor diyoruz ya belki de yapabilecek durumları yok. Milletvekili ne yapsın deniyor. O milletvekilinin suçu değil aslında belki onu yapabilecek yetenekte ama öyle bir sistem oluştu ki yetkileri yok.

SORU: Peki 6’lı masa deniyor, millet ittifakı bileşenleri denge unsuru olabilirler mi?

– Burada benim söyleyeceklerim siyasi algılanmasın. Keşke Ayhan Kızıltan olarak çıksaydım yayına MTSO Başkanı olarak değil. Daha sıkı bir işbirliğinin olduğunu göstermesi lazım 6’lı masanın. Son açıkladıkları mutabakat metni baya ses getirdi. İş dünyasında da olumlu hava estirdi. Ama tabii ki Cumhurbaşkanlığı ile ilgili belirsizlik belki de siyasi bir taktik olarak yapılıyor.

– Siyasette birisini önce ortaya atarsanız herkes üzerine çullanıp yıpratırlar. Belki öyle bir yıpratma sürecini en aza indirmek için bekliyorlar diye tahmin ediyorum ama sonuçta onlar da Türkiye’nin kaderini değiştirmek için, Türkiye’nin daha iyi yönetilmesi için, daha çok kalkınması için oturup birlikte hareket ediyorlar. Biz öyle inanıyoruz.

– Geçen 6’lı masadaki partilerden birisinin genel başkan yardımcısı gelmişti. Ona da dedim ki herkes ben en çok ne koparabilirim mücadelesi veriyor gibi düşünüyor. Öyle bir hava var. Önce Türkiye’yi düşündüğünüzü halka benimsetin dedim. Yoksa ben şu kadar milletvekili istiyorum, yoksa masayı terk ederim havası olmasın.

SORU: 6 parti halktan oy isteyecek bence bu da yanlış. Büyük bir anketle halka sorsalardı adayı daha iyi olabilir miydi?

– Yapmış olabilirler. Dediğim gibi adayın daha az yıpranması için açıklamıyor olabilirler.

SORU: MTSO’nun önümüzdeki dönem projeleri nelerdir? Öncelikle ne yapmayı planlıyorsunuz?

– Geçtiğimiz 4.5 yılda MTSO’yu Mersin’de tepe noktaya taşıdığımızı düşünüyorum. MTSO’nun güçlü bir kurum olduğunu tüm Mersin’e hissettirdik. Bu dönem gücü daha da belirgin hale getirmek, meclis ve komite üyelerimizin ne kadar önemli mevkilerde olduğunu onlara hissettirip benimsetmek istiyoruz. Dolayısıyla topyekûn kendisine güvenen, özgüveni yüksek, gücüne inanan bir örgütü tamimiyle yerleştirmek istiyoruz bu kente.

– Kentin sahibinin MTSO olduğunu da pekiştirmek istiyoruz. Siyasetten arınmış olarak o ne der, bu ne der diye düşünmeden Mersin için gereken neyse onu düşünüp konuşup kentin gelişmesine yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz. Bir de Mersin’in topyekûn bir arada olmasını başaramadık. Sivil toplumda başardık ama kenti yöneten kurumlar arasında yapamadık. Alınan her kararda önce Mersin’in düşünülmesi gerekiyordu. Partiler sonra düşünülmeliydi.

– Bir de sürüncemede olan yatırımlar var. Bunlar zihnimizi yoruyor. Taşucu limanı var, otoyol var. Yatırımcıyla konuştum. Oraya milyonlarca dolarlık yatırım yapacağım ama otoyol olmazsa oraya konteyner acentelerini getiremem diyor. Sadece Konya’nın dökme yüküne hizmet verebilirim diyor. Doğru planlanan yatırımlar var ama süresinde yapılmaması sıkıntı. Mersin Limanı artık tıkanmış durumda yeni bir liman yapılması kaçınılmaz. Bunlar planlanmış ama yeniden planlanması gerekiyor. Mermer ocaklarından çıkan mermeri işleyecek sanayi arazisi bulmakta zorlanıyorlar. İnşaat rantı olmuş her yer bu nedenle arazi pahalı.

Yeni sanayi alanları oluşturulmalı ve bir harita oluşturulup oraya baktığımızda nereye ne yatırım yapacağımızı bilmeliyiz.

Hazine arazileri nereler olduğunu bilmiyoruz. Defalarca istedik verilmiyor. Sonra bir çalışma yaparak biraz bilgi edinebildik. Ama hazine arazisi kalmamış.

– Mersin eşofman üretiminde birinci, çocuk kıyafeti üretiminde ilk üçteyiz. Bu kişiler apartmanlarda çalışıyor. Bir tekstil OSB kurulması lazım. Sayın Valimizle konuştuk. Önümüzdeki hafta sanıyorum sanayi alanlarının belirlenmesiyle ilgili bir toplantı yapacağız. Geçen hafta yapılacaktı ertelendi. Önümüzdeki haftalarda böyle bir toplantı yapılacak ve Mersin’de artık küçük sanayi dışında orta ölçekli sanayi bölgeleri yapmamız lazım. Sektörel ticaret siteleri yapmamız lazım. Bunun için arazi bulup uygun koşullarda uygun fiyatlarda sunmalıyız.

SORU: Turizmde önemli gelişmeler var. Özellikle Rusya – Ukrayna savaşı sonrasında Mersin’e konut noktasında ciddi talepler var. Turizm için umut olur mu?

– Tabi umutluyum. Mersin turizm için biçilmiş kaftan. Dediğim gibi Çeşmeli – Taşucu otoyolu yapılmalı. O bölge hem tarım hem turizm için oldukça önemli. Burada üretilen ürünler kısa sürede havaalanına getirilip saatler içinde Avrupa pazarlarına taptaze günlük meyve olarak indirilebilecek. Bu yol sadece turizm için değil, lojistikten tarıma birçok sektöre fayda getirecek. Bu yol Konya’ya da Antalya’ya da yarayacak.

Mersin’in bir özelliği var ki buraya yapılan hiçbir yatırım sadece Mersin’e hizmet vermiyor. Geniş bir hinterlandı etkiliyor. Mersin Limanı bugün Diyarbakır’dan Konya’ya, Ankara’ya Irak’a, Türk Cumhuriyetlerine hizmet veriyor. Mersin’in imkanlarının kalitesini, çeşidini artırmamız gerekiyor.

– Mersin masaya yatırılıp baştan aşağı planlanacak. Hem kent merkezi hem ilçeleri yeniden planlanacak.

SORU: İl olmak isteyen ilçeler var bu konuda ne söylersiniz?

– Silifke ya da Tarsus’un ya da Anamur’un il olması burayı güçlü bir kent haline getirmeyecek. Mersin’in gücü bölünecek. Biz birlikte güçlüyüz. Tarsus da Mersin’in gücünden faydalanıyor Mersin’de ilçelerinin gücünden yararlanıyor. Biz birlikte güçlüyüz. Bu sadece bir heves. O zaman farklı çalışıp kentinizi daha güzel hale getirmeye çalışın. Ekonomik anlamda geliştirecek projeler üretsinler. İl olunca valilik gelecek, bazı devlet kurumları gelecek ama kenti kalkındırmayacak.

SORU: Son olarak geleceğe dönük bir mesaj alabilir miyiz?

– Önümüzde seçimler var o konuda değerlendirme yapayım. Siyasi olarak ayrışmayalım seçerken de kriterlerimiz liyakate dayalı olsun. Benim hemşerim, mezhebimden değil ne yapmış? Ne katkı sağlayabilir? Eğitimi ne gibi kriterlere bakılsın. Seçimin gereğini yerine getirelim.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?