PALMİYE KIRMIZI BÖCEĞİ ZARARLISINA KARŞI ORTAK MÜCADELE İÇİN TOPLANTI DÜZENLENDİ

PALMİYE KIRMIZI BÖCEĞİ ZARARLISINA KARŞI ORTAK MÜCADELE İÇİN TOPLANTI DÜZENLENDİ

reklam"

PALMİYE KIRMIZI BÖCEĞİ 3 YILDA 387 AĞACA ZARAR VERDİ

BÜYÜKŞEHİR GENEL SEKRETER VEKİLİ OLCAY TOK: “BU ZARARLIYA KARŞI HAKLI BİR SAVAŞ AÇTIK”

PALMİYE KIRMIZI BÖCEĞİ ZARARLISINA KARŞI ORTAK MÜCADELE İÇİN TOPLANTI DÜZENLENDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde “Palmiye Kırmızı Böceği Zararlısı ile Eş Zamanlı Ortak Mücadele” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok, palmiyelerin son 15 yıldır kırmızı böceğin tehdidi altında olduğunu ifade ederek, “Elimizdeki verilere göre kentimizde 2018 yılında 118, 2019 yılında 224 bu yılın ilk iki ayında ise tam 48 ağacımız yani son üç yılda toplam 387 ağacımız bunlardan zarar görmüştür. Yani bu böcek, kentimizin simgesi güzelim ağaçlarımıza adeta terör estirmektedir. Belediyemiz de bu zararlıya karşı haklı bir savaş açmıştır” dedi.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte “Palmiye Kırmızı Böceği Zararlısı ile Eş Zamanlı Ortak Mücadele” konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok, palmiyelerin son 15 yıldır kırmızı böceğin tehdidi altında olduğunu ifade ederek, “Son üç yılda toplam 387 ağacımız bunlardan zarar görmüştür. Yani bu böcek, kentimizin simgesi güzelim ağaçlarımıza adeta terör estirmektedir. Belediyemiz de bu zararlıya karşı haklı bir savaş açmıştır” dedi.

Kentin tüm paydaşları bir araya geldi

Palmiye kırmızı böceğinin son yıllarda Mersin’in doğal güzelliği ve simgesi olan palmiye ağaçlarına zarar vermesi üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, bir eylem ve önlem planı hazırlamak üzere kentin tüm paydaşlarıyla bir araya geldi. Palmiye kırmızı böceği ile mücadelede hem destek almak hem de uygun mücadele yöntemleriyle ilgili fikir alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlenen toplantıda, eğitim semineri ve mevcut durum değerlendirmesi yapıldı.

Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok’un yanı sıra Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali Ulusoy ve Ali Rıza Özdemir, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Göher Şahin, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, Adana Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetler Dairesi Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Deda Büyüköztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Palmiye Kırmızı Böceği Mücadelesi Proje Koordinatörü Dr. Okan Özgür, üniversite, ilçe belediyeleri, il sağlık müdürlüğü, vakıf, oda ve dernek, zirai ilaç firmaları temsilcileri katıldı.

Tok: “Bu böcek, kentimizin simgesi güzelim ağaçlarımıza adeta terör estirmektedir”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok, palmiye kırmızı böceği zararlısının kentin sembolü haline gelmiş palmiye ve hurma ağaçlarını tehdit ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Palmiyeler, güzel kentimizin sembol değerlerinden birisidir. Ancak palmiyelerimiz özellikle son 15 yıldır kırmızı böceğin tehdidi altındadır. Böceklerin özellikle Afrika’dan, Mısır’dan ve diğer değişik bölgelerden böcekleriyle beraber getirilmiş sertifikasız palmiye ağaçlarından yayıldığı bilinmektedir. Bu böcek, Türkiye’de ilk kez 2005 yılında Mersin’de tespit edilmiştir. Aynı yıl Adana’daki ağaçlarda da çok büyük hasarlar tespit edilmiştir. Bu zararlının musallat olduğu ağaçları kısa sürede kuruttuğu da bilinen bir gerçektir. Elimizdeki verilere göre kentimizde 2018 yılında 118, 2019 yılında 224 bu yılın ilk iki ayında ise tam 48 ağacımız yani son üç yılda toplam 387 ağacımız bunlardan zarar görmüştür. Yani bu böcek, kentimizin simgesi güzelim ağaçlarımıza adeta terör estirmektedir. Belediyemiz de bu zararlıya karşı haklı bir savaş açmıştır.”

“Büyükşehir olarak bu zararlının yok edilmesi için çaba ve gayret gösteriyoruz”

Toplantıda, yürütülecek savaşımda, çizilecek yol haritasının ortaya çıkarılacağını dile getiren Olcay Tok, “Belediyemiz’in açmış olduğu bu savaşta yalnız bırakılmaması gerekmektedir. Zira bu zararlıyla asıl mücadele vermesi gereken kurum, mevzuatımıza göre, şu an paydaşlarımız arasında da bulunan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün görevleri arasındadır. Bugünkü toplantıda bu konunun enine boyuna ele alınacağını biliyorum. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu zararlının yok edilmesi için çaba ve gayret gösteriyoruz. Ancak diğer tüm paydaşlarımızı, ilçe belediyelerimizi de bu mücadelenin içine katmak istiyoruz. İstiyoruz ki, sadece görsellik olarak değil, turizm açısından da önemli olan palmiyelerimizin korunması ve gelecek kuşaklarımıza bırakılması için hep birlikte olalım. O nedenle, hem vatandaşlarımızı bilgilendirelim hem de ağaçlarımızı bu zararlıdan el birliği ile koruyalım. Bu amaçla toplantımızın büyük önemi olduğuna inanıyorum. Bizler kararlı ve koordine bir şekilde mücadelemizi sürdürürsek bu zararlının yok olmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.

Abalı: “Tehlikeyi en alt aşamada bertaraf etmek gerekiyor, bu yüzden bu toplantıyı çok önemsiyoruz”

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, palmiye kırmızı böceğinin Mersin’deki sürecini anlatarak, 2017 yılı itibariyle Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde 3 yıllık bir süreçte takip amaçlı bir proje başlattıklarını belirtti. Proje sonucunda elde edilen sonuçlarda palmiye kırmızı böceğinde artış gözlemlediklerini söyleyen Abalı, “İl Müdürlüğü olarak popülasyonun yoğun artışını gördükten sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer Bey’i bizzat arayarak konuyu aktardım. Önemli olduğunu, kamu kurumları olarak birlikte hareket etmemiz gerektiğini, özellikle alt birim belediyelerin ve kamu kurumlarının ve aynı zamanda sitelerin bile birlikte mücadele etmesi gerektiğini, bir toplantı organize etmemiz gerektiğini söylemiştim. Burada özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız ve personel arkadaşlarımıza bu çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Bu böcek yıllarca bakılmış, büyütülmüş bir varlığımızı kısa süre içerisinde tabandan girerek yok etmekte ve devirmekte. Kocaman bir ağaç yan yatarak devrilmekte. Bununla mücadele yöntemlerini belirlememiz gerekiyor” dedi.

Mersin’in simgesi palmiyeler emin ellerde

Daha önce Akdeniz meyve sineğine karşı mücadelede Türkiye’de en başarılı il olduklarını kaydeden Abalı, aynı başarıyı palmiye kırmızı böceğine karşı da yakalayacaklarını söyledi. Akdeniz meyve sineğine karşı mücadelede yazılım da ürettiklerini hatırlatan Abalı, “Bu konuda da gerekirse bir yazılım üretiriz çünkü tehlikeyi en alt aşamada bertaraf etmek gerekiyor. Bu yüzden biz bunu, bu toplantıyı önemsiyoruz. Hatta ilçelerde bu toplantıların alt örneklerinin yapılması lazım ve bir koordinasyon olması lazım. Koordinatörlük de Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde. Dolayısıyla alt toplantıları yapıp daha detaylı çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?