Mersin Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde bulunan 3 geçici hayvan bakımevi ile 2022 yılında da binlerce patili dosta ev sahipliği yaptı. Yaralı, evsiz, sahipsiz, sokağa terk edilmiş binlerce kedi ve köpeği misafir eden Büyükşehir Belediyesi, 8 bin 500 patili dostun yarasını sararken, 6 binini kısırlaştırdı. Gerçekleştirdiği etkinlikler ve hizmetlerle de sahiplendirmenin önemine dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi; 1100 patili dostun yeni bir sıcak yuvaya kavuşmasını sağlarken, 7 bin 500 patili dostun da kuduz ve karma aşılarını yaparak, hastalıklara karşı korudu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet veren merkez Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, Silifke Geçici Hayvan Bakımevi ve Bozyazı’da bulunan Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ile patili dostların her anında yanında. Veterinerleri, uzman personeli, hayvan ambulansı, hayvan taşıma aracı ve ekipmanları ile Büyükşehir Belediyesi, Mersin’de patili dostların sağlık ve huzur içerisinde yaşamasını sağlıyor.
Yıkılmaz: Büyükşehir olarak, binlerce patili dostumuza ev sahipliği yapıyoruz”
Tarımsal Hizmetler Dairesi Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, 2022 yılı içerisinde hayvan bakımevlerinde kısa ve uzun süreli misafir edilen patili dostlar için verilen hizmetlerin rakamsal verilerini paylaşarak, “Her yıl olduğu gibi 2022 yılında da, sokakta yaşayan canlarımıza hizmetlerimiz eksiksiz olarak devam etti. Toplam üç bakımevinde sokak hayvanlarına yönelik sağlık tedavisi, aşılama, kısırlaştırma ve sahiplenme hizmetleri sunuyoruz. 2022 yılı içerisinde yaklaşık 8 bin 500 civarında kedi ve köpeğimiz tedavi edilmek ya da rehabilite edilmek üzere bu 3 bakımevimize getirildi. 2 bine yakın kedi, 4 bin civarı köpek olmak üzere toplam 6 bin civarında sokak hayvanımızın kısırlaştırmasını gerçekleştirdik. Sokakta rehabilite edilmemiş hayvan bırakmak istemiyoruz. Kısırlaştırdığımız ve tedavisini yapmış olduğumuz hayvanlarla birlikte, yaklaşık 7 bin 500 civarında kedi ve köpeğin de, kuduz ve karma aşılarını yaptık” dedi.
“Yaralı hayvanlarımızın operasyonlarını anlık olarak gerçekleştiriyoruz”
Alanında uzman personel sayesinde bakımevlerine gelen yaralı patili dostların eski sağlığına kavuşturulduğunu ifade eden Yıkılmaz, “Kaşlı Barınağı’nda bulunan 5 veteriner hekim, 6 tekniker, Silifke Barınağı’nda bulunan 3 veteriner hekim ve Bozyazı Barınağı’nda bulunan 1 veteriner hekim ve 1 tekniker yardımıyla, bu hayvanların gerekli operasyonlarını anlık olarak gerçekleştirmekteyiz ve ciddi anlamda olumlu sonuçlar almaktayız” diye konuştu.
“2022’de, 1100 civarında kedi ve köpeği sahiplendirdik”
Yıkılmaz, patili dostlarla ilgili her etkinlik ve hizmeti yaparken, kentteki hayvanseverler, dernekler, kurum ve kuruluşlarla fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti. Son 2 yıldır sahiplenme sayısında düşüş olduğunu sözlerine ekleyen Yıkılmaz, “2022’de 1100 civarında kedi ve köpeğin sahiplendirmesini gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın, buradaki canlarımızı sahiplenmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Sahiplendiremediğimiz hayvanları, yasa gereği aldığımız yere geri bırakmak durumundayız” dedi.
“Can dostlarımıza geride bıraktığımız yıl içinde 145 ton mama dağıttık”
Gönüllü hayvanseverler ve derneklerle iş birliği içerisinde sokakta yaşayan patili dostlara mama desteğinde bulunduklarını da hatırlatan Yıkılmaz, “Biz daha önceki yıllarda yapmış olduğumuz gibi, yerel hayvan koruma görevlileriyle birlikte, sokakta yaşayan kedi ve köpeklerimizin beslenmelerini de eş güdümlü olarak yerine getirmekteyiz. Yerel hayvan koruma görevlilerine, sürekli olarak mama dağıtımında bulunduk. Bu kapsamda 2022 yılında yaklaşık olarak 145 ton kedi ve köpek mamasını dağıttık” ifadelerine yer verdi.
“Pitbull Barınağı yapımı projesi hazırlandı”
Sokakta yaşayan patili dostların soğuk ve sıcak hava şartlarından korunabilecekleri ve bırakılan mamaları sağlıklı bir ortamda yiyebilecekleri beslenme noktaları oluşturduklarını da kaydeden Yıkılmaz, yeni hayata geçirecekleri Pitbull Barınağı ile ilgili de bilgi verdi. Yasa gereği kısırlaştırılarak, çip takılma zorunluluğu olan tehlikeli ırka sahip hayvanlarla ilgili vatandaşların gerekli işlemleri yapmaması nedeniyle, barınakta tehlikeli ırk sayısının arttığını belirten Yıkılmaz, “Bu hayvanların sayıları çok fazla olduğu için, ilk başta ciddi anlamda problemler yaşadık. Bunu önlemek için, 300 hayvanı barındırabilecek ve tek olarak yaşayabilecekleri Pitbull Barınağı yapımı projesi hazırlandı. Şu anda Fen İşleri Dairesi tarafından ihalesi yapılacak ve en kısa süre içerisinde bu barınağı hizmete alacağız” dedi.
“Mut’ta da Hayvan Bakımevi olacak”
2023 yılı içerisinde Mut ilçesine yapılacak olan bakımevi ile ilgili de bilgi paylaşan Yıkılmaz, “Ayrıca bu yıl için projesine başlamış olduğumuz ve şu an Orman Genel Müdürlüğü’nde yer izni aşamasında olan Mut ilçesine, daha küçük çapta ve hayvanların doğal ortamda yaşayabilecekleri şekilde yeni bir bakımevi inşaatını da başlatacak ve faaliyete alacağız” diye belirtti.