Sel felaketinde can kaybı 55’e yükseldi

Sel felaketinde can kaybı 55’e yükseldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), sel nedeniyle Kastamonu’da 46, Sinop’ta 8, Bartın’da 1 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Selde yaşamını yitirenlerin sayısı 55’e yükseldi.

Batı Karadeniz, 11 Ağustos’ta başlayan aşırı yağışlarla Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen sel ve su baskınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

AFAD’dan Batı Karadeniz’deki sele ilişkin yapılan açıklamada, Kastamonu’da 46, Sinop’ta 8 ve Bartın’da 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 9 kişinin tedavilerine de hastanelerde devam edildiği belirtildi.

Bakanlık: Sel bölgesinde elektrik veriliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Bartın, Karabük ve Zonguldak’ın il, ilçe, belde merkezlerine ve köylerine enerji verildi. Şu an itibarıyla elektriksiz bölge kalmadı. Sinop ve Kastamonu’da da ilçe merkezlerine kontrollü bir şekilde elektrik veriliyor. Kırsal kesime elektrik verilmesi için çalışmalar sürüyor” denildi.

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde arama- kurtarma çalışmaları sürüyor.

Kastamonu’da çarşamba günü etkili olan şiddetli yağış; Bozkurt, Azdavay, Pınarbaşı, Küre, İnebolu, Cide ve Abana ilçelerinde sele neden oldu. Sel en çok 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt’u vurdu. Yağış ile birlikte ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı taştı. Çayın taşmasıyla oluşan sel cadde ve sokakları içine aldı; evler, iş yerleri sular altında kaldı.

Su seviyesi bazı bölgelerde 4 metreye kadar yükselirken, araçlar sürüklendi. Ezine Çayı kenarında bulunan ve 3 yıl önce yapılan 8 katlı Ölçer Apartmanı yıkıldı, yanında bulunan 2 binanın ön cephesi çöktü.

İlçede arama- kurtarma çalışmaları sürüyor. Havadan helikopterler, karadan ise botlar ve iş makineleriyle yürütülen çalışmalarla çok sayıda kişi tahliye edildi.

Bugün sabahın ilk ışığıyla birlikte arama çalışmaları devam etti. Çalışmalar yıkılan ve içinde bazı kişilerin olduğu düşünülen Ölçer Apartmanı enkazında yoğunlaştı.

Enkazda daha rahat çalışma yapılabilmesi için Ezine Çayı’nın ortasına şerit çekilerek suyun yönü değiştirildi. AFAD ekipleri, burada çalışmalarını sürdürüyor

Selin yarattığı tahribat havadan görüntülendi 

Sel bölgesi havadan dronla görüntülendi. 1 binanın yıkıldığı, 2 binanın ön cephesinin çöktüğü Bozkurt ilçe merkezindeki tahribat dikkat çekti. Çamur yığını ile dolan mahallenin aralarında odun parçalarının olduğu, binaların sel suları nedeniyle büyük hasar gördüğü görüldü.

Yeni görüntüler ortaya çıktı

Öte yandan Bozkurt’ta sel ve sel öncesine ait yeni görüntüler ortaya çıktı. Bir kişinin balkondan çektiği görüntüde, Ezine Çayı’nın sel sularıyla tamamen dolduğu ve yüzeyinde odun parçalarının olduğu görüldü. Diğer görüntüde ise selin mahalle aralarına ilk girişi yer aldı. Caddede ilerleyen ve sel önünde panikle kaçanlar görüntüde yer aldı. Selin kısa sürede caddeyi kapladığı görüldü.

Otomobilin içinde metrelerce sürüklendi 

Bozkurt’taki sel anına ilişkin yeni görüntü ortaya çıktı. Orman İşletme Müdürlüğü’nde görevli Uğur Odacı, Ezine Çayı’nın taşmasıyla otomobiline bindiği sırada sele kapıldı. Odacı, aracıyla selde sürüklenmesini cep telefonu kamerasıyla görüntüledi.

“İnşallah arabanın camları kırılmaz ve su girmez içeri”

Görüntüde Odacı’nın “Arabanın içinde mahsur kalmış durumdayım. Bütün Bozkurt gidiyor. Marketlerin girişini geçti su, neredeyse 2 kat yükseklikteyiz. Arabalar sürüklenmeye devam ediyor. Meydana gidiyoruz. Allah yardımcımız oldu. Arabalar hep bu durumda. İnşallah arabanın camları kırılmaz ve su girmez içeri” dediği duyuldu.

Uğur Odacı’nın, otomobiliyle metrelerce sürüklendikten sonra sele kapılan ve ara sokakta sıkışan diğer araçlara çarparak durduğu, su seviyesi yükseldiği için de aracın camını açıp, apartmanın balkonuna çıkarak kurtulduğu öğrenildi.



Bartın’dan acı haber; 4 gündür aranıyordu 

Bartın’da 11 Ağustos’ta sel sularına kapılıp kaybolan 84 yaşındaki Arife Ünal’ın cansız bedeni bulundu. Talihsiz kadının cansız bedeninin evinin 600 metre uzağında olduğu ortaya çıktı.

Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Akörensöküler köyünde, evinin yıkılması sonucu sel sularına kapılan ve arama çalışmalarının 4’üncü gününde ulaşılan Arife Ünal’ın cansız bedeni, sıkıştığı kayaların arasından ekiplerce çıkarıldı.

Ünal’ın cansız bedeni, ambulansla ilçe devlet hastanesi morguna götürüldü. Arife Ünal’ın cenazesi, köydeki camide ikindi vakti kılınacak namazın ardından aile mezarlığında toprağa verilecek.

Sinop’ta 7 can kaybı 

Sinop’un Ayancık ilçesinde, 7 kişinin hayatını kaybettiği, altyapı ve üstyapıda hasarların oluştuğu sel felaketinin izleri silinmeye çalışılıyor. 526 afetzedenin helikopterlerle alındığı kentte, hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Sinop Ayancık’ta, 10 Ağustos’ta, 24 saatte metrekareye düşen 240 kilogram yağışın ardından sel ve heyelanlar meydana geldi, 6 kişi hayatını kaybetti. Debisi yükselen Ayancık Çayı, ilçe merkezine taştı, cadde ve sokaklar nehre döndü. Mahsur kalanlar, helikopterlerle güvenli bölgelere sevk edildi. Ev ve iş yerlerinin zemin ve bodrum katları suyla doldu, araçlar sürüklendi. İlçede altyapı ve üstyapıda ağır hasarlar oluştu, tarım arazileri ile yollar çöktü; su, elektrik ve telefon hatları hasar gördü.

Sel temizliği sürüyor 

Ayancık’ta balçık dolan ev ve iş yerleri ile cadde ve sokaklarda başlatılan temizlik çalışması bugün de sürüyor. Çok sayıda ekip, caddeleri çamur ve balçıktan arındırıyor. İş makineleri ile enkaz ve molozun kaldırıldığı cadde ve sokaklar, yıkanıyor. Ev ve iş yerlerine dolan sular, tahliye ediliyor. Bölgede yürütülen çalışmalarla 526 afetzede, 2 helikopterle tahliye edildi. Kentte hasar tespit çalışmaları ile yol ve enerji nakil hatlarında onarım çalışmaları sürdürülüyor.

Sel bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait helikopterler ile çalışmalara da devam ediliyor. Ekipler, mahsur kalanları kurtarmanın yanı sıra helikopterle yüksek kesimdekilere erzak yardımları ulaştırıyor.

Bakan Karaismailoğlu bölgede 

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da selin vurduğu Ayancık ve çevre ilçelerde incelemelerini sürdürüyor.

Kentte hasarlar nedeniyle trafiğe kapatılan Çatalzeytin-Türkeli, Türkeli-Erfelek-Sinop ile Ayancık-Sakız yollarında da ekiplerin çalışmaları devam ediyor.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?