Uzmanlar uyardı: Üçlü pandemi yaşıyoruz; Influenza, Rinovirüs, Covid-19

Uzmanlar uyardı: Üçlü pandemi yaşıyoruz; Influenza, Rinovirüs, Covid-19

Pandemi başlangıcında alınan önlemler ile Covid-19 dışı virüsler yüzde 55’ten yüzde 9.4’e gerilemişti. Ancak önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte bu oran 39.5’a yükseldi. Türk Toraks Derneği’nden yapılan açıklamada, “21-27 Kasım’da en sık Influenza, Rinovirüs, Covid-19 ve RSV yüzünden doktora gidildi” denildi.

İnfluenza, RSV ve Covid-19 virüslerinin birleştiği bir üçlü epidemi yaşanıyor. Pandemi başlangıcında alınan önlemler ile Covid-19 dışı virüsler yüzde 55’ten yüzde 9.4’e gerilemişti. Ancak önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte bu oran 39.5’a yükseldi. Türk Toraks Derneği (TTD), patlayan vakayla ilgili açıklama yayımladı. “21-27 Kasım’da en sık Influenza, Rinovirüs, Covid-19 ve RSV yüzünden doktora gidildi” diyen TTD’den Prof. Dr. Nurdan Köktürk, üç virüsün tespit edileceği test kitlerinin Türkiye’de kullanıma girmesini bekliyoruz.

‘Artış var’

ABD’de influenza nedenli hastane yatışlarının son on yılın en yüksek oranlarına ulaştığını kaydeden Prof. Dr. Köktürk, şöyle konuştu: “Covid-19 tedbirleriyle birlikte viral hastalıkların hepsi geçtiğimiz 2 yıl içinde ciddi oradan azaldı. Ülkemizden yapılan bir çalışmada pandemi öncesine göre karşılaştırıldığında, pandemi başlangıcı ile alınan önlemler ile Covid-19 dışı viral pozitiflik oranlarının yaklaşık yüzde 55’ten yüzde 9,4’e gerilediği saptanmıştır. 21-27 Kasım tarihleri arasında yayınlanan haftalık influenza raporunda, aile hekimlerine en sık başvuru nedeninin influenza, rinovirüs, Covid-19 ve RSV olduğu görülüyor. Avrupa ve Türkiye’de influenza pozitiflik yüzdeleri pandemi öncesi aynı haftalar ile karşılaştırıldığında da daha yüksek oranda izlenmektedir. Aile hekimlerine yıllar içinde grip benzeri semptomlar ile başvurularda 2022-2023 sezonu başlangıcında artış görüldü.”

‘Hasta olanlar maske takmalı’

TTD’den Doç. Dr. Fatma Tokgöz Akyıl “Solunum yolu virüslerinden korunmak için pandemi deneyimimiz toplumsal bilincin oluşması için uyarıcı olmalıdır” dedi ve şu uyarılarda bulundu:
>> Gerekli aşı programlarına uyulması
>> Kapalı ortamların sık sık havalandırılması
>> Toplu alanlarda, kapalı alanlarda mutlaka maske kullanılması
>> Herhangi bir solunumsal semptomu bulunan bireylerin bulaşı önlemek adına mutlaka maske kullanması, mümkün ise evde istirahat etmesi
>> Kişisel hijyen ve koruyucu önlem kurallarına uyulması artmaya başlayan viral enfeksiyonların önüne geçmek konusunda belirleyici unsurlardır.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?