Umut KABA
Umut  KABA
umutkabaa@hotmail.com
NUTUK MİLLETİN GELECEĞİNİ GÖSTEREN PUSULADIR
  • 0
  • 30 Ocak 2023 Pazartesi
  • +
  • -
Yaşanan Nutuk Hadisesi Gösteriyor Ki İç ve Dış Bedhahlara Karşı Mücadelemiz Halen Devam Ediyor. İşte Tamda Bunun İçin Nutuk’u Yasaklamaya Çalışıyorlar Bazı Geri Kafalar.
 
Dönemin Şartlarında Halkın Kendi Kendini Yönetme Fikri O Kadar Garip Geliyorki, Çünkü Halk Yıllar Boyu Yönetilmeye Alışmış. Fakat Mustafa Kemal Atatürk, Bu Fikri Ortaya Atmakla Kalmadı, Bunu En İyi Şekilde Gerçekleştirdi. İçerdeki Ve Dışardaki Bedhahlara Karşı!
 
İşte Cumhuriyet’in Kuruluşuna Kadar Olan Süreçte Atatürk’ün Yaşadığı Zorluklara Işık Tutan Ölümsüz Eseri Nutuk’tan 10 Alıntı.
1 Efendiler, sırası gelmişken, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki öz cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an geri kalmasın!
 
2 Osmanlı hanedan ve saltanatının devam ettirilmesine çalışmak, elbette Türk milletine karşı en büyük kötülüğü işlemekti. Çünkü, millet her türlü fedakarlığı göze alarak bağımsızlığını kazanmış olsa da, saltanat sürüp gittiği takdirde, bu istiklale kazanılmış gözü ile bakılamazdı. Artık, vatan ve milletle hiçbir vicdan ve fikir bağlantısı kalmamış bir sürü delinin, devlet ve milletin bağımsızlık ve haysiyetinin koruyucusu konumunda bulundurulmasına nasıl göz yumulabilirdi.
 
3 Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklale sahip olmakla gerçekleştirilebilir. Ne kadar zengin ve bolluk içinde olursa olsun, istiklalden yoksun bir millet, medeni insanlık dünyası karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye layık görülemez.
 
4 Aciz ve korkak insanlar, herhangi bir felaket karşısında milletin de hareketsizliğe sürüklenmesini ve bir kenara çekilip kalmasına yol açarlar.
 
5 Tam bağımsızlık demek, elbette siyaset, maliye, ekonomi, adalet, askerlik, kültür gibi her alanda tam bağımsızlık ve özgürlük demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan yoksunluk, ulus ve yurdun gerçek anlamıyla bütün bağımsızlığından yoksunluğu demektir.
 
6 Adalet dilenmekle ve başkalarına kendini acındırmakla ulus işleri, devlet işleri gorülemez; ulusun ve devletin onuru ve bağımsızlığı güven altına alınamaz.
 
7 Lozan Barış Antlaşması, Türk ulusuna karşı, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşmasıyla tamamlandığı sanılmış büyük bir yok etme eyleminin yıkılışını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasal utku yapıtıdır!
 
8 Savunma çizgisi yoktur, savunma alanı vardır. O alan bütün yurttur. Yurdun her karış toprağı yurttaşın kanıyla ıslanmadıkça düşmana bırakılamaz.’ 
 
9 Söz konusu görev, artık resmi makam ve üniformaya sığınarak el altından yürütülemez. Açıkça ortaya çıkıp ulusun hakları adına yüksek sesle bağırmak ve bütün ulusun bu sese katılmasını sağlamak gerekir.
 
10 ‘Efendiler, zavallı ulusumuzu tutsak etmek isteyen düşmanları kesinlikle yeneceğimize olan inanç ve güvenim bir dakika olsun sarsılmamıştır. Bu dakikada bu tam inancımı yüce kurulunuza, bütün ulusa ve bütün dünyaya karşı ilan ederim.
 
Evet Nutuk’tan Küçük Alıntılar Yaparak Nutuk’un Bu Millet İçin Neler İfade Ettiğini Bir Kez Daha Hatırlardık. Bu Sebeple Nutuk’u Yasaklamaya Çalışmak En Hafif Tabir İle Toprağını Kanıyla Yıkamış Bu Millete Alenen Düşmanlıktır…
Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • YENİ
  • YORUM