BEL FITIĞI NEDİR?

BEL FITIĞI NEDİR?

Vücudumuzda Bel omurları arasında destek görevini yapan kıkırdak dokular mevcuttur.Bu dokular zaman icerisinde çeşitli nedenlerle yırtılarak omurilikten çıkan kalçaya ve bacağa yayılan sinirlere baskı yaparlar ve ortaya çıkan deformasyona BEL FITIĞI denir. Çoğu zaman şiddetli bel ağrısı, bacağa ve kalçaya yayılan ağrı ile ortaya çıkar.

Kontrolsüz ağır kaldırma, uzun süre oturarak çalışma, fazla kilo ve düzenli egzersiz yapmama bel fıtığının oluşmasında önemli rol oynamaktadır.

Bel Fıtığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Belimizde 5 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur.. Disk, özel bir bağ dokusu organıdır ve omurganın dayanıklılığına, hareketliliğine ve zorlamalara karşı dirençli olmasına, omurgaya uygulanan şok şeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasına hizmet eder.

Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sinire olan bası bacağa dek vuran ağrılara (siyatalji) ve bel ağrısına neden olur.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?

•Belde ve bacakta oluşan ağrı
•Bacakta uyuşma, güç kaybı, aksama
•Daha önce yapılan hareketleri yapmada zorlanma ve
• Çok sık olmamakla birlikte İdrar kaçırma

Klinik muayene , MR görüntüleme ve ileri düzey vakalarda EMG adı verilen sinir ölçümleri yapılarak tanı tespit edilebilir.

Tedavi yöntemleri

Disk hernisinin tedavisindeki birinci amaç hastanın ağrısının giderilerek günlük normal yaşantısına geri döndürülmesinin sağlanmasıdır.
Fizik Tedavi uygulamaları ile omurga çevresindeki yapılar güçlendirilerek vücut kütlesinin daha dengeli dağılımı sağlanır ve diske binen yük belli ölçüde azaltılarak şikayetlerin hafiflemesi amaçlanır. Epidural enjeksiyonlar veya bloklar, hastaların ağrılarının giderilmesi amacıyla kullanılan bir diğer yöntemdir. Bunlar, spinal sinirler etrafındaki boşluğa yapılan kortikosteroid enjeksiyonları ile sağlanır.
Eğer bacakta ve ayakta kuvvet ve his kaybı gibi durumlar ortaya çıkarsa ya da konservatif tedavi yöntemleri ile hastaların şikayetleri giderilemezse, fıtıklaşmış disk materyalinin cerrahi olarak boşaltılması ile sinir rahatlatılma yoluna gidilir.

Bel Fıtığından korunmak için

•Yerden bir nesne kaldırmak istedigimizde dizlerimizi bükülü bir şekilde eğilip nesneyi tuttuktan sonra yine ağırlığımızı bacaklarımıza vererek ayağa kalkmalıyız
•Maşa başı bir iş yapıyor isek uzun süreli oturmamalı,otururken bacak bacak üstüne atmamalı ve öne ya da yana doğru eğilmeden dik bir şekilde oturmalıyız
•Yatarken çoğunlukla yüksek yastıklar kullanmadan, dizlerimizin arasına yastik yerlestirip yan bir sekilde (cenin bebek pozisyonu) yatmayı tercih etmeliyiz
•Düzenli yürüyüş ve egzersizleri ihmal etmeden aşırı kilo alımından mümkün oldukça korunmalıyız.

Unutmayalım ki
Sağlıktan daha büyük zenginlik yoktur …

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?