SPORDA AMİĞDALA BÖLGESİ VE BEYNİMİZ

SPORDA AMİĞDALA BÖLGESİ VE BEYNİMİZ

Hep yaşadığimiz nedenini tam bilemediğimiz ancak sporcu performansına direk etki eden bu korku ve heyacanın ve benzeri duyguların barındığı bölge.

Bu konu spor hekimliğinin yeni konularından biri olmaya aday .Bu konuyu çözmek sporcu performansının artmasına başarılı olmasına direk etki edecektir.Bu konuda fazla kaynak bulunmasada antrenör ve takım çalıştıran hocalarımızı kendi yaratıcı dehasına güveniyorum . Aylardır derleyip toplamaya çalıştığım farklı bir konu olması yardımcı materyal eksiğide olsa bu konuya arkadaşların duyarlı davranacağını katkıda sağlayacağından eminim.

Direk veya dolaylı olarak performansı etkileyen tribün ambiyansı, akustiği, oyun sahasının tribüne yakınlığı tezehurat, uğultu , genç ve tecrübesiz  bu atmosferi yaşamamış sporcularda panik , heyecan , korku yaşamasına bununda performasına yanlış pas yanlış karar ve vucudunda dermansızlık kuvvetsizlik eli ayağına dolaşması dizinin bağının çözülmesi, dermansızlık direnç gösterememe gibi olumsuzluklar yaşatır,hele bu sporcular çizgide oynuyorsalar bu dahada belirginleşir.

Bu yaşananları sporcuların yanı sıra topluma hitap edilen yerlerde sahne sanatçılarında sahne performanslarını üst seviyede tutmak için yardımcı yatıştırıcılar kullanması buna bir örnektir anne adaylarının doğum heyecanı ve korkusu, koşu atlarına kapalı gözlük kulaklık takmaları öğretmeninden veya ailesinden azar işitip korkan bir çocuğun altını ıslatması yaban hayvanlarının dışkı ve sidikleriyle o bölgeye koku salması farklı bağırmaları sınavlarda bildiği soruyu yapamama korkunun ve korkutmanın bazı örnekleridir.

Bu gibi durumlarda oyun içinde müşterek hareket ederek heyecanın ve korkunu paylaşılmasını ve bölünmesini sağlamak için gerek antrenörün dışarıdan cesaret veren gerek içeride tecrübeli sporcuların dayanışma içinde olmaları motivasyonu sağlaması özgüvenini kazanmada olumlu katkılar sağlayacaktır.

Bu durumları asgariye indirmek için müsabakaya çıkmadan önce sporcu kendisini belli eder heyecan esnemeleri… midenin yediğini hazmetmeyip kramp haline girmesi o atmosferde ısınma hareketlerinde sporcunun atmosfere reaksiyonu sıralanabilir işte o zaman yukarıda yazdıklarım uygulanmasında yarar vardır.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?