Adalet Bakanı Gül: Hukuk fakültelerine veteriner dekan atanması beni çok rahatsız ediyor

Adalet Bakanı Gül: Hukuk fakültelerine veteriner dekan atanması beni çok rahatsız ediyor

reklam"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Hukuk fakültelerine veteriner dekan atanması sizi rahatsız etmiyor mu?” sorusuna “Çok rahatsız ediyor” yanıtı verdi. Gül ayrıca ‘yargı bağımsızlığı’ ve 10 büyükelçinin açıklamalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hukuk alanında uzmanlığı olmayanların hukuk fakültelerine dekan olarak atanmasından rahatsız olduğunu söyledi.

Haber Global’de “Az Önce Konuştum” programına konuk olan Gül, programın sunucusu Candaş Tolga Işık’ın “Hukuk fakültelerine veteriner dekan atanması sizi rahatsız etmiyor mu?” sorusuna “Çok rahatsız ediyor. Bu konuyu YÖK’le de görüşüyoruz. Teknik bir takım zorunluklar. Geçici olduğu ya da fakültenin açıldığı ama öğrenci olmadığı gibi hususlar geliyor” yanıtını verdi.

‘BAĞIMSIZ YARGI’ TARTIŞMASI

“Yargının her zaman bağımsız” olup olmadığı sorusu üzerine Gül, şunları kaydetti:

“Elbette yargı bağımsız değildi o dönemde, paralel yapı anlamında. FETÖ’ye ve kendi hiyerarşisine hizmet eden, adalete hizmet etmeyen, hukuka hizmet etmeyen ve anayasadan talimat almayan bir yargıydı. O dönemde yargıya kimse bir şey söylemezken, ağır eleştiri yapmazken, bugün yargıyı ele geçiren ve kumpaslar kuran sözde hakim, savcıların, o dönemin terör örgütü militanları yargılanıyor diye, bugün bunu yargılayan yargı mensuplarına yönelik iftira atılması gerçekten manidar.”

‘YARGININ İDEOLOJİSİ ADALETTİR’

Yargının adaletten başka hiçbir ideolojisinin olamayacağını vurgulayan Bakan Gül, “Yargı mensubunun tek ideolojisi vardır adalet. Adaletten başka hiçbir ideoloji kabul edilemez. Türk yargısı, Türk milletine hizmet eder. Onun dışında hiçbir yaklaşımı kabul etmiyoruz. Anayasa ve kanunlar dışındaki başka bir yerden talimat alan bir yapı olursa onlarla mücadelemizi sürdürürüz. Asla kabul edemeyiz. Hiçbir kişisel görüş yargıda egemen olamaz. Yargıya egemen olacak tek görüş adalettir. Adaletten başka hiçbir görüş egemen olamaz. Bu konuda milletimizin adaleti beklediği ve gözünü güvenerek diktiği yargıyı lekelemeye kimsenin bu hakkı yoktur. Dedikoduların hiçbir hukuki temeli yok.” diye konuştu.

10 BÜYÜKELÇİNİN YAYIMLADIĞI BİLDİRİ

10 büyükelçinin yayımladığı bildiriye de değinen Bakan Gül, Türk yargısına yönelik saldırıya karşı, “ülkenin onurunu koruyan” bir tepki verildiğini savundu. Gül, “Türkiye birileri tarafından terbiye edilmeye yönelik terbiye odasında oturtulan, talimat verilen, parmak sallanan bir ülke değildir. Türk yargısına yürüyen bir dava ile ilgili kimse tavsiye, telkinde, talimatta bulunamaz. Bu Viyana Sözleşmesi’ne de aykırı. Bu davranıştan vazgeçilmesi bir başarıdır. Bundan sonra artık hiç kimsenin Türkiye’nin içişlerine, egemenliğine yönelik saldırıda bulunmayacağına düşünüyorum. Bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin hukukunu, Türk yargısına yönelik haksız saldırıya karşı da çok önemli ve gerçekten yerinde bir duruş sergilemiştir.” dedi.

Bu konudaki yargısal sürecin ve uluslararası sözleşmeler çerçevesindeki prosedürlerin devam ettiğini ifade eden Bakan Gül, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hukuku ve uluslararası sözleşmelere yönelik yasal ve iç mevzuatta düzenlemeler yaptığını söyledi.

Gül, şunları söyledi:“Hakimler ve savcılar, önündeki milyonlarca dosyada delile göre karar verir. Telkine kulağını kapatır, adalet figürünün gözü kapalıdır. Adalet figürü sanığın önündeki dosyadaki kişinin kimliğine failine bakmaz, dosyadaki delile göre karar verir. Dolayısıyla bu konudaki genellemeleri total bir yaklaşımda yargıya yönelik bu konudaki suçlamaları kabul etmek doğru değil.”

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?