Altılı masada tempo yükseliyor: Erken seçim önlemleri alınacak, temel politikalar halka net biçimde anlatılacak

Altılı masada tempo yükseliyor: Erken seçim önlemleri alınacak, temel politikalar halka net biçimde anlatılacak

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti liderlerinden oluşan altılı masa, SP lideri Temel Karamollaoğlu‘nun evsahipliğindeki buluşmayla, ilk tur toplantılarını tamamladı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘nun evsahipliğinde 12 Şubat’ta Ankara Ahlatlıbel Parkında ilk kez bir araya gelen altı lider, bugün yapılan toplantıda baskın seçim olasılığını tartıştı ve olası bir erken seçim kararı halinde izlenecek yöntemlerin netleştirilmesi konusunda görüş birliğine vardı. “Yola yüksek kararlılıkla devam” mesajını ortak açıklamada yineleyen liderler, kurmaylarından seçim simülasyonları ile ilgili çalışmaları hızlandırmalarını da isteyecek. Kamuoyuna geçiş döneminde yapılacaklar ve temel politikalar konusunda daha net mesajlar verilmesi üzerinde de çalışılacak. Cumhurbaşkanı adayının seçim kararı sonrası açıklanması kararı da pekiştirildi.

Karamollaoğlu’nun evsahipliğinde yapılan toplantıyla altılı masanın altıncı toplantısı tamamlanmış oldu. Şubat ayından bu yana altı lider, sırayla toplantılara ev sahipliği yaptı.

Alana inilecek

Liderlerin ikinci tur toplantıları aynı şekilde devam edecek. Önümüzdeki ilk toplantının evsahipligini Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde yapacak. İlerleyen dönemde bazı toplantıların kritik kentlerde ve liderlerin seçim bölgelerinde de yapılabileceği belirtiliyor.

Bugün gerçekleştirilen toplantı, özellikle Kasım ayında erken seçim yapılacağı iddialarının yoğunlaşması nedeniyle de önem taşıyordu. Alınan bilgiye göre, toplantıda erken seçim olasılıkları ve bu konuda partilere gelen bilgiler liderler tarafından tartışıldı.

Hazırlıkların bir yandan Haziran 2023’e göre şekillendirilmesi diğer yandan olası bir erken seçime de hazırlıklı olunduğunun kamuoyuna gösterilmesi değerlendirildi. Bu kapsamda parti kurmaylarının olası bir erken seçim halinde izlenecek yol haritası konusunda çalışmaları da benimsendi.

Altı partinin ekonomi, göçmen politikası, geçiş dönemi işlemleri konusundaki çalışmaları da sürüyor. Toplantıda bu başlıklarda ortak noktaların netleştirilerek çalışmaların kamuoyuna aktarılması de konuşuldu.

İsimler bile hazır

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre cumhurbaşkanının görevinin sonlanmasıyla binin üzerindeki üst düzey bürokratın da görevi sona eriyor. Altılı masada geçiş dönemi işlemleri kapsamında bu pozisyonlara atanacak isimlerin de netleştirilmesi konuşuluyor. Bu konudaki hazırlıkların büyük oranda tamamlandığı öğrenildi.

Bununla birlikte geçiş dönemi kararnameleri konusunda da hazırlık yürütülüyor.

Yola devam ama nasıl?

Toplantının ardından altı liderin yola birlikte devam etme kararlılığı yinelendi. Ancak liderler, yeni seçim düzenlemeleri nedeniyle parlamento seçiminde hangi partilerin birlikte hareket edeceğini de konuşuyor. Bu kapsamda liderlerin ayrı ayrı temaslarının olabileceği de ifade edildi.

Seçim simülasyonları üzerinde de çalışmalar sürüyor. Bu konudaki son çalışmaların ardından partilerin pozisyonlarının netleşmesi bekleniyor.

Herkesin Cumhurbaşkanı

Liderlerin ortak açıklamasında da “ortak adayımız herkesin Cumhurbaşkanı olacak” vurgusu dikkati çekti. İsim konusunda ise önceden alınmış karar gereği yine değerlendirme yapılmadığı ve seçim kararı alınana kadar bu tavrın sürdürüleceği vurgulandı.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?