Altılı masadan “hemen seçim” mesajı: “Otoriter yapının kalıcılaşması hedefleniyor, aday değil sistem önemli”

Altılı masadan “hemen seçim” mesajı: “Otoriter yapının kalıcılaşması hedefleniyor, aday değil sistem önemli”

Altılı masanın, İyi Parti’nin ev sahipliğinde yapılan beşinci toplantısından, “derhal seçim” mesajı çıktı. Altı lider, güncel gelişmelerin masaya yatırıldığı toplantıda, AKP’nin kurduğu otoriter yapıyı kalıcı hale getirmeye dönük adımlar attığına işaret ederek, daha önce üzerinde anlaştıkları gibi Cumhurbaşkanı adayı konusunda herhangi müzakerede bulunmadı ve adayın değil parlamenter sistem değişikliğine dönülmesinin önemli olduğunu vurguladı. Altı partinin ortak açıklamasında, Sivas katliamı ile birlikte Başbağlar katliamının da kınanması ve “nefret dilini reddediyoruz, toplumsal barışı mutlaka tesis edeceğiz” denilmesi dikkati çekti.

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için mutabakat imzalayan CHP, İyi Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderlerinin beşinci yuvarlak masa toplantısı İYİ Parti Genel Merkezi’nde yapıldı. Akşener, önceki toplantıların aksine öğle saatinde başlayan toplantı öncesi konuklarını kapıda karşıladı. Liderler, öğle yemeği yedikten sonra gündemdeki başlıkları değerlendirdi.

Rapor yetişmedi, gündem konuşuldu

Alınan bilgiye göre, altı partinin kurmaylarının üzerinde çalıştıkları ekonomi ve anayasal reformlar konusundaki raporlar toplantıya yetişmemesi nedeniyle, liderler gündemdeki gelişmeleri ve AKP-MHP ittifakının seçime yönelik attığı adımları değerlendirdi.

Erken seçim senaryolarının da konuşulduğu toplantıda liderlerin, AKP’nin atmayı hesapladığı adımları tamamlamadan erken seçime gitmeyeceğinin değerlendirildiği bildirildi. Buna karşılık, MHP’nin sonbaharda yapacağı sürpriz hamlelerle AKP’yi seçime mecbur bırakacağına yönelik iddia ve kulislerdeki diğer iddialar da konuşuldu.

“Otoriter yapı kalıcı hale getirilmek isteniyor”

Liderler, gündemdeki gelişmelerden bazıları konusunda ortak açıklamaya da yansıyan şu sonuçlara vardı:

– İktidar son dönemde devreye sokmaya çalıştığı politikalarla dünyaya kapalı ve otoriter yapının kalıcı nitelik kazanmasını hedefliyor.

– Bu çerçevede, BDDK’nın geçtiğimiz hafta içinde aldığı kararlar da açık bir şekilde serbest kambiyo sisteminden sermaye kontrol sistemine geçişin adımlarıdır.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?