BÜYÜKŞEHİR, HEM KARADA HEM DENİZDE KİRLİLİĞE GEÇİT VERMİYOR

BÜYÜKŞEHİR, HEM KARADA HEM DENİZDE KİRLİLİĞE GEÇİT VERMİYOR

18 GEMİYE 34.2 MİLYON TL İDARİ YAPTIRIM

EVSEL KAYNAKLI ATIKLARDAN 48 BİN MW ELEKTRİK ÜRETİLDİ

Kent genelinde yürüttüğü çevreci projeleri ve farkındalık çalışmaları ile dikkat çeken Mersin Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği denetimler ile denizin kirlenmesine izin vermiyor. 2019 yılının Nisan ayından bu yana periyodik olarak yapılan denetimlerde toplam 18 gemiye 34 milyon 175 bin 572 TL idari yaptırım uygulandı.

Atık yönetimi ile evsel atıklar bertaraf edilerek, elektrik enerjisi üretiliyor. Katı atık düzenli depolama tesislerinde toplam 550 bin 499,76 ton katı atık bertaraf edilirken, 47 bin 824,22 MW elektrik üretimi gerçekleştirildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, hem denizde, hem karada kirliliğe geçit vermiyor. Kent genelinde yürüttüğü çevreci projeleri ve farkındalık çalışmaları ile dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği deniz denetimleri ile Mersin’in denizini ve denizde yaşayan canlıları da korurken, sürdürdüğü atık yönetimi ile de evsel atıkları bertaraf ederek, elektrik enerjisi üretiyor.

Denetimlerle deniz kirliliğinin önüne geçiliyor

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü bünyesinde deniz kirliliğinin önüne geçmek amacıyla gemi denetleme çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Denizi kirleten gemilere karşı cezai işlem uygulayan Büyükşehir, gün içerisinde ihbar gelmediği takdirde en az 3 defa liman içerisinde yük taşıyan gemilerin denetimini gerçekleştiriyor. Gemilerin denizde herhangi bir kirliliğe sebebiyet verip vermedikleri, deniz kirliliği denetçileri ve gemi personelleri tarafından denetleniyor.

Gemilerden deniz kirliliği denetçilerinin aldığı numuneler, numune kaplarında mühürlendikten sonra analiz için laboratuvara gönderiliyor. Deniz kirliliği denetçileri ayrıca numunenin bulunduğu suyun kirli olduğunu ispatlayabilmek adına da temiz deniz suyu alıyor ve laboratuvara numune ile birlikte gönderiyor. Bu sayede gemilerden alınan numuneler ile temiz deniz suyu karşılaştırılıyor. Böylece gemilerin denize vermiş olduğu zarar tespit edilip bir sonuca bağlanıyor. Geminin büyüklüğü ve kirlilik oranına göre cezai işlem miktarı değişebiliyor.

Toplam 18 gemiye 34 milyon 175 bin 572 TL idari yaptırım

2019 yılı Nisan ayından bu yana periyodik olarak yapılan denetimlerle toplam 18 gemiye 34 milyon 175 bin 572 TL idari yaptırım uygulandı.

Toplumsal olaylara uzak kalmayan ve denetimlerin dışında kamu görevi de yapan Büyükşehir, Sahil Güvenlik görevlilerine arama kurtarma, kaza, can kurtarma gibi konularda da destek veriyor. Büyükşehir ekipleri, kendi sorumluluk sahası dışında denizi kirleten herhangi bir gemi veya karasal bir kirlilik ile karşılaşmaları durumunda, bu görüntüleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletiyor ve işlem yapmaları sağlanıyor.

Evsel kaynaklı atıklardan 47 bin 824,22 MW elektrik üretildi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Sürdürülebilir Atık Yönetimi Projesi kapsamında evsel kaynaklı katı atıkları ekonomik değere dönüştürmeye devam ediyor. Büyükşehir bünyesinde bulunan ve Mersin merkez, Tarsus ve Silifke’de yer alan entegre düzenli depolama tesislerinde günlük 1500 ton civarında evsel nitelikli katı atık bertaraf ediliyor.

Büyükşehir’in tesislerinde en kuvvetli sera gazı olarak bilinen ve iklim değişikliğine etkisi açısından karbondioksite göre 21 kat olumsuz etkisi olan metan gazı yakılarak hem elektrik üretimi gerçekleştiriliyor, hem de atmosfere salım olan insan kaynaklı sera gazı azaltımı sağlanıyor.

Nisan ayından bu yana katı atık düzenli depolama tesislerinde toplam 550 bin 499,76 ton katı atık bertaraf edilirken, 47 bin 824,22 MW elektrik üretimi gerçekleştirildi. Söz konusu dönemde 22 milyon 643 bin 096,2 metreküp metan gazı bertaraf edildi. Üretilen elektrik enerjisi ile yaklaşık 57 bin konutun elektriği karşılanıyor.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?