Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanı adayını 13 Şubat’tan önce açıklayacak: İşte öne çıkan isim

Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanı adayını 13 Şubat’tan önce açıklayacak: İşte öne çıkan isim

Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri için 14 Mayıs tarihi netleşmeye başlarken muhalefet partilerinin hazırlıkları da hızlandı. Seçim beyannamesi olarak nitelendirilen “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”ni kamuoyu ile paylaşan Millet İttifakı’nda gözler cumhurbaşkanı adayının belirleneceği 13 Şubat tarihine çevrildi. Kendi adayını çıkarma kararı alan HDP de bu süreçte toplantıları sıklaştırma kararı aldı. HDP’nin içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ise cumhurbaşkanı adayını Millet İttifakı adayından önce açıklaması bekleniyor.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın ardından Meclis’te bir grup gazetecinin cumhurbaşkanı adayını ne zaman açıklayacakları ile ilgili sorusunu yanıtladı. Çalışmaların sürdüğünü söyleyen Buldan, soru üzerine adaylarını açıklamak için Millet İttifakı’nın 13 Şubat toplantısını bekleme gibi bir düşünceleri olmadığını söyledi, “13 Şubat öncesi açıklarız. Muhtemelen şubat ayının ilk haftası olur” dedi.

ADAY HAVUZU OLUŞTURULDU

Emek Özgürlük İttifakı’nın son toplantısında aday belirleme sürecinde sivil toplum kuruluşları, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, meslek örgütleri ile de görüşmeler yapılması, ortak aday için isim önerileri alınması istenmişti. Bu karar doğrultusunda önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıda oluşturulan ‘aday havuzu’ üzerinden değerlendirmeler yapılarak bir isim belirlenecek. Oluşturulan havuzda çok sayıda kişinin olduğunu söyleyen Buldan, “Aday bir kadın olabilir mi?” sorusuna ise “Çok isim var. O henüz belli değil” yanıtı verdi.

ÖNE ÇIKAN İSİM GÜLTAN KIŞANAK

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Meclis Genel Kurulu’ndaki 2023 yılı bütçe görüşmelerinde kadın cumhurbaşkanı mesajı vermiş, “Eş başkanlık modelimiz kadınlar için tarihsel bir kazanım oldu. Şimdi hedef büyütme zamanıdır. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında bir kadını cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsanız, bunu başaracağınız yegâne parti, kadın partisi HDP ve kadın ittifakıdır” demişti.

HDP ve içinde yer aldığı ittifak bileşenleri henüz kararını vermemiş olsa da adayın bir kadın olma ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Adı en çok konuşulan siyasetçi ise cezaevinde tutuklu bulunan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?