Erkan Baş: İlk turda oyu verelim, bu işi bitirelim

Erkan Baş: İlk turda oyu verelim, bu işi bitirelim

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın desteklemesi durumunda seçimlerin kazanılacağından emin olduğunu belirterek, “İkinci turda da oy verebileceğimiz adaya ilk turda oyu verelim, bu işi bitirelim. İlk turda tek adayla yüzde 60’lara varan, yüzde 70’leri hedefleyen ağır bir yenilgiyi Erdoğan’a yaşatabiliriz” dedi.

Baş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, “Memlekete de ittifaka da hayırlı olsun. En kuvvetli adaylardan biri olarak ismi öne çıkıyordu” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’e konuşan Baş, “Kemal Bey’in adaylığını destekleyecek misiniz” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Başından beri bir eğilimimiz var. Bu da, ortak adayla bu işi bitirmek. 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde şöyle düşünülmüştü; ilk turda ne kadar çok aday çıkarsa o kadar iyi olur, böylece seçim ikinci tura kalır. İkinci turda da ilk turda en yüksek oy alan muhalefet adayında birleşilir ve seçimi kazanırız.

Fakat hesap etmediğimiz bir şey oydu, sahaya çıktığımızda muhalefetin tüm adayları için söylüyorum, Demirtaş istisna, o cezaevindeydi. Birbirlerinden oy almaya odaklandı. Bunun sonucunda Erdoğan kazandı. O zaman şunu yapmalıyız. İkinci turda da oy verebileceğimiz adaya ilk turda oyu verelim, bitirelim bu işi. Farklılıklarımızı değil ortaklıklarımızı öne çıkartalım. Bunun etrafında ilk turda tek adayla yüzde 60’lara varan yüzde 70’leri hedefleyen bir ağır yenilgiyi Erdoğan’a yaşatabiliriz.

(Seçime ittifakla mı gireceksiniz?) Bundan sonra yapılması gereken ilgili seçim bölgesinde vekil seçilmek için gereken oyu almak. Bu ittifak eliyle barajı aşmayı sağlayacağı için ittifak açısından avantaj sağlıyor. O yüzden ittifak çatısı altında girmek istiyoruz. AKP’nin bu oyununu bozmak gerekir. ‘Tüm bölgelerde seçime gireceğiz’ diye bir dayatmamız yok. Vekil çıkartma olasılığımız nedir, diğer ittifak ortaklarının olasılığı nedir. Birbirimize engel olmayacak, rekabeti minimum seviyeye çekecek bir sistem geliştirmemiz gerek. Hedef şu; ittifak yüksek oy almalı, çok vekille parlamentoda temsil edilmeli. Ama en önemlisi, AKP-MHP’yi en az sandalyeye sıkıştırmak.

Listelerimizde mücadeleci olmayan kimse yer almayacak. İstanbul ikinci bölgede Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerden biri listemizde olacak. Çanakkale’de Kaz dağlarında mücadele veren bir adayımız olacak. Karadeniz’de deresine sahip çıkan köylü bir yurttaşımızı, Manisa’da bir maden işçisini aday göstereceğiz. Böyle bir model geliştireceğiz. “

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?