“İklimi değil, politikaları değiştirelim”

“İklimi değil, politikaları değiştirelim”

İklim ve Enerji İçin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi imzacısı olan ve ekoloji konusunda önemliçalışmalara imza atan Mersin Yenişehir Belediyesi, “İklimi Değil, Politikaları Değiştirelim” sloganıylaSürdürülebilir Yeşil Şehir Paneli düzenledi. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında YenişehirBelediyesinin yaptığı çalışmaların anlatıldığı panelde, belediyenin ekoloji konusundaki gelecek vizyonuda katılımcılarla paylaşıldı ve önerileri alındı.
Mersin Yenişehir Belediyesi “İklimi Değil, Politikaları Değiştirelim” sloganıyla Sürdürülebilir Yeşil ŞehirPaneli düzenledi. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panelde YenişehirBelediye Başkan Yardımcısı ve Şehir Plancısı Berna Dinç Yenişehir Belediyesi Sürdürülebilir Yeşil ŞehirVizyonu’nu, Yüksek Mimar Maral Demir Sürdürülebilir Mimarlık ve Ölçütleri’ni, Yenişehir BelediyesiAr-Ge Müdürlüğü Proje Uzmanı Soner Yurttaş Yenişehir İlçesi Sıfır Emisyon’nu ve Çevre MühendisiÖykü Zor Çamlı ise İklim Değişikliği ve Etkileri’ni anlattı.
Başkan Özyiğit “Herkese görev düşüyor”
Meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı panelin açılış konuşmasını yapanve 6 ilkelerinden biri olan Ekoloji ilkesi kapsamında çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen YenişehirBelediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Ekoloji ilkemizden hareketle iklim ve enerji konulu AvrupaBelediye Başkanları Sözleşmesi’ne imza attık. Göreve geldiğimiz günden bu yana büyük birhassasiyetle çalışıyoruz. Tabi bu tek taraflı bir iş değil sonuçta tüm kent ve bileşenler olarak, alandaemek veren vatandaştan, müteahhitlerimize, müteahhitlerimizden uygulayıcılara kadar herkesegörev düşüyor. Bunu nasıl yaparız? Aslında bu panel ve bundan sonra da sivil toplum örgütlerini,diğer bileşenleri de kürsüye alarak bir yol haritası çizip sonraki uygulamalarımızı şekillendireceğizve o şekilde uygulamalarımıza devam edeceğiz” dedi.
“Sıfır Atık Projesi bir anlayış meselesi”
Yenişehir Belediyesinin ekoloji alanında yaptığı çalışmalarla ilgili konuşan Başkan Özyiğit: “İmzaattığımız İklim ve Enerji İçin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’nin gereğini yapmayaçalışıyoruz. Yani sırf imza attık, bu iş tamam noktasında değiliz. Sıfır Atık Projesi’ni hayata geçirdik,bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Sıfır Atık Projesi bir anlayış meselesi. Biz bunu bir kültür olarakyaşamımıza yerleştirmek ve sıfır atığa doğru yönelmek istiyoruz. Bunun için eğitim çalışmalarıbirinci bazı teşkil ediyor ve bu konuda arkadaşlarımız pilot mahalleler seçerek çalışmalarınabaşladı. İnşaat sahalarına çevreci düzenlemeler getirdik. O inşaat sahalarının çevreye zararvermemesi, kirletmemesi noktasında yeşil binalara verilen sertifikaların bazı kurallarını koşulolarak koyduk ve uygulamaya başlandı. Yenişehir’de dikkat ederseniz çevresi daha muntazaminşaat şantiyeleri görürsünüz. Buna örnekler fazla, insanların yaşamını riske atmayacak ve çevreyikirletmeyecek tarzda yapılar söz konusu.”Yenişehir Belediyesinin asbestli binaların yıkımı ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü de anımsatan BaşkanÖzyiğit, “Türkiye’de çok nadir olarak uygulanan yıkılacak binalarda asbestli maddelerin olupolmadığını tespit edip, o binaların asbest var ise asbestli bina yıkım koşulları uygulanarak yıkımınıgerçekleştiriyoruz. Bu konuda da örnekler gerçekleştirdik ve bundan sonra da bu işin takipçisiolacağız. Eski binaların yıkımında gerekli işlem yapılacak” dedi.
Çevreye olumsuz etkisi olduğu için Yenişehir’de dilek feneri ve havai fişek kullanımını yasakladıklarını ifade eden Başkan Özyiğit, “Havaifişeklerin yaşamımızda görüntü ve görsellik dışında hiçbir katkısı yok ama çevreye zarar veriyor vehayvanların ölümüne neden olabiliyor. Dilek feneri ve havai fişeği yasakladık. Yasaklamak kelimesiçok hoş bir kelime olmamakla beraber bunu da yaşamımızdan tamamen çıkartmamız gerekiyordu.
Yine Yenişehir’de yapılacak her daireye karşılık 4 tane fidan dikilmesi noktasında bir koşulu dauyguluyoruz”“Sıfır emisyon kapsamında Başkanlar Sözleşmesi’ne yönelik kararı alan ilk belediyeyiz”“Yenişehir Belediyesi Mükemmeliyet ve İnovasyon Merkezi bünyesinde yürütülecek çalışmalaradestek amacıyla Çukurova Kalkınma Ajansından iki projemize destek aldık” diyen Başkan Özyiğit,şöyle konuştu: “Yenişehir ilçesi sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) Süreç Danışmalığıve SECAP Hazırlama Metodolojisi, Sera Gazı Envanteri Hesaplama, Optimum Uyum ve AzaltımEylemleri Belirleme Eğitimi projelerimiz Çukurova Kalkınma Ajansından destek aldı. İki projemiz dekabul gördü. 2030 yılına kadar sera gazı emisyonunu yüzde 40 seviyesinde azaltacağımıza dair sözverdik. Sıfır emisyon kapsamında Başkanlar Sözleşmesi’ne yönelik kararı alan ilk belediyeyiz veÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından onay çıktıktan sonra taahhüdü de imzalayacağız.”
“Sorumluluğumuz büyük”
İyi bir gelecek ve yaşam alanının herkesin ortak sorumluluğu olduğunu kaydeden Başkan Özyiğit,“Pandemi süreci iki yıldır yaşamımız çok olumsuz etkiledi. Yapmak istediğimiz birçok işi aslındayapamadık, yeteri kadar eğilemedik ve hayatımız aksadı. Gidişat doğru bir yerden farklı bir yeregitti ama normal yaşama dönmek zorundayız. Bunun için hep birlikte çalışacağız.
Herkesinsorumluluk almasını istiyoruz ve sorumluluk almak isteyen, katkı sunmak isteyen arkadaşlarla birplatform oluşturacağız ve bundan sonraki süreci elbirliği ile yürüteceğiz. Herkese bu kapı açık vesorumluluğu birine atıp gitmek değil, hep beraber gerçekleştirme noktasında herkesi birlikteolmaya davet ediyoruz. Sonuçta sorumluluğumuz büyük ve geleceğe bırakacağımız doğru yaşamalanı bizim ortak sorunumuz olmalı. Tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?