Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Meclis’te sert konuşma!

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Meclis’te sert konuşma!

Bana sormuyorsa eve gidince ilkokula giden çocuğuna sorun, dolarla ihale yapılır mı? Dolar şimdi 14 liraya çıkıyor, kim kazandı? Dolarla ihale alan kazandı. Kim ödeyecek, 83 milyon ödeyecek.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, TBMM’de bütçe üzerine sert bir konuşma gerçekleştirdi. Hükümeti faiz konusunda eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bu bütçe, Türkiye Cumhuriyeti devletine yapılmış bir kumpas bütçesidir” dedi. Ayrıca, Kılıçdaroğlu, bütçeye ‘hayır’ diyeceklerini belirtti.

TBMM Genel Kurulu’nda bütçe maratonu sürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul’a katılarak bütçe konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.

EL HAREKETİ GERGİNLİK YARATTI

Kılıçdaroğlu, AKP ve MHP’li milletvekillerine, “Tek göreviniz el kaldırmak ve indirmek” dedikten sonra, “Dolarla borçlandılarsa Amerika’daki enflasyon, avroyla borçlandılarsa Avrupa Birliği’ndeki enflasyonu da sırtımıza yıkıyorlar” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri sarf ederken sağ elini sol eline vurduğu hareketi, mecliste gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşması AKP ve MHP sıralarından yükselen uğultular ve sataşmalarla bölündü. AKP ve MHP sıralarından sık sık, “‘Burada bayanlar var”, “Yaptığınız el hareketi nedeniyle özür dileyin” şeklinde sesler yükseldi. Uğultuların devam etmesi üzerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Bir dakika sessiz olur musunuz” diyerek AKP ve MHP’li milletvekillerini uyardı. Seslerin yükselmesi üzerine Şentop, “AKP ve MHP sıralarına “Siz konuşun o zaman ben gideyim” diye sitem etti.

AKP’lilerin “Görüntüleri izleyin” sözleri üzerine Şentop, “Ben buradan bir şey göremiyorum. Fakat iç tüzüğe göre nezih dille konuşulması öngörülüyor. Konuşmadan sonra izleyeceğim, değerlendireceğiz” dedi.

KONUŞMA ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI

Kılıçdaroğlu’nun doların yükselmesini ve dolarla rüşvet alanları eleştirerek devam ettiği konuşması, uzun süre uğultularla bastırıldı.

AKP ve MHP sıralarından dakikalar boyunca sesler yükseldi, Kılıçdaroğlu’nun konuşması bölünmeye çalışıldı. Kılıçdaroğlu ise konuşmasına devam ederek konuşma süresini tamamladı. Kılıçdaroğlu konuşmasını tamamladıktan sonra “Arkadaşlar konuşmaya devam edebilirler” diyerek kürsüden alkışlar eşliğinde ayrıldı.

OTURUMA ARA VERİLDİ

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından söz alan AKP’li Mahir Ünal, “Sayın Genel Başkan bu meclisin bir itibarı kalmadı ifadesini kullandıysa da bu gazi meclisin itibarı yerindedir. Bir genel başkanın kürsüde genel ahlak kurallarına aykırı bir şekilde hareketi, iç tüzük 160’a göre kınama cezasını gerektiriyor. Ara vermenizi ve bunu değerlendirmenizi talep ediyoruz” dedi.

Şentop, “5 dakika birleşime ara veriyorum. Görüntüyü izleyeceğim, değerlendireceğiz. Grup başkanvekillerini davet ediyorum” diyerek oturuma ara verdi.

CHP GRUBUNDAN ‘EL HAREKETİ’ AÇIKLAMASI

Görüntülerin izlenmesinin ardından oturuma devam edildi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tartışmalarla ilgili açıklama yaptı. Özgür Özel, şunları söyledi:

Biraz önce sayın genel başkanımızın kürsüde yapmış olduğu bütçe görüşmeleri sırasında bir anda çok sayıda iktidar partisi milletvekilinin rahatsızlığı dile getirdiğini duyduk. İçeriye gidip görüntüleri birlikte izledik.

* Yaşanan olayda cümlenin, ‘Dışarıdan alınan dünya kadar borç alındı, sırtımıza yüklendi’ şeklinde eliyle elini sırtına vurmak suretiyle anlamı kuvvetlendirici bir (hareket). Bunu sesle birlikte görüntüyü birlikte değerlendirdiğimzde gördük. Genel başkanımızın orada ‘sırtımıza bu yükü yüklediniz’ şeklinde sözleri vücut dilinin, hiçbir gruba ve meclise yönelik bir davranış olmadığı, hepimizin kürsü konuşmalarımızda kullandığı vücut dilinden bağımsız olmadığını ifade ederiz.

* Bu tip davranış ve hareketlerde durum değerlendirilirken, kişinin karakteriyle mütenasip olup olmadığına bakıldığında sayın genel başkanımızın hiçbir grubu veya meclis yönelik böyle bir davranışta bulunmayacağının, tüm grupların bilgisine sunarız.

Özgür Özel’in açıklaması üzerine mecliste uğultular yükselmeye devam etti.

“ERDOĞAN BÜTÇESİNİN ARKASINDA DURMALI, KAÇARAK BU İŞ OLMAZ”

Sosyal medya hesabından “Halkın sorunlarına çare olmayan bütçeye karşı buhrandan çıkış yollarını anlatıyorum” paylaşımı yapan Kılıçdaroğlu, bütçeyle ilgili konuşmasında şunları söyledi:

* Bakanlar elbette gelecek ve milletvekillerinin sorularına cevap verecekler. Cevaplanmayan sorular var. Peki bunlar nasıl bakan? Geçen yıl bütçe komisyonunda demiştim ki ‘bunların bir günahı yok, bunlar devlet memuru’ alınmışlardı. Alınmışlardı. Bu da kamu görevi. İkisinin de dokunulmazlığı aşağı yukarı aynı seviyede.

* Beni üzen nokta Türkiye Büyük Millet Meclisine seçimle gelen birisinin, kendi imzasıyla bütçeyi meclise gönderen birsinin burada gelip bütçeyi anlatmaması. Yerine atadığı bir kişiyi görevlendirmesi. Bu doğru değildir, bu parlamentonun saygınlığına gölge düşürür.

* Eğer bu Anayasada bütçenin yapımı ile ilgili özel bir düzenleme yapıldıysa, plan bütçe komisyonunda bütçeler ayrıca görüşülüyorsa, özel bir süreç içerisinde görüşülüyorsa, o zaman bir kişi gelecek diyecek ki ‘benim bütçem bu’ ve bütçesinin arkasında kapı gibi duracak, durmuyor. Göndermiş memurlarını buraya. Demiş ki ‘gidin siz bütçeyi anlatın’ Ne anladınız siz? Pembe bir tablo. Türkiye’de bir sorun yok. Çünkü öyle talimat almışlar.

* Erdoğan bütçesinin arkasında durmalı, kaçarak bu iş olmaz.

* Bu süreç böyle devam ederse; TBMM vesayet altındadır. Milletvekillerinin sorularına dahi cevap verilmezse, Sayıştay’ın raporlarına müdahale edilirse ve bunu yürütme yaparsa, o parlamento yürütmenin vesayeti altındadır. Gazi Meclis diyoruz, hangi gaziliği kaldı? Hangi yetkiniz var?

“DOLARLA İHALE YAPILIR MI?”

* Bana sormuyorsa eve gidince ilkokula giden çocuğuna sorun, dolarla ihale yapılır mı? Dolar şimdi 14 liraya çıkıyor, kim kazandı? Dolarla ihale alan kazandı. Kim ödeyecek, 83 milyon ödeyecek. Bunu sizin vicdanınız kabul ediyor mu? Dolarla ihale aldın eyvallah, güvenceyi de dolarla veriyorsunuz.

* (AKP’li vekile) Belediyeleri öğrenmek istiyorsun, İçişleri Bakanı’nın el koyduğu 25 yolsuzluk dosyasını sor.

* Ayrıca ne yaptılar biliyor musunuz? Euro ile borçlandıysanız Avrupa’daki enflasyonu sırtınıza yüklüyorlar. Bu millet, ABD’deki enflasyonu neden çeksin?

* (AKP’li vekillere) ABD’deki enflasyonun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yüklenmesinden rahatsız olduysanız, bundan memnun olduk.

“BU PARALEL YAPININ DEĞİŞMESİ LAZIM”

* Bürokraside de güveni sıfırladılar. Devlette liyakati bitirdiler. Devletin en önemli kurumlarını kapattılar. Devlette paralel bir yapı oluşturdular. Siz paralel yapıdan şikayet ediyordunuz değil mi? Bir Dışişleri Bakanı var, bir de Saray’da Dışişleri Bakanı var. Bir Merkez Bankası’nın görevi var, bir de Saray’da bir başka kurumun görevi var. Bir YÖK Başkanı var, bir de Saray’da YÖK başkanı var. Bir Dışişleri Bakanlığı’nın Sözcüsü var, bir de Saray’da Dışişleri Bakanlığı’nın Sözcüsü var. Bu paralel yapı Türkiye’yi aydınlığa çıkarmaz. Bu paralel yapının değişmesi lazım.

“GİDİN İSTANBUL’U, ANADOLU’YU GEZİN”

* Uyuşturucu baronlarına destek çıktılar. Avrupa Uyuşturucu Raporu’ndan okuyorum: ‘Türkiye, aşırı doz uyuşturucu nedeniyle 30 yaş altı ölümlerin en yüksek olduğu ülkedir.’ Dünyadan haberiniz yok. Erdoğan ne diyordu, ‘Tebdili kıyafet yapıp gezecekler.’ Ya Allah aşkına tebdili kıyafet yapın, gidin şu İstanbul’u bir gezin, Anadolu’yu bir gezin ya.

* Uyuşturucu belasının hangi noktalara geldiğini gidin görün. Annelerle buluşturayım ben sizi. Siz gitmediniz, görmediniz, oturmadınız, konuşmadınız. Bir annenin en büyük korkusu ne biliyor musunuz? Bir annenin en büyük korkusu, ‘Akşam evladım eve geldiğinde cep telefonu yanında mı, değil mi? Sattı mı, satmadı mı?’ Bunların hepsini araştırıyorum.

“DOSTLARIMIZLA BERABER YAPACAĞIZ”

* Siz yapamazsınız, (eliyle bakanları göstererek) bunlar hele hiç yapamazlar, sırtlarını baronlara dayamışlar. Ama biz yaparız. Allah’ın izniyle yapacağız göreceksiniz. Türkiye’yi bu badireden çekip çıkaracağız tereyağından kıl çeker gibi. Bunu dostlarımızla beraber yapacağız.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?