TİSAN’DA ÇEVRE KATLİAMI

TİSAN’DA ÇEVRE KATLİAMI

CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar  ve yönetimi Yeşilovacık mahallesine bağlı Tisan yarımadasında, inşaat faaliyetleri yürüten bir firmanın yapılan kazı çalışmalarından çıkan malzemelerin kaçak bir şekilde dere içlerine ve gelişigüzel yerlere döküldüğüne dair basın açıklamasında bulundu.

Uçar ve yönetimi yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

“Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, bahse konu alanlara gidip inceleme yaptıklarında, Faras Akdeniz Konut Yapı Kooperatifi’nin inşaat faaliyetleri sırasında çıkan kazı malzemelerinin dere içlerine, Yeşilovacık ve Dibekli mahallelerindeki muhtelif alanlara kaçak bir şekilde döküm yapıldığı, ayrıca deniz kenarında kıyıya dolgu yapılarak üzerine prefabrik bir yapı inşaatının yapıldığını tespit etmişlerdir.”

“Faaliyetleri Yürüten Firma Cezai İşlemlere Rağmen Kanunlara Uymuyor”

Uçar ve yönetimi ilgili firmanın Mersin Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin cezai işlem uygulamasına rağmen kanun ve mevzuatları dikkate almadığını vurgulayarak, “Bu yapı denize sıfır bir şekilde inşa edilmektedir. Faaliyetleri yürüten firma Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuatları hiçbir şekilde dikkate almayarak başına buyruk bir şekilde, hepimizin gözleri önünde bir doğa katliamı gerçekleştirmektedir.  Alandan çıkan hafriyat malzemelerinin izin alınarak izinli döküm alanlarına taşınması yasal bir zorunluluktur. Bu taşıma işinin yapacak araçlar için atık taşıma belgesinin alınması gereklidir. Ancak ilgili firmanın ibraz ettiği atık taşıma belgesinde 1 adet araç için atık taşıma belgesi düzenlendiği fakat sahada 10-15 civarında araç ile hafriyat malzemelerinin taşındığı ve izinli döküm sahasına götürülmeyerek kaçak bir şekilde gelişigüzel olarak doğaya döküldüğü ve bir doğa katliamı yaratıldığı görülmüştür. Ayrıca sahada aktif bir şekilde çalışan bir konkasör tesisinin bulunduğu ve şu anda faaliyette olmayan bir beton santrali tesisinin yer aldığı görülmüştür. Bu tesislerin herhangi bir izinlerinin olup olmadığı bilinmemektedir.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, İlgili firmaya kaçak bir şekilde doğaya döküm yaptığı için Kabahatler Kanununa göre cezai işlem uygulamıştır. Ancak firma doğaya gelişi güzel döküm yaparak çevre katliamına devam etmektedir.” İfadelerine yer verdiler.

“Her Gün Bir Talanlan Ve Çevre Katliamı İle Karşılaşıyoruz”

Uçar yapılan çevre katliamlarına susanları sert bir dille eleştirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Narlıkuyu, canbazlı, Uzuncaburç, Sökün, Kurtuluş ve bir çok  mahallelerimizde sit alanlarından dolayı vatandaşlarımız bir çivi bile çakamazken, tapulu arazisini ekip biçemezken, nakliye esnafımız bir kamyon hafriyatı izinsiz dökemezken, bu firma hangi yasa hangi kanun hangi yönetmelikle bu doğa katliamı yapılıyor. Adaletin hukukun kanunun tanınmadığı, bu duruma isyan etmemek mümkünmü.

Gözümüzün önünde gerçekleşen bu doğa katliamını durdurmak için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, devletimizin kolluk kuvvetlerini ve ilgili diğer Kamu Kurumları ve Sivil toplum Kuruluşlarını göreve davet ediyorum. Ülkemizde kentimizde her gün bir hukuksuzluk her gün bir kanun tanımazlık her gün bir talanlan ve çevre katliamı ile karşılaşıyoruz.

Tisanda yapılan çevre katliamına sessiz kalanların neyin karşılığında sessiz kalıyorlar merak ediyorum birazdan sizlerle paylaşacağım bilgi ve fotoğraflar adeta bunu nasıl doğruladığını nasıl kanun  ve hukuk tanımazlığı gösterir nitelikte.

Tisan, Mersin Silifke ilçemizde cennetten bir köşedir.  Dünyanın en güzel 13 koy’u arasında gösterilen bu cennet koy ve çevresi  yağmalanarak adeta çevre katliamı yapılıyor.

Eski zamanlarda Yunan kolonilerinin bu bölgeye gelip yerleşmiş olduğunu gösteren kalıntılar günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Tisan Yarımadası sırt sırta vermiş iki koydan oluşmaktadır. Koyun tam karşısında bulunan Tisan Adası tepeden bakıldığında göz ve tam karşısındaki koy da kaş gibi durmaktadır. Günümüzde Tisan olarak adlandırılan bu küçük ve sevimli köyün mitolojideki adı Aphrodisias Antik Kenti’dir. Romalılara ve Bizanslılara ev sahipliği yapan bu antik kent, Aphrodit Yurdu olarak bilinen bu antik kentte Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma çok fazla eser mevcuttur. Sadece kilisenin tabanındaki mozaik resimler günümüze kadar gelebilmiş durumda. Kilisenin tabanındaki bu mozaikte keklik, ördek, karabatak gibi Silifke’ye özgü kuşların motifleri yer almaktadır.” Dedi.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?