Meclis’in ilk gündem maddeleri: “Sansür yasası” ve “Yüzyıllık af”

Meclis’in ilk gündem maddeleri: “Sansür yasası” ve “Yüzyıllık af”

AKP’nin kamuoyunda “sansür yasası” olarak anılan yasası Meclis’in ilk gündem maddelerinden biri olacak. Bu düzenlemeyle TCK’ya “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu eklenerek, 1-3 yıl arasında hapis öngörülüyor. Meclis’in bir diğer hazırlığı da af düzenlemesi.

Sözcü’nün haberine göre, Meclis Genel Kurulu’nun ilk gündemi büyük eleştiri alan ‘sosyal medya’ düzenlemesi olacak. AKP-MHP milletvekilleri tarafından hazırlanan ve 15 Haziran’da Adalet Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen teklif, Genel Kurul’da ele alınacak. 40 maddeden oluşan teklifi ile TCK’ya yeni bir madde ekleniyor. “Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla kamu barışını bozma” gibi gerekçelerle ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ şeklinde yeni bir suç tanımı getiriliyor. Bu suçu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Meclis Adalet Komisyonu’nda teklif görüşülürken Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi İhsan Baştürk de bu düzenlemeye karşı çıkmıştı.

Öte yandan kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak da bilinen teklifi yasalaştırmak isteyen Cumhur İttifakı, seçim öncesinde af hazırlığı da yapıyor.

Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle af çalışması geniş kapsamlı ve “Yüzyıllık Af” olarak nitelendiriliyor. Cezaevlerindeki mahkûm sayısının 320 bini bulması nedeniyle af çalışması yürütülürken, yeni çıkacak sosyal medya yasasıyla binlerce kişiye cezaevi yolu görünüyor. Çıkarılacak infaz yasasıyla terör, uyuşturucu kaçakçılık, yolsuzluk gibi suçlar kapsam dışı bırakılacak. Ancak bu konuda geçmiş örneklerde yaşandığı gibi Anayasa Mahkemesi’nce kapsamın genişlemesi gündeme gelecek.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?