İNME ( FELÇ) NEDİR?

İNME ( FELÇ) NEDİR?

 

İnme beynin bir kısmına oksijen bakımından zengin kan akışının engellenmesi ile oluşan hasarlanma olayıdır.  Oksijenlenemeyen beyin hücreleri birkaç dakika sonra ölmeye başlar. İnmenin ortaya çıkış nedenleri iki ana gruba ayrılır. Birincisi ; Beyine giden veya beyinin içindeki damarların çeşitli şekillerde tıkanması ya da daralmalıdır. İkinci grup ise beyin dokusu içinde meydana gelen kanamadır.

Beyin insan vücudunu ters şekilde kontrol eder, yani sağ beyin vücudun sol tarafını, sol beyin ise sağ tarafını kontrol eder. Sağ beyinde meydana gelecek hasar, vücudun sol tarafında etkisini gösterir. İnme acil bir tıbbi durumdur. Acil tedavi edilmesi gerekir. Kişi ne kadar kısa sürede tedavi edilirse o kadar az hasar meydana gelecektir.

İnme belirtileri nelerdir?

● Kol, bacak veya yüzün bir kısmında uyuşukluk veya güçsüzlük

●Yutma güçlüğü,

●Baş dönmesi,

●Konuşma ve başkalarını anlamada güçlük çekme,

●Görme bozukluğu,

●Şiddetli baş ağrıları

İnme hastalığının önlenmesinde ilk aşama inmeye dair risk faktörlerinin öğrenilmesidir. Bazı risk faktörlerinizi değiştirebilir veya tedavi edebilirsiniz. Düzenli kontroller yaptırarak inme riskinizi azaltabilirsiniz.

İnme nedenleri

●Tütün kullanımı: Tütün kan damarlarınıza zarar verir. Bu ise damarlarda tıkanıklıklara yol açarak inmeye neden olur.
●Diyabet: Diyabet hastası olmak inme riskinizi artırır çünkü beyin damarlarının hastalanmasına neden olur.
●Yüksek kolesterol: Yüksek kolesterol damar tıkanıklığı riskini artırır. Beyine giden bir atardamar tıkanırsa buna bağlı olarak inme gerçekleşebilir.
●Fiziksel hareketsizlik şişmanlık: Hareketsiz bir yaşam ve fazla kilolu olmak kalp damar hastalığı riskinizi artırır.
●Aşırı alkol alımı: Aşırı alkol tüketimi kan basıncınızı arttırabilir ve inmeye neden olabilir.
●Kanun dışı madde kullanımı: Damar içi madde kullanımı yüksek inme riski içerir. Kokain kullanımı da inmeyle ilişkilendirilmiştir. Kanun dışı madde kullanımı çoğunlukla kanamalı inmelere neden olur.

İnme dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak da ikinci sırada yer alan hastalık grubudur.
Dünyada her yıl 15 milyon kişi inme geçirmekte bunun içinde 5 milyon kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmekte ve 5 milyon kişide de inme nedeni ile kalıcı engelliliğe neden olmaktadır.

Lütfen vaktimiz varken sağlığımızın kıymetini bilelim çünkü yarın çok geç olabilir.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?