Sağlıklı bir bebek için gebelik sürecinde nelere dikkat edilmelidir!!!

Sağlıklı bir bebek için gebelik sürecinde nelere dikkat edilmelidir!!!

Sağlıklı bir gebelik kadınlarda gebelik öncesi yapılacak hazırlıklarla başlar. Hamile kalmayı planlayan kadınlar, bu aşamada bir jinekolog tarafından değerlendirilmelidir. Bunun yapılmasına fırsat bulunmazsa, gebeliğin öğrenilmesinden sonra hemen doktor kontrolüne girilmelidir.

Gebelik döneminde folik asit kullanımı çok önemlidir. Gebelik planlaması erken yapıldığında, folik asit takviyesi en az 3 ay önce başlamalıdır.

Gebelikten önce yapılacak muayenede ya da gebelikteki ilk muayenede kadında hepatit, rubella antikorları, toksoplazma ve tiroit fonksiyonlarının değerlendirilmesi için TSH değerlerine bakılmalıdır.

Bu dönem kadında fizyolojik bir süreç olmasına rağmen, bazı konulara dikkat edilmelidir. Alkol ve sigara alışkanlığı varsa, bu terk edilmelidir. Gebe kadınlar sigara içmiyorsa bile, sigara içilen ortamlardan uzak durmaları gerekir. Bu dönemde kadınların kafein içeren çay, kahve gibi içeceklerden de uzak durması gerekir.

Sağlıklı bir gebelik için düzenli ve sağlıklı bir beslenme düzeni kurulmalıdır. Bunun yanında düzenli uyku alışkanlığı edinilmelidir. Ağır işlerden uzak durulmalı, stres yaratacak durumların içine girilmemelidir. Beslenmede taze sebze ve meyve tüketmeye, et, balık, tavuk, yumurta, süt gibi proteinden zengin besinler yemeye çalışılmalıdır. Çiğ et ve et ürünlerinden kaçınılmalı, dondurulmuş besinler yenmemelidir. Gıdaların iyi yıkanması, süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edilmelidir. Yemek aralarını kısa tutarak, az ve sık yenmelidir. Aç kalmamaya dikkat edilmelidir.

Gebelikten önce kronik bir hastalığı olan kadınların ve ilaç kullanması gereken hamilelerin bunu doktoruna bildirmesi gerekir. Özellikle şeker hastalarının ve yüksek tansiyon sorunu olanların bunu ihmal etmemesi gerekir.

Gebelik süresince kadınları bulaşıcı hastalıklara karşı kendilerini koruması gerekir. Bu nedenle bulaşıcı hastalıkların daha yaygın olduğu okul çocuklarından uzak durulması gerekir.

Bu dönemde sıcak banyo ve sauna gibi sıcak yerlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca röntgen merkezlerinden, manyetik alanlardan kendilerini korumaları gerekir.

Sağlıklı bir gebelik için kadınların düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi önemlidir. Bu dönemde alınacak tedbirlerin doktorun bilgisi dâhilinde uygulanması gerekir.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?