Başkan Seçer: “Akılcı ve Rasyonel Bir Bütçe Uyguluyoruz”

Başkan Seçer: “Akılcı ve Rasyonel Bir Bütçe Uyguluyoruz”

reklam"

    Hizmette 2 yılı geride bırakan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; seçim öncesi söz verdikleri birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, önceki yönetimden devraldıkları borcu da azalttıklarını söyledi.

    Geriden gelen borçları öderken yatırım da yapıyoruz

    Belediye bütçesinin son 2 yıllık süreçteki genel durumu ile göreve başladığı günden bugüne kadar hayata geçirilen yatırımların maliyetlerinde nasıl bir politika izledikleri hakkında bilgi veren Başkan Seçer, “Geride kalan 2 yıl içinde öncelikle mali disiplini sağladık. Biz devraldığımızda 2 milyar 246 milyon 949 bin lira olan belediyenin borcunu, 838 milyon 593 bin 887 lira azaltarak 1 milyar 408 milyon 355 bin lira düzeyine indirdik. MESKİ’nin borçlarında da 200 milyon liranın üzerinde azalma oldu.  Kısacası 2 yıl içinde Büyükşehir ve MESKİ’nin toplamda 1 milyar liranın üzerinde borcunu ödedikdedi. Söz konusu borçları öderken, bir taraftan da kent için söz verdikleri yatırımları yapmaya başladıklarını ifade eden Başkan Seçer, 2019’da 164 milyon liralık borçlanma yetkisi ve bankaya borçlanma dışında, 2020 yılı içerisinde borçlanma yetkisi alamadık. Kendi öz gelirlerimiz, İller Bankası gelirlerimiz ve genel bütçe gelirlerinden gönderilen payın dışında belediyemizin herhangi bir geliri yoktur. Ancak tabi ki yatırım da yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Biten, devam eden veihale aşamasında olan projelerimiz var. 2020 yılına geldiğimizde sayısı 150’ye yükselen projelerimizin 127’si bitmiş durumda. Projelerin gerçekleşme oranı yüzde 96, harcama tutarındaki gerçekleşme oranı yüzde 92 oldu. Bu son derece önemli ve değerlidir” dedi.

   Yatırıma daha fazla pay ayırıyoruz

    Yatırım için ayrılan payın, genel bütçe içindeki paya oranınında önemli olduğunu kaydeden Başkan Seçer, “Bu yılki belediye bütçesi 2 milyar 695 milyon lira olarak kabul edildi. Bu süre içinde 169 projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Söz konusu projelerin toplam tutarı 666 milyon lira. Yani yatırım bütçemizin, toplam bütçeye oranını yüzde 25 olarak belirledik. Belediyeyi devraldığımızda ise genel bütçe içinde yatırıma ayrılan pay yüzde 17’ler seviyesindeydi. Hedefimiz her geçen yıl, yatırımın genel bütçe içindeki payını daha da arttırmak”dedi.

    En kaliteli işi en makul fiyatla yapmaya devam edeceğiz

    Belediye Başkanı seçilmeden önce belediyenin gelirlerinin fena olmadığını savunduğunu ve bu gelirlerin akılcı kullanılması, israf edilmemesi, gereksiz projelere kaynak ayrılmaması durumunda fevkalade hizmetler yapılabileceğini iddia ettiğini hatırlatan Başkan Seçer, “Şimdi de aynı iddiada bulunmaya devam ediyorum. İsrafı önlediğiniz zaman paranın kasada biriktiğini görüyorsunuz. Ama işi takip etmediğiniz, har vurup harman savurduğunuz, proje analizini doğru yapmadığınız, işin arkasını aramadığınız ve işinizi ciddiye almadığınız zaman işler kötüye gider.Örneğin akaryakıtın alım yönteminde yaptığımızdeğişiklikle, sadece bu kalemde aynı miktar akaryakıt alımında yıllık 20 milyon liraya yakın bir para kasamızda kaldı. Yine aynı şekilde 2017 yılında yapılan bir katlı kavşakla, yakın özelliklere sahip bizim yaptığımız Sevgi Katlı Kavşağı’nın ihale maliyetlerine baktığınızda; 2017 yılında dolar kuru 3 lira 54 kuruş. Bizim ihaleyi yaptığımız gün dolar kuru 7 lira 67 kuruş, bugün 8 liranın üzerinde. TL cinsinden söylüyorum; o dönemde aynı emsalde yapılan katlı kavşağın belediyeye maliyeti 64 milyon 534 bin lira. Bizim dönemimizde yapılan katlı kavşağın belediyeye maliyeti 44 milyon 494 bin lira. Arada 20 milyon lira fark var. Üstelik bizim dönemde yapılan ihalede döviz kuru daha yüksek olmasına rağmen,bütçemizi akılcı ve rasyonel kullanmamız neticesinde TL maliyeti daha az oldu” dedi.

reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?