Altılı masa anayasa taslağını bugün Ankara’da açıklayacak: 85 madde değiştirildi, cumhurbaşkanı yetkileri sınırlandırıldı

Altılı masa anayasa taslağını bugün Ankara’da açıklayacak: 85 madde değiştirildi, cumhurbaşkanı yetkileri sınırlandırıldı

Gözler bugün Bilkent Otel’de 6’lı masanın hazırladığı anayasa taslağının duyurulacağı toplantıda olacak. 150 sayfalık taslakta mevcut anayasanın 85 maddesi değiştirildi.

Cumhuriyet’ten Sertaç Eş imzalı habere göre, liderler, merakla beklenen ve laikliği düzenleyen 24. maddeye dokunmama kararı aldı. Basın özgürlüğü konusunda ileri adımların öngörüldüğü taslakta bu başlığa ilişkin, “Hürriyet esas, sınırlama istisnadır” hükmü öngörülüyor.

Cumhurbaşkanının yetkileri

Muhalefetin en yoğun eleştirisine neden olan ve “tek adam” nitelemesi yapılan cumhurbaşkanı yetkileri büyük oranda sınırlandırıldı. Taslakta, “Cumhurbaşkanının; tek başına yapabileceği işlemleri dışındaki bütün kararları, başbakan ve ilgili bakanın karşı-imzasına tabi kılınacaktır” İfadesine yer verildi. Ayrıca cumhurbaşkanının veto yetkisi de kaldırılıyor. Buna ilişkin, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul ettiği kanunlar üzerinde cumhurbaşkanına tanınan veto yetkisini sona erdirecektir. Böylece cumhurbaşkanı, Meclis’in kabul ettiği kanunları, evvelce olduğu gibi bir defaya mahsus olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne iade edecektir. Meclis iade edilen kanunu, dilerse basit çoğunlukla aynen kabul edebilecektir” hükmü getiriliyor.

AYM düzenlemesi

Edinilen bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi (AYM) konusunda da dikkat çeken düzenlemeler bulunuyor. Cumhurbaşkanının AYM’ye yapacağı atamalar ikiye indirgeniyor. Bu düzenlemeye göre Anayasa Mahkemesi 22 üyeden oluşacak. Üyelerden yirmisini TBMM, ikisini de cumhurbaşkanı seçecek. Meclis üyelerinin seçeceği AYM üyeleri Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Türkiye Barolar Birliği, YÖK içinden gelen adaylardan oluşacak. Cumhurbaşkanı ise bir üyeyi AYM raportörleri, bir üyeyi de profesör unvanlı öğretim üyeleri arasından seçebilecek.

Bu zirve öncesi 6’lı Masa; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi’ni anlatmak için basının karşısına geçecek. Tanıtım toplantısı, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’nin 28 Şubat 2022’de açıklandığı Bilkent Otel’de yapılacak. Altı siyasi partinin genel merkez, il ve ilçe yöneticileri ile milletvekilleri, saat 10.30’da başlayacak toplantıyı sosyal medya hesaplarından bir video paylaşarak duyurdu. Sosyal medya mesajlarında “Şimdi Demokrasi Zamanı” etiketi kullanıldı.
reklam
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?