Son zamanlarda toplumda, günlük hayatımızda çok sık dile getirdiğimiz, çok sık yaşadığımız ama yönetme konusunda oldukça başarısız olduğumuz bir konu öfke kontrolü ve tahammül edememek. Toplumda yaygınlaşan tahmmülsüzlük ve en ufak bir sebepten çıkan tartışmaları Psikiyatrist Dr.Pervin Erdem‘e sorduk.
Peki, neden bu kadar öfkeliyiz.! Öfkemizi kontrol altına almak için neler yapabiliriz?
Psikiyatrist Dr.Pervin Erdem;” Çevrenizde öfkeli olan kişileri ve öfkeli olduğunuz anları gözden geçirin. Mutlaka vardır. Şu zamanda herkesin tanık olduğu birçok toplumsal haber bulunmaktadır. Toplumun içinden geçtiği Ekonomik süreç ve Pandemi süreci bu durumu tetiklemiş olabilir.
Birçok çalışma sağlıklı biçimde ifade edilemeyen ve bastırılmaya çalışılan öfkenin, kronik kalp damar hastalıklarına, baş ağrısına, yüksek tansiyona ve mide hastalıklarına yol açarak kişinin fiziksel sağlığı için ciddi tehditler oluşturduğunu tanımlamaktadır. Öfkenin ne bastırılması, ne de inkar edilmesi sağlıklı ve etkili bir ifade yolu olarak görülmemektedir.
Öfkenin sağlıklı olarak yaşanıp ve yönetilebilmesi için kabul edilmesi, nedenlerinin ve biçiminin anlaşılması ve kesinlikle saldırgan biçimlerde ifadesinin kontrol edilmesi gereklidir.
Toplumda Pandeminin Psikolojik Etkileri Tahammülsüzlük Yaratıyor Olabilir Mi?
Psikiyatrist Dr.Pervin Erdem; ” Salgınların bedensel sağlık üzerindeki etkileri sıklıkla vurgulanmasına karşın, psikolojik etkilerinin görece geri plana atıldığını söyleyebiliriz. Salgınların bedensel etkileri yıkıcı ve hayati olsa da, salgınlar sırasında ortaya çıkan psikolojik reaksiyonlar, salgınların bedensel etkilerinden daha uzun süreli etkiler bırakmaktadır. Pandemiler sırasında en yaygın şekilde deneyimlenen duygu kişinin kendi sağlığına ya da yakınlarının sağlığına ilişkin duyduğu kaygıdır. Pandemiler sırasında deneyimlenen, dış dünyanın güvenliğine ilişki kaygılar, insanların gelişimsel olarak deneyimledikleri ilk kaygılardandır. Bu kadar temel bir duyguyu tetikliyor oluşu sebebiyle pandemiler psikolojik açıdan zorlayıcıdır ve bu durum toplumlarda tahammülsüzlük gibi duygular yaratabilir.
Nasıl ki Covid-19 her bireyde aynı şekilde seyretmiyor, bazı bireyler çok ağır belirtiler gösterirken bazı bireyler farkına bile varmadan atlatıyorsa, pandemi sürecinin yarattığı psikolojik etkiler de kişiler arası değişkenlik gösterir. Pandemi sürecinde verilen duygusal ve davranışsal tepkiler, bazı psikolojik rahatsızlıkların belirtilerine benzeyebilir. Pandemi sürecinde bireyler özellikle kaygı ve duygu durum bozukluklarına yatkınlık gösterirler. Eğer bireyler daha önce ya da hâlihazırda bir psikiyatrik tanıya sahipse, pandemi sürecinde belirtilerinin nüksetmesi ya da alevlenmesi söz konusu olabilir.”
Bu Gibi Durumlarda, Öfke ve Tahammülsüzlük Kontrolü İçin Neler Yapmalıyız?
Psikiyatrist Dr.Pervin Erdem; ” Öncelikli ve en doğru tedavi yöntemi bu gibi durumlarda profesyönel yardım alınmalı ve bizlere başvurulmalıdır.
İlk etapta bölyle durumlarda yukarda belirtiğim davranış biçimleri sizlere faydalı olacaktır.
Psikiyatrist Dr.Pervin Erdem; ” Bu durumların devam etmesi durumunda Yenişehir 3. Çevre yolu 50. yıl Mahallesi Pektaş Statü 5. kat Kitapsan üstü no:15’ deki muayenemize gelerek veya 0539 848 23 29 numaralı telefonumuzdan mutlaka bizlere ulaşarak profesyönel yardım alabilirler.”